rodopi 728x90

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
16:49
[17:30] Φρένο στην εμπορία ανθρώπων [16:45] Σκληρά παζάρια για τις συντάξεις[16:01] Προσλήψεις στους παιδικούς σταθμούς[15:15] Μάχη να ανοίξουν οι στρόφιγγες[15:00] Προσωπικό για τον "Μύλο των Ξωτικών"[14:15] Mαίνεται η κόντρα με τους οπτικούς [13:30] Στην τελική ευθεία το έργο της ηλεκτροκίνησης[12:45] Eπεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια[12:00] Νέος εξοπλισμός για το Γενικό Νοσοκομείο [11:16] Eρχονται κατασχέσεις και για μικροποσά[17:30] Φρένο στην εμπορία ανθρώπων [16:45] Σκληρά παζάρια για τις συντάξεις[16:01] Προσλήψεις στους παιδικούς σταθμούς[15:15] Μάχη να ανοίξουν οι στρόφιγγες[15:00] Προσωπικό για τον "Μύλο των Ξωτικών"[14:15] Mαίνεται η κόντρα με τους οπτικούς [13:30] Στην τελική ευθεία το έργο της ηλεκτροκίνησης[12:45] Eπεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια[12:00] Νέος εξοπλισμός για το Γενικό Νοσοκομείο [11:16] Eρχονται κατασχέσεις και για μικροποσά

Στο μικροσκόπιο 150 υποθέσεις Βολιωτών

E-mail Εκτύπωση PDF

Φύλλο και φτερό… τραπεζικοί λογαριασμοί Βολιωτών που ελέγχονται για φοροδιαφυγή. Είκοσι «ράμπο» ελεγκτές έχουν ήδη παραλάβει 150 φακέλους υποθέσεων με τοπικό ενδιαφέρον, τις οποίες ερευνούν εξονυχιστικά για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό και άλλα οικονομικά εγκλήματα ποινικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν μεταξύ άλλων επιχειρηματίες, γιατρούς, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, για τους οποίους υπήρξαν κυρίως ανώνυμες καταγγελίες στο πρώην ΣΔΟΕ.

Η κατάργηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος φρέναρε την ολοκλήρωση αυτών των ελέγχων, μέχρι που ανέλαβε η νεοσύστατη «Διεύθυνση Ειδικών Οικονομικών Ελέγχων», η οποία αφού συγκέντρωσε τις διεσπαρμένες στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) και στις Δ.Ο.Υ. παραγγελίες των Οικονομικών Εισαγγελέων για φορολογικούς ελέγχους, έδωσε εντολή να συνεχιστεί η διαδικασία στις υποθέσεις που έχουν μείνει ακόμη ανεκτέλεστες.

Μία από τις εισαγγελικές παραγγελίες που μεταφέρθηκαν στη νέα αυτή υπηρεσία αφορά στον έλεγχο 150 φυσικών προσώπων στον Βόλο με συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Να σημειωθεί πως αν εντοπιστεί οτιδήποτε επιλήψιμο, αυτό θα αφορά κυρίως στην πενταετία από το 2013 μέχρι σήμερα, διότι με βάση την περυσινή απόφαση του ΣτΕ, πέραν της πενταετίας κανένα στοιχείο δεν μπορεί να θεωρείται νέο η συμπληρωματικό και να ανοίγει την πόρτα φορολογικών ελέγχων.

Αυτό, όπως εξήγησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στελέχη από την κεντρική διεύθυνση της ΑΑΔΕ, πολύ απλά σημαίνει πως ακόμη και να εντοπιστεί φοροδιαφυγή για την περίοδο 2010-2012, δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένα πρόστιμο, αφού δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη καταθέσεις ή άλλες κινήσεις λογαριασμών μετά την πενταετία.

Ουσιαστικά δηλαδή, το ανώτατο δικαστήριο με την απόφασή του έστειλε αυτόματα στο αρχείο εκατοντάδες εκκρεμείς ποινικές και φορολογικές υποθέσεις που ήταν ανοικτές μέχρι πρότινος, διότι έκρινε ότι τα οικονομικά στοιχεία των καταθέσεων των φορολογουμένων στις τράπεζες τις ημεδαπές, πριν από το 2012 δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για ελέγχους από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες.

Υπογραμμίζεται πως τον τελικό λόγο για τον εάν πράγματι διεπράχθη φοροδιαφυγή ή όχι θα τον έχουν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, προς τις οποίες θα πρέπει να διαβιβάσουν μόλις ολοκληρώσουν τον έλεγχοι οι «ράμπο» τα πορίσματά τους για επανέλεγχο, έκδοση πράξεων επιβολής φόρων-προστίμων και είσπραξη.

Επίσης, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη οι τραπεζικές καταθέσεις (κινήσεις, υπόλοιπα, κ.λπ.) μετά την πρώτη 5ετία του φορολογικού ελέγχου, όποτε αυτός και αν έγινε χρονικά.

Εντολές στις τράπεζες

Οπως λένε οι ίδιες πηγές, οι ελεγκτές έχουν πρόσβαση και μπορούν να λαμβάνουν οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο αφορά στις 150 υποθέσεις. Ήδη οι τράπεζες έχουν ενημερωθεί για τον έλεγχο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητούν να πληροφορηθούν το ύψος των καταθέσεων που διατηρεί ο κάθε φορολογούμενος στις τράπεζες. Αν οι λογαριασμοί είναι ονομαστικοί ή κοινοί (με περισσότερους του ενός δικαιούχους), αν είναι λογαριασμοί ταμιευτηρίου, τρεχούμενοι ή προθεσμίας, καθώς και τις κινήσεις που εμφανίζουν.

Ας σημειωθεί ότι η εφορία δίνει περιθώριο μέχρι 15 ημέρες στον φορολογούμενο να εμφανιστεί στη Δ.Ο.Υ. για να δικαιολογήσει τις καταθέσεις του, με βάση πάντα τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου -στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής και της καταπολέμησης εσόδων από μαύρο χρήμα- να δώσουν τις πληροφορίες που τους ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ - ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336