Την τελευταία δεκαετία, ο πληθυσμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας μειώνεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους του εθνικού μέσου όρου και κοντά στο 6%. Ωστόσο η Π.Ε. Σποράδων είναι η μονή που διαφοροποιείται των υπολοίπων Ενοτήτων, έχοντας τη δεκαετία του 1990 - 2000 υψηλότατες θετικές μεταβολές και το 2011-2021 την ηπιότερη μείωση (-2,5% έναντι -6,0% της Περιφέρειας).

Το μικρό αυτό «θαύμα» οφείλεται στις επιδόσεις του δήμου Αλοννήσου, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ πληθυσμιακής αύξησης (+14%), μεγαλύτερης και από την αντίστοιχη των τριών «γαλατικών» νησιών της χώρας με τις σπουδαιότερες δημογραφικές επιδόσεις (Κως +10,9%, Ρόδος +8,1% και Νάξος +8%).

Ο μοναδικός Δήμος της Μαγνησίας και ένας από τους λίγους πανελλαδικά που δεν είδαν μείωση του πληθυσμού τους βάσει της απογραφής για το 2021 είναι η Αλόννησος.

Το νησί των Βορείων Σποράδων αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη, καθώς διασώθηκε από τη γενικότερη μείωση του πληθυσμού που παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως στην Αλόννησο η πλειοψηφία του μονίμου πληθυσμού είναι μετανάστες. Ενώ σε εθνικό επίπεδο το 2021 το ποσοστό των μεταναστών στον συνολικό πληθυσμό υπερβαίνει το 7%, στις Σποράδες οι αλλοδαποί αποτελούν το 21%, στη δε Αλόννησο ξεπερνούν το 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021 οι μόνιμοι κάτοικοι στην Αλόννησο ανέρχονται στους 3.153, όταν πριν δέκα χρόνια ήταν 2.750. Καταγράφεται δηλαδή μια αύξηση στους 403 κατοίκους που σε ποσοστό αγγίζει το 13%. Μάλιστα κατά τους θερινούς μήνες, ο πληθυσμός της Αλοννήσου φτάνει και τις 10.000 (ντόπιοι και επισκέπτες).

Οι αρκετές μεταδημοτεύσεις σε συνδυασμό με την επιστροφή των νέων στο νησί φαίνεται πως τονώνουν τον μόνιμο πληθυσμό στην Αλόννησο, το πιο μακρινό νησί των Βορείων Σποράδων από τον Βόλο, το οποίο, ωστόσο, αποτελεί πόλο έλξης για την ποιότητα ζωή που προσφέρει σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη.

insider.gr