"Προτείναμε και μετεγκατάσταση οικισμών σε κοντινά σημεία"

Τα κομμάτια τους προσπαθούν να μαζέψουν οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών στην Θεσσαλία. Το σχέδιο αναφορικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων προβλέπει σε πολλές περιπτώσεις και την μετακίνηση του πληθυσμού.

Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την κλιματική κρίση και για την μελέτη και το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

"Δεν είμαι ο υπεύθυνος σύστασης των επιτροπών αλλά ως Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών έχω κάνει προτάσεις έτσι ώστε να μπορέσουν οι οικισμοί να είναι πιο ασφαλείς και πιο ανθεκτικοί στην επόμενη κακοκαιρία.

Σε ορισμένους οικισμούς χρειάζεται η μεταφορά ολόκληρης της οικιστικής μονάδας, όπως συναντούμε στην Μεταμόρφωση, συνεπώς δεν υπάρχει θέμα παραμονής του πληθυσμού σε μία περιοχή που πλημμυρίζει συνέχεια.

Καλό θα είναι αυτή η περιοχή να μεταφερθεί σε ένα κοντινό μέρος που δεν θα διατρέχει υψηλό πλημμυρικού κίνδυνο αλλά κα άλλους κινδύνους. Προϋποθέτει κοινωνική συναίνεση η μεταφορά της περιοχής και του πληθυσμού."

Για την άποψη των κατοίκων, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως, "έχω μιλήσει πολλές φορές με κατοίκους. Έχει βρεθεί ο χώρος για τη μεταφορά, αλλά πρέπει να ελεγχθεί γεωλογικά. Οι κάτοικοι συμφωνούν να πάνε στις συγκεκριμένες περιοχές και δίνουμε και έτσι μία ανθεκτικότητα στην περιοχή. Είναι περίπου 3 χλμ. από τη Μεταμόρφωση. Υπάρχει ένα θέμα. Με βάση τον νόμο, αυτές οι περιοχές που εγκαταλείπονται, οι κάτοικοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σπίτια τους. ωστόσο το σπίτι σημαίνει χωράφι και εργασία".

Για την μετακίνηση ορισμένων χωριών ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως, "έχουμε προτείνει, για παράδειγμα στη Φαρκαδόνα, να πάει ο κόσμος σε περιοχές που είναι ασφαλείς και δεν πλημμυρίζουν. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην Αργιθέα και στο Πήλιο καθώς και σε ορεινή Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπου εκεί έχουν γίνει κατολισθήσεις και εκεί πρέπει να γίνει η ίδια διαδικασία· δηλαδή ορισμένες γειτονιές μέσα από τα χωριά να αλλάξουν θέση".

Τα σπίτια για την μετεγκατάσταση ποιος θα τα χτίσει;

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωλογίας, "μπορεί ο κάθε ιδιώτης να χτίσει το σπίτι του μόνος του με δάνεια, ή μία άλλη λύση είναι να αναλάβει η πολιτεία να χτίσει τα 100-150 σπίτια τηρώντας τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και δίδοντας στα χωριά μία βιώσιμη λύση".

megatv.com 

Tο thessalianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.