Τις περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου περιλαμβάνουν τα προγράμματα ανάπτυξης των τριών εταιρειών διανομής που υπέβαλλαν στη ΡΑΕ.

Αφορούν στην πενταετία 2023 – 2027 και πρόκειται ουσιαστικά για τα επενδυτικά τους προγράμματα που ζητούν να εγκριθούν από τον Ρυθμιστή.

Οι τρεις εταιρείες διανομής αερίου, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία) και ΔΕΔΑ (Λοιπή Ελλάδα), συνολικά προγραμματίζουν επενδύσεις κοντά στα 800 εκ. ευρώ. Για την ακρίβεια είναι στα 788 εκ. ευρώ.

Θεσσαλία 

Το δίκτυο διανομής αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλία έχει φτάσει σήμερα σε 18 δήμους.

Και οι διανεμόμενες ποσότητες αερίου στα 1.270 χλμ. δίκτυο είναι 2,2 εκ. MWh. Σε πέντε χρόνια το δίκτυο θα φτάσει τα 1.700 χλμ και οι ποσότητες αερίου στα 3,3 εκ. MWh.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στοχεύει μέχρι το 2027 στην επέκταση του δικτύου διανομής αερίου και στους 25 καλλικρατικούς δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το επενδυτικό της πρόγραμμα είναι ύψους 113,9 εκ. ευρώ.

Οι ενεργοί πελάτες το 2027 θα ξεπεράσουν τους 170.000 από 118.512 που είναι σήμερα (48.438 ενεργές συνδέσεις). Για το 2027 θα προστεθούν 56.700 πελάτες και οι ενεργές συνδέσεις θα ανέλθουν στις 60.939.

Με τη σύνδεση των Δήμων Νότιου Πηλίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Λίμνης Πλαστήρα το 2026, και των Δήμων Σκιάθου (2025), Σκόπελου (2026), Αλοννήσου και Αργιθέας το 2027 αντίστοιχα, θα έχουν τροφοδοτηθεί και οι 25 Καλλικρατικοί Δήμου της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το Δίκτυο Διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Αναλυτικά:

· Το έτος 2023, προβλέπεται η σύνδεση του Μελισσοχωρίου και της Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ, της Ανακασιάς και των Μελισσάτικων του Δήμου Βόλου καθώς και του Μοσχολουρίου του Δήμου Σοφάδων (δίκτυο διανομής)

· Το έτος 2024, προβλέπεται η σύνδεση του Πλατυκάμπου και της Γαλήνης του Δήμου Κιλελέρ, της Όσσης και του Πουρναρίου του Δήμου Τεμπών, του Βρυότοπου του Δήμου Τυρνάβου, του Αρτεσιανού του Δήμου Καρδίτσας, των Κάτω Λεχωνίων του Δήμου Βόλου, του Αγίου Γεωργίου Φερών του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του Παλαιομονάστηρου του Δήμου Πύλης (δίκτυο διανομής)

· Το έτος 2025, προβλέπεται η σύνδεση της Τσαριτσάνης του Δήμου Ελασσόνας, του Μαυροματίου του Δήμου Μουζακίου, των Άνω Λεχωνίων και της Άλλης Μεριάς του Δήμου Βόλου και της Χλόης του Δήμου Ρήγα Φεραίου (δίκτυο διανομής), καθώς και του Μακρυχωρίου του Δήμου Τεμπών, της Οιχαλίας του Δήμου Φαρκαδόνας και της Σκιάθου του Δήμου Σκιάθου μέσω νέου Σταθμών Αεριοποίησης LNG.

· Το έτος 2026, προβλέπεται η σύνδεση των Καλυβίων-Πεζούλας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, της Ζαγοράς του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, της Αργαλαστής του Δήμου Νότιου Πηλίου, της Ελάτης του Δήμου Πύλης, καθώς και της Σκοπέλου του Δήμου Σκοπέλου μέσω νέων Σταθμών Αεριοποίησης LNG. Επιπλέον, το έτος 2026 θα συνδεθούν και οι περιοχές του Μεγάλου Κεφαλόβρυσου του Δήμου Τρικκαίων και της Βασιλικής του Δήμου Μετεώρων (δίκτυο διανομής)

· Το έτος 2027, το Πατητήρι του Δήμου Αλοννήσου και το Ανθηρό του Δήμου Αργιθέας προβλέπεται να συνδεθούν μέσω νέων Σταθμών Αεριοποίησης LNG. Επιπλέον, το Κεφαλόβρυσο του Δήμου Τρικκαίων και το Κρόκιο του Δήμου Αλμυρού προβλέπεται να συνδεθούν (δίκτυο διανομής).

Με πληροφορίες από ot.gr