REX 728X90 1

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
06:16
[22:31] Πέθανε ο επιχειρηματίας Γρηγόρης Σαράφης[22:02] "Η κυβέρνηση υπονομεύει την ανάπτυξη"[21:30] Aντιδράσεις των Λαρισαίων φαρμακοποιών[21:01] Πέθανε ο Βασίλης Κεδίκογλου[20:32] Απλήρωτη, και όχι μόνο αδήλωτη εργασία[20:00] Ζουράρις: «Ένας νεαρός σοφός ο Τσίπρας»[19:30] Τροχαίο με κοντέινερ με προορισμό τη Λάρισα[19:00] Πλήρης ο φάκελος ΣΚΑΪ και STAR[18:30] Μπλόκο στον Ε65 από τους αγρότες[18:00] Θερίζει νυν και πρώην καπνιστές στην Ελλάδα[22:31] Πέθανε ο επιχειρηματίας Γρηγόρης Σαράφης[22:02] "Η κυβέρνηση υπονομεύει την ανάπτυξη"[21:30] Aντιδράσεις των Λαρισαίων φαρμακοποιών[21:01] Πέθανε ο Βασίλης Κεδίκογλου[20:32] Απλήρωτη, και όχι μόνο αδήλωτη εργασία[20:00] Ζουράρις: «Ένας νεαρός σοφός ο Τσίπρας»[19:30] Τροχαίο με κοντέινερ με προορισμό τη Λάρισα[19:00] Πλήρης ο φάκελος ΣΚΑΪ και STAR[18:30] Μπλόκο στον Ε65 από τους αγρότες[18:00] Θερίζει νυν και πρώην καπνιστές στην Ελλάδα

Πρόταση αλλαγών στο νόμο Κατσέλη

E-mail Εκτύπωση PDF

Σοβαρές τροποποιήσεις που σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία του νόμου Κατσέλη ως ασύλου για στρατηγικούς κακοπληρωτές θα ζητήσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της επανεξέτασης του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που έχουν με το υπουργείο Οικονομίας, οι τράπεζες θέτουν το ζήτημα της προστασίας που παρέχει ο νόμος άπαξ και υποβληθεί η αίτηση ένταξης. Από το στάδιο αυτό και μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση του δανειολήπτη, καθίσταται αδύνατη για τις τράπεζες η επιβολή οποιουδήποτε μέσου είσπραξης της οφειλής, βάζοντας στο «απυρόβλητο» τον δανειολήπτη, ανεξαρτήτως της πραγματικής αδυναμίας του να εξυπηρετήσει το χρέος του.

Οι τράπεζες πρόκειται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις βελτιώσεις στον νόμο στα τέλη του μήνα.

Ωστόσο, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στις αρχές της εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου έθεσαν το ζήτημα της κάλυψης που παρέχει ο νόμος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

4 στις 10 αιτήσεις απορρίπτονται

Ειδικότερα, οι τράπεζες ζήτησαν η υποβολή της αίτησης για ένταξη στον νόμο να μην προσφέρει το «ακαταδίωκτο» στους οφειλέτες εκείνους που θα κριθεί ότι έχουν την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση για να συνεχίσουν να καταβάλλουν δόσεις του δανείου τους μέχρι την εκδίκαση της αίτησής τους. Και αυτό, διότι με την ισχύουσα πρακτική του νόμου, όπως ανέφεραν στον υπουργό Οικονομίας, οι καταβολές αναστέλλονται επί χρόνια μέχρι να υπάρξει η δικαστική απόφαση για την αίτηση του δανειολήπτη, σωρεύοντας επιπλέον μη εξυπηρετούμενο χρέος στις τράπεζες.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στα δικαστήρια απορρίπτονται οι 4 στις 10 αιτήσεις που υποβάλλονται για ένταξη στον νόμο.

Με την πλατφόρμα του εξωδικαστικού

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες πρότειναν ο «φραγμός» στους αιτούντες την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη να μπει με την αρωγή της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Και αυτό διότι η πλατφόρμα του εξωδικαστικού έχει τις υποδομές για την παροχή όλων των στοιχείων σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών που εντάσσονται στις ρυθμίσεις του νόμου 4469.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι προς την κατεύθυνση της απομόνωσης των στρατηγικών κακοπληρωτών του νόμου Κατσέλη θα βοηθήσει και η επίσπευση της εκδίκασης των αιτήσεων. Γενικά, στόχος των τραπεζών είναι να περιορίσουν τη λίστα των προς εκδίκαση υποθέσεων υπαγωγής στον νόμο ώστε μέχρι το τέλος του 2019 ο αριθμός των αιτήσεων να έχει μειωθεί, από 150.000 σήμερα, σε λιγότερες από 30.000.

20 δισ. υπό τον νόμο Κατσέλη

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπό την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη βρίσκονται δάνεια 20 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 1/5 του συνόλου των «κόκκινων» δανείων. Αυτά είναι σε αναλογία 95% καταναλωτικά και στεγαστικά και το υπόλοιπο 5% μικρά επαγγελματικά. Μέσα σε αυτά τα 20 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, δάνεια ύψους 5 δισ. αφορούν δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και δεν το πράττουν εκμεταλλευόμενοι το πλαίσιο προστασίας που παρέχει ο νόμος.

Η ΤτΕ, στην τελευταία έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, επεσήμανε ως αξιοσημείωτο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που τελεί σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία και το οποίο ανέρχεται στο 15% του συνόλου των χαρτοφυλακίων. Στο δε στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, το ποσοστό ξεπερνά το 30%.

Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Οι βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη (3869/2010) που αναθεωρήθηκε με τον ν. 4336/2015 (ν. Σταθάκη) θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία λήγει στο τέλος του 2018, εκτιμάται ότι συζήτηση για τυχόν παράταση μπορεί να υπάρξει κοντά στη λήξη της προθεσμίας και όχι νωρίτερα.

naftemporiki.gr

 

 

e-shop-baner-250X300pixel

banner olimpos

ektposeis litrokapis 2018

thessalia economy

bnb 300

radio-300x250

ski report 01


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336