Στο σχέδιο ανάταξης των ζημιών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» στις υποδομές της Θεσσαλίας κόστους τουλάχιστον 3 δισ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και ενέργειες Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, μέσω του Αθήνα 984.

Η αποκατάσταση με υψηλότερη ανθεκτικότητα των έργων, που έχει αναλάβει μόνον το Υπουργείο Υποδομών προσεγγίζει το 1,4 δισ ευρώ και ολοκληρώνεται με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της ΕΕ.

«Τα 470 εκατομμύρια του προϋπολογισμού αφορούν στον σιδηρόδρομο και τα υπόλοιπα δρόμους και σχολεία. Οι δεσμεύσεις μας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης με υψηλούς περιορισμούς, έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση 200 θέσεων σε ένα οδικό δίκτυο μήκους 2 χιλιάδων χλμ» είπε ο υπουργός μιλώντας στους Γιάννη Παπαγεωργίου και Αθηνά Κορλίρα.

Ο κ Ταχιάος εξέφρασε αισιοδοξία για την ολοκλήρωση των έργων εντός χρονοδιαγράμματος.

Υποστήριξε πως είναι αυτό εφικτό, διότι «για τις συμβάσεις που αφορούν τη Θεσσαλία εκπονήθηκε ειδική διαδικασία, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της έχει ήδη ενεργοποιηθεί και θα έχουμε αναδόχους μέσα στο καλοκαίρι».

Αναφερόμενος στο σκέλος της υψηλότερης ανθεκτικότητας των υποδομών, εξήγησε πως συνδέεται με την αντοχή τους σε ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. «Για αυτόν το λόγο άλλωστε στο σχεδιασμό μας έχουν ληφθεί υπόψιν αυστηρές υδρολογικές παράμετροι».

Χαρακτήρισε καλή σε γενικές γραμμές την κατάσταση του οδικού δικτύου της χώρας, ενώ παραδέχθηκε ότι το περιφερειακό, δημοτικό δίκτυο και η αγροτική οδοποιία παρουσιάζουν προβλήματα και δίνουν διαφορετική εικόνα. Ταυτόχρονα, ο κ. Ταχιάος εκτίμησε πως χρειάζεται να μπει φρένο στην κατασκευή νέων έργων, προτάσσοντας την ανάγκη αποκατάστασης όσων ήδη υπάρχουν.

«Καλό είναι να περιορίσουμε -ως κρατικοί παράγοντες- την επεκτατική διάθεση για καινούργια έργα και να δούμε πως θα αποκαταστήουμε τα παλιά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κι έφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα τη «διάθεση 10 εκατ ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να αναταχθούν γέφυρες στο ΒΟΚ, ο οποίος όμως θα προσπεραστεί με την κατασκευή του νέου έργου που έχει ήδη προγραμματιστεί».

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε την ανάγκη να δεσμευτούν πόροι από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, για εργασίες συντήρησης.

athina984.gr