Στα 120 εκατ. ευρώ φθάνει ο τζίρος 2024 για την Intercomm Foods, αυξημένος κατά 14,3% σε σύγκριση με τα 105 εκατ. ευρώ του 2023, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο CEO Γιώργος Μπραΐμης στο Sustainable Manufacturing Conference 2024 της BOUSSIAS events.
Η κατά 100% εξαγωγική Intercomm Foods, μέλος του Ομίλου Σαΐτη, επεξεργάζεται επιτραπέζια ελιά. Ο Όμιλος, που περιλαμβάνει και τις εταιρείες Κρόνος ΑΕ, Agrophoenix και Hellenic Land ΑΒΕΕ, ξεπερνά φέτος τα 300 εκατ. ευρώ κύκλου εργασιών.
Η Intercomm Foods διατηρεί εγκαταστάσεις σε Τέμπη, Άρτα και τη μεγαλύτερη σε επιφάνεια στη Λάρισα, η οποία «χτυπήθηκε» από την κακοκαίρια Daniel. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μπραΐμης στο FOODReporter, οι συνολικές ζημιές ανήλθαν άνω των 30 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση αποφάσισε ομόφωνα σε πρώτο χρόνο να το καλύψει από ίδια κεφάλαια. Οι εργασίες αποκατάστασης προχώρησαν άμεσα, ώστε να μη σταματήσουν επεξεργασία, συσκευασία και αποθήκευση προϊόντων. Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις ήρθαν σε δεύτερο χρόνο: Όπως είπε ο κ. Μπραΐμης, «κάλυψαν τα κόστη στη συντριπτική τους πλειοψηφία».
Κινήσεις θωράκισης
Η Intercomm Foods ζήτησε τη βοήθεια ειδικών από ΗΠΑ, Καναδά για τρόπους καλύτερης θωράκισης μπροστά σε επόμενα ακραία φαινόμενα. Πέρα από την αποκατάσταση, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε στεγανοποίηση χώρων επεξεργασίας και αποθηκών, αλλά και υιοθετεί νέα πρότυπα logistics ως προς την αποθήκευση προϊόντων προ της εξαγωγής τους, για να ενισχύσει την ασφάλεια. Μετά τα παραπάνω, η Intercomm Foods κατόρθωσε και το 2024 να κρατήσει σταθερούς όγκους πωλήσεων.
Σε εξαγωγές, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν πλέον μερίδιο 20%. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής ξεπερνούν το 9%. Σε επίπεδο εγκαταστάσεων, μέχρι στιγμής μένει να ρυθμιστεί η περιμετρική φύλαξη και θωράκιση του χώρου. Για την Intercomm Foods εκτιμάται ως κόστος μεταξύ 3 και 4 εκατ. ευρώ. Τόσο η Intercomm Foods, όσο και τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, που βρίσκονται στην ίδια περιοχή ενδιαφέροντος και επιθυμούν να μειώσουν την ευαλωτότητά τους, είναι πρόθυμες να καλύψουν τη σχετική επένδυση με ίδια κεφάλαια, αλλά προϋποτίθεται κατάλληλος κρατικός χωροταξικός και αδειοδοτικός σχεδιασμός, που μέχρι στιγμής απουσιάζει.
Κωνσταντίνος Βορίλας, Foodreporter