Το 2025 θεωρείται ορόσημο για την παιδεία στη χώρα μας καθώς θα λειτουργήσουν τα πρώτα ιδιωτικά ΑΕΙ. Tα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα αλλάξουν όπως φαίνεται μόνο τον χάρτη της εκπαίδευσης, αλλά και τον χάρτη του real estate τα επόμενα χρόνια.

Ιδιωτικά ΑΕΙ

Βέβαια η αρχή ήδη έχει γίνει, αφού μεγάλα ιδιωτικά ΑΕΙ από το εξωτερικό, έχουν βγει στο «σεργιάνι» και ψάχνουν ακίνητα ώστε να στεγαστούν.

Όπως αναφέρει στον OT o πρόεδρος των Ευρωπαίων Μεσιτών, Κοσμάς Θεοδωρίδης, ξένα πανεπιστήμια ψάχνουν «μανιωδώς» μεγάλα εμβληματικά κτίρια στην Αθήνα.

Οι τρεις μεγάλοι λεωφόροι που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων πανεπιστήμιων σύμφωνα με τον κύριο Θεοδωρίδη είναι η Μεσογείων, η Κηφισίας και η Συγγρού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι παίκτες που ήδη ψάχνουν ακίνητο στις τρεις λεωφόρους είναι το πανεπιστήμιο Κύπρου ,το Harvard,το Columbia,το ΜΙΤ.

Τα κριτήρια

Οι δύο βασικοί παράγοντες που εξετάζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι το μέγεθος των κτιρίων, ψάχνουν άρα ακίνητα με πολλά τετραγωνικά, αλλά και η τοποθεσία.

Όσον αφορά την τοποθεσία, νούμερο ένα κριτήριο είναι η εύκολη πρόσβαση. Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών πανεπιστημίων αναζητούν ακίνητα κοντά σε σταθμούς του Μετρό, αλλά και των υπόλοιπων μέσων μεταφοράς, ενώ στις προδιαγραφές βρίσκεται και η κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Φοιτητική στέγη

Η έλευση βέβαια των ιδιωτικών πανεπιστήμιων θα προκαλέσει σημαντικές ανακατατάξεις και στο μείζον θέμα της φοιτητικής στέγης. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ένας νέος τομέας στην ελληνική αγορά ακινήτων ανοίγει, ο οποίος παρέμεινε αναξιοποίητος για πολλά χρόνια και θα αποτελέσει το επόμενο στοίχημα της κτηματαγοράς. Στα σχέδια ήδη πολλών παικτών της αγοράς είναι η ανάπτυξη συγκροτημάτων φοιτητικών κατοικιών τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Ήδη, μεγάλοι αλλά και μικρότεροι παίκτες της αγοράς έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτό το κομμάτι του real estate, αναπτύσσοντας projects για την υλοποίηση κατοικιών που θα απευθύνονται σε σπουδαστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, το «κυνήγι» βρίσκεται ήδη στο ζενίθ γύρω από τις περιοχές ενδιαφέροντος, τις τρεις δηλαδή λεωφόρους (Μεσογείων, Κηφισίας, Συγγρού), για ακίνητα 30-60 τ.μ., καθώς θεωρούνται ιδανικά για να μετατραπούν σε φοιτητικές κατοικίες αντάξιες με αυτές που λειτουργούν με επιτυχία σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ξένο φοιτητικό ρεύμα θα είναι και η βάση πάνω στην οποία θα δημιουργηθεί ένα νέο προϊόν στον τομέα των ακινήτων, αυτό των φοιτητικών εστιών και κατοικιών με τους επενδυτές να αναμένεται να διοχετεύσουν σημαντικά ποσά, ειδικά εάν αυτό το φοιτητικό ρεύμα αποδειχθεί τεράστιο.

Πηγή: ot.gr