Με το σύνθημα «Γίνε δωρητής, χάρισε ζωή» ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, απευθύνει έκκληση προς όλους να γίνουν δωρητές οργάνων σώματος καθώς στη λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα βρίσκονται αυτή τη στιγμή 60 άνθρωποι από τη Μαγνησία, ενώ συνολικά 270 νεφροπαθείς πραγματοποιούν αιμοκαθάρσεις ή περιτοναϊκή κάθαρση. Δυστυχώς όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Μαγνησία είναι ουραγός στις μεταμοσχεύσεις μιας και το 2023 έγινε μόλις μία μεταμόσχευση, ενώ το 2022 έγινε μόλις μία δωρεά οργάνων και τρεις μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Νεφροπαθών Μαγνησίας, στην χώρα μας έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των ασθενών τα τελευταία 10 χρόνια που κάνουν αιμοκάθαρση. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 13000 περίπου νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή πλύση.

Οι νεφροπαθείς που περιμένουν μόσχευμα φτάνουν στους 1000 και άνω πανελληνίως, ενώ πάνω από 150 περιμένουν μόσχευμα ήπατος, καρδιάς ή πνεύμονα. Αρκετά είναι επίσης τα άτομα που έχουν χάσει το φως τους και η μόνη τους ελπίδα είναι ένα μόσχευμα κερατοειδούς. Πολλές χιλιάδες απ’ αυτούς πιθανόν να καταλήξουν διότι δεν γίνονται αρκετές δωρεές οργάνων.

Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 20 ασθενείς που παρουσιάζουν ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων όπως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.

Μεγάλη μείωση σε δωρεές οργάνων στη Μαγνησία

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, οι δωρεές και οι μεταμοσχεύσεις την τελευταία πενταετία έχουν μειωθεί πάρα πολύ, ενώ στη Μαγνησία περίπου 55 με 60 άτομα βρίσκονται στην λίστα αναμονής, στην πλειοψηφία του νέοι, με την ηλικία να κυμαίνεται από 18 έως 65 ετών.

Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι τα 6-10 χρόνια, με ελάχιστο τα 2,5-3 χρόνια και μέγιστο τα 15 χρόνια.

Στη Μαγνησία, βάση του μητρώου του Συλλόγου, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 270 νεφροπαθείς, από τους οποίους οι 220 κάνουν αιμοκάθαρση τεχνητού νεφρού, 10 περιτοναϊκή πλύση και 45 περίπου είναι μεταμοσχευμένοι.

Δυστυχώς, όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος ο Πρόεδρος των Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, στον νομό μας είχαμε την μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων και σε μεταμοσχεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Από το 2014 που είχαν γίνει 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες και 1 από ζώντα δότη (μάνα σε κόρη), το 2015 έγιναν μόνο 2 μεταμοσχεύσεις, το 2016, το 2017 και το 2018 έγιναν από δύο μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη.

Επίσης στη Μαγνησία καταγράφηκαν ελάχιστες δωρεές οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς. Τρεις το 2016, από δύο το 2017 και το 2018. Ακόμη, το 2019 είχαμε 2 δωρεές και 3 μεταμοσχεύσεις, δύο από ζώντες δότες και μια από πτωματικό δότη.
Το 2020 έγινε μία δωρεά οργάνου και 2 μεταμοσχεύσεις μία από ζώντα δότη και μία από πτωματικό δότη.
Το 2021 έγιναν τέσσερις μεταμοσχεύσεις, 2 από πτωματικό δότη και 2 από ζώντα δότη, από μάνα σε γιό και από σύζυγο σε σύζυγο. Το 2022 έγινε στον νομό, μία δωρεά οργάνων και 3 μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες, οι 2 πρώτοι είχαν 9-10 χρόνια στη λίστα αναμονής για το πολυπόθητο «δώρο» και η τρίτη είχε 13 χρόνια αναμονής. Το 2023 ξεκίνησε και μέχρι σήμερα καταγράφεται μόλις μία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας και Β’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) κ. Γιαννάκος Βασίλειος χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και κάνει έκκληση σε όλους να γίνουν δωρητές οργάνων. Καλεί επίσης τους αρμόδιους και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων να δημιουργηθεί καμπάνια αφύπνισης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. «Η σωστή ενημέρωση οδηγεί στην υπέρτατη προσφορά ζωής», σχολιάζει ο ίδιος.

Σημειώνεται τέλος, ότι από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου κάθε έτους έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια. Φέτος θα εορταστεί την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023. Η Νεφρολογική εταιρία την ημέρα αυτή θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης κοινού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.worldkidneyday.gr στις 17:00-20:45.

magnesianews.gr