Στο «Estadio Do Sport» της Λισαβόνας, γήπεδο όπου πριν από 16 χρόνια η Εθνική Ελλάδας σόκαρε την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινωνία κατακτώντας το Euro 2004, Βαυαροί και Παριζιάνοι διεκδικούν το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Ο θρόνος χωρά μόνο μία εκ των δύο φιναλίστ, με την Μπάγερν να μετρά (με τον σημερινό) 11 τελικούς και 5 κατακτήσεις και την Παρί να είναι πρωτάρα στη διαδικασία, ωστόσο όποια κι αν τις δύο το κατακτήσει θα περάσει στην ιστορία.

Κι αυτό γιατί θα είναι ο πρώτος (κι ας ελπίσουμε ο τελευταίος) τελικός στις μέρες του κορωνοϊού, όπου το στολίδι της Μπενφίκα 64.000 θεατών θα είναι γεμάτο.... από άδεια καθίσματα και οι λιγοστοί εκπρόσωποι των δύο ομάδων θα προσπαθούν (μαζί με τα ηχογραφημένα συνθήματα) να δώσουν χρώμα στη βραδιά.

Το σκηνικό δεν είναι άγνωστο στις δύο ομάδες, καθώς αμφότερες αναγκάστηκαν από τους επαναληπτικούς αγώνες στη φάση των '16' να παίζουν χωρίς κόσμο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ειδικά για τους Γάλλους μία πικρία υπάρχει.

Έχοντας δαπανήσει εδώ και μια δεκαετία τρομερά ποσά (με αποκορύφωμα τα 222 εκατ. ευρώ που έδωσε προ τριετίας για τον Νεϊμάρ) οι Καταριανοί ιδιοκτήτες της Παρί έχουν ως απωθημένο το Champions League και σίγουρα αλλιώς φαντάζονταν τον παρθενικό τους τελικό.

Βέβαια με τις σφαλιάρες των προηγούμενων ετών και τους αποκλεισμούς με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο, η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή του format της διοργάνωσης λόγω κορωνοϊού, μάλλον την ευνόησε και της επέτρεψε να φτάσει ως την πηγή.

Αν θα πιει νερό θα το μάθουμε κάποια στιγμή τα μεσάνυχτα (ή και αργότερα αν προκύψει παράταση ή και πέναλτι) καθώς διψασμένη για την επιστροφή της στην κορυφή (μετά το 2013) είναι και η Μπάγερν η οποία κυνηγά κι ένα επιπλέον ρεκόρ. Να γίνει η πρώτη ομάδα που κατακτά τον τίτλο έχοντας μόνο νίκες σε όλους τους αγώνες!

Μια πραγματικά εντυπωσιακή επίδοση, η οποία μάλλον δεν περνούσε από το μυαλό κανενός στην αρχή της σεζόν, όταν υπό τις οδηγίες του Νίκο Κόβατς οι Βαυαροί αγκομαχούσαν να βρουν ρυθμό... Η συντριβή από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης έστειλε τον Κόβατς στο ταμείο της ανεργίας, έφερε τον βοηθό του Χάνσι Φλικ (είχε μπει ως αλλαγή στον τελικό του 1987) όταν η Μπάγερν έχασε από την Πόρτο με 2-1) προσωρινά στη θέση του χεντ κόουτς, αλλά σύντομα πήρε τον τίτλο του μόνιμου.

Η Μπάγερν κατέκτησε δια περιπάτου τον τίτλο στη Μπουντεσλίγκα, έκανε εξίσου εύκολα το νταμπλ και σάρωσε τους πάντες στο δρόμο προς τον τελικό με αποκορύφωμα το εκκωφαντικό 8-2 επί της Μπαρτσελόνα στον προημιτελικό. Σε 10 αγώνες έχει 10 νίκες και 42-8 γκολ, στα νοκ άουτ (τρία ματς) έχει 18-3 γκολ και μοιάζει να είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή που δεν καταλαβαίνει από εμπόδια.

Το ίδιο εντυπωσιακή ήταν και η Παρί στις εγχώριες διοργανώσεις, όπου πριν τη διακοπή του Σαμπιονά είχε αποκτήσει διαφορά ασφαλείας και πριν ταξιδέψει στη Λισαβόνα κατέκτησε Κύπελλο και Λιγκ Καπ (κόντρα σε Σεντ Ετιέν και Λιόν αντίστοιχα).

Όποια από τις δύο νικήσει λοιπόν θα πανηγυρίσει και το ιδιότυπο τρεμπλ, κάτι που θα συμβεί για 9η φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (με τη Μπάγερν να το έχει κάνει ξανά το 2013).

Το σίγουρο είναι επίσης ότι ο τίτλος θα καταλήξει σε Γερμανό προπονητή καθώς αντίπαλος του Χάνσι Φλικ θα είναι ο Τόμας Τούχελ (στη 2η του σεζόν με την Παρί), ενώ αμφότεροι αντιμετωπίζουν μικροπροβλήματα, ωστόσο το πιο πιθανό είναι να παρατάξουν τις ίδιες ενδεκάδες που έπαιξαν και στους ημιτελικούς.

«Είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς. Η Μπάγερν έχει το πλεονέκτημα ότι είναι συνηθισμένη να δίνει τέτοια παιχνίδια, αλλά δεν είναι καθοριστικό πλεονέκτημα. Έχουμε αυτοπεποίθηση και αξίζαμε να είμαστε εδώ», τόνισε ο Τούχελ αφήνοντας ανοικτή τη συμμετοχή τόσο του Βεράτι όσο και του Νάβας.

«Ο τρόπος παιχνιδιού μας βασίζεται ξεκάθαρα στην πίεση ψηλά. Αυτό βέβαια έχει ως συνέπεια να μένουν κάποια ακάλυπτα κενά πίσω. Επίσης, γνωρίσουμε πόσο γρήγορη είναι η Παρί και ειδικά στην επίθεση και ότι θα κινδυνεύσουμε. Ωστόσο, ο τρόπος μας μας έφτασε μέχρι εδώ και μας προσφέρει σιγουριά», σημείωσε από την πλευρά του ο Φλικ που έχει ως μοναδικό ερωτηματικό τον Μπόατενγκ.

Οι πιθανές ενδεκάδες:

Παρί (Τόμας Τούχελ): Σέρχιο Ρίκο (Νάβας), Κιμπέμπε, Τιάγκο Σίλβα, Κερέρ, Μπερνάτ, Μαρκίνιος, Παρέδες, Ερέρα (Βεράτι), Ντι Μαρία, Εμπαπέ, Νεϊμάρ.

Μπάγερν (Χάνσι Φλικ): Νόιερ, Μπόατενγκ (Ζίλε), Αλάμπα, Κίμιχ, Ντέιβις, Γκορέτσκα, Τιάγκο, Γκνάμπρι, Πέρισιτς, Μίλερ, Λεβαντόφσκι.

Ιταλός ο διαιτητής του αγώνα

Ο Ντανιέλε Ορσάτο θα είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης κι αυτός είναι ο πρώτος μεγάλος διεθνής τελικός στην καριέρα του, καθώς πέρσι ήταν 4ος στον τελικό του Europa League (Τσέλσι-Άρσεναλ).

Βοηθοί θα είναι οι συμπατριώτες του, Λορέντζο Μανγκανέλι και Αλεσάντρο Τζιαλατίνι και 4ος ο Ρουμάνος Οβίντιου Χατσεγκάν.

Διαιτητής VAR θα είναι ο Ιταλός Μασιμιλιάνο Ιράτι, ενώ καθήκοντα AVAR θα έχει ο συμπατριώτης του, Μάρκο Γκουίντα.