Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων, ενώ μεταξύ των καλλιεργειών, που χτυπήθηκαν με μανία ήταν και της βιομηχανικής ντομάτας, παραγωγών του ΑΣ Θεσσαλών (ΘΕΣΤΟ).
Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, κ. Αστέριος Σαπουνάς «σε περίπου 500 στρέμματα καλιέργειας στα Φάρσαλα, η ολοκληρωτική καταστροφή είναι ολοφάνερη και δεν ξέρουμε πια αν αξίζει σε αυτές τις περιπτώσεις να προσπαθήσει κάποιος να συνεφέρει τις καλλιέργειες».
Πάντως, όπως υπογραμμίζουν από τον ΘΕΣΤΟ, «όσον αφορά στις περιοχές οι οποίες υπέστησαν ηπιότερες ζημιές, καλλιεργητικές ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προς αποφυγή εμφάνισης προσβολών είναι οι ακόλουθες:
•Να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες του χωραφιού, ψεκασμός φυλλώματος με χαλκούχα σκευάσματα έτσι ώστε να παρεμποδιστεί η προσβολή από ανοιχτές πληγές που προκλήθηκαν κυρίως λόγω της χαλαζόπτωσης.
•Να γίνει εφαρμογή με σκαλιστήρι, όπου αυτό είναι εφικτό ανάλογα και το βλαστικό στάδιο τις καλλιέργειας, έτσι ώστε να γίνει σπάσιμο της κρούστας, να ευνοηθεί αερισμός του εδάφους και να μειωθεί η εδαφική υγρασία.
•Επαναληπτικός ψεκασμός με διασυστηματικά μυκητοκτόνα, μετά την εμφάνιση νέων φύλλων και βλαστών, σε διάστημα περίπου 10 ημερών».

(*) φωτογραφία αρχείου

agrotypos.gr