Στο Γόκιν της βορειοδυτικής Αγγλίας, εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος υγείας πραγματοποιούν μαζικά διαγνωστικά τεστ στην περιοχή.

Η επιχείρηση είναι μέρος μιας μεγάλης εκστρατείας που στόχο έχει να ανιχνεύσει κρούσματα κορoνοϊού που οφείλονται στις δύο νέες μεταλλάξεις του: τη βρετανική και νοτιοαφρικανική.

Οι δύο αυτές μεταλλάξεις εξαπλώνονται σταδιακά σε όλο τον κόσμο προκαλώντας ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα

Με βάση τα πειραματικά δεδομένα ξέρουμε σε ποιο σημείο του ιού έγιναν οι μεταλλάξεις, και μπορεί να ξέρουμε εργαστηριακά ότι α εμβόλια είναι αποτελεσματικά αλλά δεν έχουμε δεδομένα για τους ανθρώπους, αναφέρει στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες υπογραμμίζουν πως τα νέα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις νέες μεταλλάξεις. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα έρευνας, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από ομοτίμους και περιλαμβάνουν μικρό αριθμό ασθενών, φαίνεται πως το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech μπορεί να είναι λιγότερο ικανό να προστατεύει από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού.

Αντίστοιχα, το εμβόλιο της J&J παρουσίασε αποτελεσματικότητα 72% στις ΗΠΑ, αλλά στη Νότια Αφρική, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57%. Αντίστοιχαείναι και τα στοιχεία του νέου εμβολίου της Novavax, με 89% στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόλις 49% στη Νότια Αφρική.

Αισιοδοξία προσφέρει ωστόσο η σημερινή ανακοίνωση των εταιρειών GlaxoSmithKline και Curevac που προανήγγειλαν τη δημιουργία νέας γενιάς εμβολίων κατά του κορωνοϊού που θα καλύπτει και τα μεταλλαγμένα στελέχη του.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, αυτό που ξέρουμε από την γρίπη είναι ότι κάνει συχνότερα μεταλλάξεις. Στον κορονοϊό, πιθανόν να χρειαστούν προχωρημένα εμβόλια που θα πιάνουν τις μεταλλάξεις και έτσι να οδηγηθούμε σε εξασθένιση της πανδημίας.

Όσο η διασπορά του κορoνοϊού συνεχίζεται με τους σημερινούς ρυθμούς, τόσο μεγαλώνει  και ο κίνδυνος μεταλλάξεων. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως κάθε ημέρα έχουμε  περίπου 200 νέες μεταλλάξεις. Στη Βρετανία, το ταχύτατα μεταδιδόμενο νέο στέλεχος του κορoνοϊού που είχε εντοπιστεί έχει ήδη αποκτήσει πλέον μια νέα μετάλλαξη.

Ποιο σενάριο πρέπει να φοβόμαστε λοιπόν; Τη μεγάλη μεταδοτικότητα της νόσου, που θα οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο σύστημα υγείας, απαντά ο κ. Γουργουλιάνης. Ο κορονοϊός δεν είναι ο φονικότερος ιός αλλά έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά το πολύ κακό σενάριο θα ήταν μια θανατηφόρα μετάλλαξη, αν και σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη «αυτό αντίκειται στην ιστορία, γιατί να γίνει τώρα;».

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε έναν αγώνα ταχύτητας. Το στοίχημα είναι να συνεχιστούν με γρήγορους ρυθμούς τα εμβολιαστικά προγράμματα τα οποία θα ανακόψουν την ταχύτητα μετάδοσης του κορωνοϊού και επομένως την πιθανότητα εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να δημιουργήσουμε εργαστήρια που να ερευνούν τις μεταλλάξει και να εντείνουμε τους εμβολιασμούς που θα δημιουργήσουν ένα τείχος προστασίας για να ανακοπεί η μετάδοση.

Στην Ελλάδα μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 204 κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους, ενώ έχει εντοπιστεί ένα περιστατικό με την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

ert.gr