Μεγάλες απώλειες μετρούν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας από τις περικοπές που έγιναν στη βασική ενίσχυση και την εξισωτική, ενώ υπάρχουν και άλλοι που δεν πήραν καν χρήματα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή θέση. Μάλιστα υπάρχουν παραδείγματα κτηνοτρόφων που ενώ επρόκειτο να πάρουν 3000 € από την εξισωτική, δεν πήραν ούτε ένα Ευρώ.
Την περίοδο των εορτών υπήρξε μια κινητικότητα για πώληση κρέατος, αλλά ο απολογισμός θα γίνει μετά τις γιορτές.
Η Χαρούλα Διβάνη πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Δ.Ε. Αισωνίας μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή και τόνισε ότι σε γενικές γραμμές κινήθηκε λίγο η αγορά, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από προηγούμενα χρόνια, καθώς η εστίαση είναι κλειστή, τα ρεβεγιόν ήταν περιορισμένα, ενώ ο κόσμος έμεινε στο σπίτι. Επάρκεια κρεάτων υπάρχει, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη, όπως σε όλους τους κλάδους έτσι και στους κτηνοτρόφους, που επλήγησαν από την καραντίνα.
Άλλοι κόπηκαν και άλλοι είδαν λιγότερα χρήματα!
Αναφορικά με την ενίσχυση του κλάδου, η κα Διβάνη τόνισε ότι είχε δοθεί μια ενίσχυση, πριν τις επιδοτήσεις, ύψους 3,80 € στο αιγοπρόβειο γάλα, αλλά το βασικό για τον κλάδο είναι τι έχουν πάθει οι άνθρωποι με τις επιδοτήσεις που δεν πήραν, καθώς κόπηκαν πολλοί από τη βασική ενίσχυση και την εξισωτική, ενώ πολλοί είδαν πολύ λιγότερα χρήματα στον λογαριασμό τους, από αυτά που περίμεναν.
Όπως είπε η πρόεδρος τα παράπονα από τους κτηνοτρόφους ανά την Ελλάδα είναι πάρα πολλά, γιατί τους έκοψαν από τη βασική ενίσχυση χρήματα, την αιτία δεν την έχουν πληροφορηθεί ακόμη, ενώ μεγάλες περικοπές έγιναν από την εξισωτική, διότι, όπως πληροφορήθηκαν οι κτηνοτρόφοι, γιατί οι βοσκότοποι που είχαν χαρακτηρίστηκαν δασικές εκτάσεις.
«Οι κτηνοτρόφοι δεν ευθύνονται για να τους κοπούν τα χρήματα, γιατί τους βοσκότοπους τους δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο και αυτό είναι το πρόβλημά μας. Δεν ξέρουν αν αυτοί οι άνθρωποι θα χάσουν τα χρήματα τους, αν θα πληρωθούν και πότε», τόνισε η πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων.
Η ίδια είπε ότι θα περιμένουν να περάσουν οι γιορτές, να μιλήσουν με τα αρμόδια όργανα, την Ομοσπονδία και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, καθώς όλοι οι κτηνοτρόφοι πήραν λιγότερα χρήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι που δεν πήραν καθόλου.
«Αυτό να το κοιτάξουν οι βουλευτές και όχι να τονίζουν ότι οι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν στην ώρα τους. Το θέμα δεν είναι αν πληρώθηκαν στην ώρα τους, αλλά αν πληρώθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ίδια εξήγησε ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι που από 3000 € που ήταν η εξισωτική, δεν πήραν καθόλου χρήματα, όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Η κα Διβάνη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά τις γιορτές ο κόσμος θα ξεσηκωθεί, γιατί κόπηκαν χρήματα που οι άνθρωποι τα θέλουν για να πληρώσουν ζωοτροφές ή για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και όχι να κάνουν ταξίδια αναψυχής, όπως ανέφερε.

magnesianews.gr