rodopi 728x90

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
02:10

Aυξήθηκαν οι διακοπές ρεύματος κατά 30%

E-mail Εκτύπωση PDF

Δεν προλαβαίνουν να κόβουν τις συνδέσεις οφειλετών ηλεκτρικής ενέργειας τα συνεργεία των εργολάβων της ΔΕΔΔΗΕ, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς αρμοδίων της Επιχείρησης, το πρώτο οκτάμηνο φέτος οι διακοπές αυξήθηκαν 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό...

Την ίδια ώρα, χιλιάδες είναι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη Μαγνησία, που επιδιώκουν ρύθμιση των οφειλών τους και προχωρούν σε επανασυνδέσεις.

Ο ΔΕΔΔΗΕ δείχνει μικρότερη πλέον ανοχή στους «επαγγελματίες» οφειλέτες ηλεκτρικής ενέργειας και ουσιαστικά, έχει ήδη επιστρέψει στην ενεργειακή πολιτική που εφαρμοζόταν πριν την κρίση.

Μάλιστα οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση αφορούν πλέον και «κόκκινους» οφειλέτες με ποσά κάτω των 1.000 ευρώ, που δεν είναι «συνεργάσιμοι» με τη ΔΕΗ στη ρύθμιση των οφειλών τους.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή από τον ΔΕΔΔΗΕ Βόλου, το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου φέτος οι διακοπές στις παροχές «κόκκινων» οφειλετών αυξήθηκαν 30% και ετησίως ξεπερνούν ήδη τις 15.000, δηλαδή περίπου 1.300 κάθε μήνα, από 1.000 που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Καθημερινά δηλαδή οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών ξεπερνούν τις 60...

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, αυξήθηκαν κατά 13,9% οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, που εντάχθηκαν στις ειδικές κατηγορίες φθηνότερης κιλοβατώρας και τα οποία ξεπερνούν τις 5.000 στη Μαγνησία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, το 12% των οικιακών καταναλωτών δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά διαβίωσης, αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ για το 2017 στο 3% των νοικοκυριών και επιχειρήσεων διακόπηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ η παροχή ρεύματος, εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο αριθμός των δικαιούχων ΚΟΤ μειώνεται, καθώς ισχύουν πλέον αυστηρά κριτήρια ένταξης, αντίστοιχα με εκείνα όσων παίρνουν το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα.

Παρά τις χιλιάδες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τις ρυθμίσεις που ισχύουν για τους οφειλέτες, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί, διότι η πλειονότητα των νοικοκυριών δεν έχει να πληρώσει, λόγω της εκτίναξης των οικονομικών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων.

Η στάση της ΔΕΗ έναντι των οφειλετών γίνεται πιο σκληρή, με τις τηλεφωνικές και εξώδικες οχλήσεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των όπλων για την είσπραξη των οφειλών. Και φυσικά με ένταση αναμένονται και οι διακοπές ηλεκτροδότησης.

Επιστολές με την απειλή ότι θα τους κόψουν το ρεύμα και θα οδηγηθούν στα δικαστήρια, συνεχίζουν να λαμβάνουν χιλιάδες οφειλέτες της ΔΕΗ στη Μαγνησία, αν και είναι δικαιούχοι του ΚΟΤ.

Άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι του ΚΟΤ απειλούνται με επίσημες επιστολές από τη ΔΕΗ, ότι σε περίπτωση που δεν πληρώσουν ή διευθετήσουν την οφειλή, θα τους κοπεί το ρεύμα και η ΔΕΗ στη συνέχεια θα τους οδηγήσει στα δικαστήρια.

Η ενημέρωση για τους οφειλέτες είναι καθημερινή και γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του προγράμματος «Σκίρων», που διαθέτει η ΔΕΗ. Ογδόντα ημέρες από την έκδοση των πρώτων λογαριασμών η ΔΕΗ έχει υποχρέωση να προχωρήσει στη διακοπή των παροχών, όπου για διάφορους λόγους δεν έχουν πληρώσει τον λογαριασμό. Από τις διακοπές εξαιρούνται μόνον όσες έχουν προσκομίσει δικαστική απόφαση ή προσωρινή διαταγή αναστολής διακοπής από δικαστική αρχή, καθώς και καταναλωτές που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, καθώς είναι ασθενείς.

Και επανασυνδέσεις

Τη δυνατότητα επανασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα που, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποσυνδέθηκαν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Εκατοντάδες Βολιώτες έχουν ήδη απευθυνθεί στη ΔΕΗ για επανασύνδεση του ρεύματός τους.

Η αρμοδιότητα εξέτασης των σχετικών αιτημάτων εκχωρήθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα σε επιτροπές που συστήνονται με απόφαση του δημάρχου και αποτελούνται από εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι επιτροπές αυτές αξιολογούν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και χορηγούν το ειδικό βοήθημα, εφόσον η αποσύνδεση αφορά στην κύρια κατοικία του προς εξέταση δικαιούχου, ικανοποιούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Σταύρος Δημόπουλος (Θεσσαλία)

 

 

BANNERS AGET B 300x250 SELECTION

bregovic-video-overlay

markovic-video-overlay

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336