Μέσα στον Μάιο αναμένεται τελικά η άφιξη του Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ). Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του πολυαναμενόμενου ΠΑ ξεκίνησε και το μέτρο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σε λίγες εβδομάδες.

Το προτελευταίο βήμα για την έλευση του ΠΑ έγινε πρόσφατα, με νόμο που ψηφίστηκε και προβλέπει πως η ένταξή του στις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα είναι πλέον υποχρεωτική, καθώς θα αποτελεί το «κλειδί» για τις συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες. Εκκρεμεί το τελευταίο βήμα, που είναι η έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο ΠΑ (αναμένεται… συνεχώς από τον Δεκέμβριο του 2023!) θα επαληθεύει τα στοιχεία του πολίτη, αντικαθιστώντας τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, όπως και κάθε άλλον αριθμό-στοιχείο πιστοποίησης της ταυτότητας ενός ατόμου. Με την εφαρμογή του ΠΑ, η διαδικασία ταυτοποίησης θα γίνει πιο απλή και αποτελεσματική, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, αν και δεν λείπουν οι επιφυλάξεις για πιθανούς κινδύνους.

Η όλη διαδικασία θα λειτουργεί ως εξής: ο πολίτης θα μπαίνει αρχικά στην πλατφόρμα myInfo για να διαμορφώσει τον μοναδικό ΠΑ του, ο οποίος θα αποτελείται από ένα γράμμα του αλφαβήτου που θα πρέπει να είναι διαθέσιμο και στη λατινική γλώσσα (δηλαδή Κ, Μ, Ν, Ο κ.ο.κ. αλλά όχι Ψ, Θ, Ω κ.λπ.), από δύο αριθμητικά ψηφία και από ολόκληρο τον εννιαψήφιο ΑΦΜ του.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης από τα τρία επιπλέον αλφαριθμητικά στοιχεία που θα προστεθούν στον ΠΑ θα επιλέγει τα δύο (το γράμμα και έναν αριθμό), ενώ η πλατφόρμα myInfo θα επιλέγει το τρίτο στοιχείο (έναν αριθμό), που ουσιαστικά θα «κλειδώνει» ολόκληρο τον προσωπικό αριθμό, ο οποίος θα αποθηκεύεται πλέον στις νέες ταυτότητες.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τους πιθανούς κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα, μια σημαντική ανησυχία αφορά την ασφάλεια του ΠΑ και την πιθανότητα παραβιάσεων δεδομένων ή κακής χρήσης, ειδικά με την κεντρικοποίηση των δεδομένων.

Η ΑΠΔΠΧ εξέδωσε γνωμοδότηση σχετικά με την ένταξη του ΠΑ στις ταυτότητες, αναγνωρίζοντας τα οφέλη, αλλά και επισημαίνοντας κινδύνους όπως η κλοπή της ταυτότητας και η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Η Αρχή συνιστά πρόσθετα μέτρα προστασίας, όπως η παράλειψη του ΠΑ στα ψηφιακά αντίγραφα ταυτοτήτων στις ιδιωτικές συναλλαγές και καταγραφής της χρήσης του από τις δημόσιες Αρχές (ήδη, προβλέπεται η κατάργηση του φωτοαντιγράφου Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας σε όλο τον δημόσιο τομέα).

Ακόμα, επισημαίνεται ότι η πλήρης μετάβαση σε ένα ψηφιακό σύστημα ταυτοποίησης θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις για ηλικιωμένους πολίτες ή άτομα με περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητες, δημιουργώντας ενδεχομένως ψηφιακό χάσμα.

Τα βήματα

Ο ΠΑ προβλέπεται για όλες τις νέες ταυτότητες που εκδίδονται μετά τις 27 Μαρτίου 2025. Ωστόσο, η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική έκδοση του ΠΑ δεν είναι ακόμη διαθέσιμη.

Συγκεκριμένα, η απαραίτητη έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως και η ετοιμότητα της ψηφιακής πλατφόρμας myInfo για την απόδοση του ΠΑ, είναι οι τελευταίες εκκρεμότητες που μένει να διευθετηθούν ως τα μέσα Μαΐου.

Πάντως, καθυστερήσεις σε δεύτερο στάδιο (μετά την άφιξη του Προσωπικού Αριθμού) θα μπορούσαν να προκαλέσουν και τεχνικά ζητήματα κατά την ενσωμάτωση του ΠΑ σε διάφορα συστήματα του δημόσιου τομέα.

Οι υπάρχουσες (παλαιού τύπου) ταυτότητες θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία λήξης τους ή μέχρι τον Αύγουστο του 2026, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο. Οι νέου τύπου ταυτότητες (που εκδόθηκαν πριν από την υποχρεωτική συμπερίληψη του ΠΑ) θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη τους (συνήθως 10 χρόνια), αλλά οι κάτοχοι θα πρέπει να αποκτήσουν τον ΠΑ τους ηλεκτρονικά.

Έρχεται και το Kid Wallet

Το λανσάρισμα του νέου εργαλείου Kid Wallet, το οποίο θα βοηθά τους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους από τους πιθανούς κινδύνους της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

tanea.gr