kefir olimpos 728x90

ΤΡΙΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
13:03

Δεν βρέθηκε κοινός τόπος Ευρωπαίων- ΔΝΤ

E-mail Εκτύπωση PDF

Xωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Washington Group στο Γουίστλερ του Καναδά, παρά τις υψηλές προσδοκίες, που είχαν γεννήσει τόσο η παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ότι θεωρούν σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Αν και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, η αποτυχία να βρεθεί κοινός τόπος στον Καναδά σημαίνει ότι οι πιθανότητες για ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου περιορίζονται αισθητά.

Το Ταμείο υπογράμμιζε εδώ και καιρό ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε χθες ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα, το ΔΝΤ πιθανότατα θα μείνει εκτός.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση έδωσαν το παρών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ.

Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, ενώ δεν θέλει τα όποια μέτρα να συνδεθούν με συγκεκριμένους όρους, να εξαρτώνται δηλαδή από την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων- κάτι για το οποίο επιμένει το Βερολίνο. Συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη ούτε μεταξύ των Ευρωπαίων, αφού η Γερμανία δεν αποδέχεται τη γαλλική πρόταση για μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Τα αγκάθια αυτά δεν έχουν ξεπεραστεί παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι στο Γουίστλερ δήλωναν σημειώθηκε πρόοδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση ο γερμανικός Τύπος είχε φροντίσει να ρίξει τον πήχυ των προσδοκιών για ενεργό συμμετοχή του Ταμείου. Στελέχη του CDU δε, σε μία πλήρη μεταστροφή της έως τώρα στάσης του, δήλωσαν ότι δεν θεωρούν απαραίτητη την ενεργοποίηση του προγράμματος από το Ταμείο, καθώς όπως σχολίαζαν συνοδεύεται από «υψηλό τίμημα». Εν τω μεταξύ σημερινή δημοσκόπηση θέλει την πλειονότητα των Ελλήνων να τάσσεται υπέρ της «εξόδου» του ΔΝΤ από τη χώρα.

Η εποπτεία και η προληπτική γραμμή

Με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο να είναι δυνατή μία συμφωνία πακέτο την 21η Ιουνίου, εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ακριβή μορφή, που θα λάβει η λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία». Όπως σχολιάζει το Bloomberg ΕΚΤ και Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ θα προτιμούσαν αντί της ενισχυμένης εποπτείας μία προληπτική γραμμή, ωστόσο αυτή η επιλογή είναι «πολιτικά τοξική» για την κυβέρνηση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

 

 

ΠΟΥ PHC 300x250

PROSFORES 2018

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336