Στους 1.965 ανέρχονται οι τελειόφοιτοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Μαγνησίας που δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ερχόμενου Ιουνίου διεκδικώντας την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων από τα ΓΕΛ, περίπου στο 32%, προέρχεται από την κατεύθυνση της οικονομίας και πληροφορικής.
Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δείχνουν ότι παρά τη μείωση του μαθητικού δυναμικού αλλά και το αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον που προσφέρουν πλέον, αρκετά πτυχία από επαγγέλματα, εντούτοις η δίψα των νέων για φοίτηση στο πανεπιστήμιο, είναι ακόμη ισχυρή και καθορίζει τις αγωνίες και των γονέων που στηρίζουν την όλη προσπάθεια.
Συνεπώς μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι περίπου 2.000 άτομα ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Βέβαια η εμπειρία των προηγούμενων εξετάσεων δείχνει ότι από την αρχική υποβολή της αίτησης που γίνεται τον Δεκέμβριο μέχρι την οριστική συμμετοχή τον Ιούνιο, μεσολαβεί ένα διάστημα έξι μηνών, και τελικά λιγότεροι είναι οι υποψήφιοι που δίνουν εξετάσεις, αφού κάποιοι άλλοι εγκαταλείπουν την προσπάθεια ή δεν την ξεκίνησαν και καθόλου. Επίσης μεταξύ των αιτήσεων βρίσκονται και απόφοιτοι που συνήθως ζυγίζουν μέχρι τελευταία στιγμή, αν θα διαγωνιστούν τελικά.
Από τα ΓΕΛ οι υποψήφιοι φέτος ανέρχονται στους 1.413 εκ των οποίων οι 461 προέρχονται από την κατεύθυνση οικονομίας και διοίκησης, οι 386 από τις ανθρωπιστικές σπουδές, οι 321 από τις θετικές σπουδές τεχνολογικών επιστημών και οι 24 από τις θετικές επιστήμες υγείας. Από τα ΕΠΑΛ οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 553.
Από τους 1965 υποψήφιους προφορικές εξετάσεις αναμένεται να δώσουν γύρω στα 45 άτομα.
Σε σχέση με δύο χρόνια πριν ο αριθμός των υποψηφίων βάσει των αιτήσεων και όχι τελικά πόσοι εξετάστηκαν, είναι αυξημένος κατά 200 άτομα περίπου.
Σημειώνεται ότι η υποβολή των αιτήσεων για τις πανελλαδικές ολοκληρώθηκε πριν τα Χριστούγεννα, νωρίτερα ίσως από κάθε άλλη χρονιά, καθώς για αρκετά χρόνια υποβάλλονταν τον Φεβρουάριο.
Στα Λύκεια η διδασκαλία της εξεταστέας ύλης εξελίσσεται ομαλά, καθώς δεν υπήρξαν ιδιαίτερες ακυρώσεις μαθημάτων από καταλήψεις άλλα έκτακτα φαινόμενα, όπως χιόνια. Άλλωστε πλέον υπάρχει και η τηλεκπαίδευση που βοηθάει.
Έτσι γύρω στο Μάρτιο αναμένεται να έχει τελειώσει η διδασκαλία της ύλης και μετά να γίνονται επαναλήψεις. Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι βρίσκονται ήδη στην τελική ευθεία με τους μήνες που απομένουν μέχρι τις εξετάσεις να είναι περίπου τέσσερις. Το υπουργείο παιδείας στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των εξετάσεων, αλλά και τον αριθμό εισακτέων για το κάθε τμήμα και πανεπιστήμιο.

e-thessalia.gr