rodopi 728x90

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
08:56

Φόβοι για νέο κύμα Σύρων προσφύγων

E-mail Εκτύπωση PDF

Η περιδίνηση από μία πιθανή ανάφλεξη στη Συρία- αν και η Ελλάδα δεν σχετίζεται με τα μείζονα διακυβεύματα της διαμάχης- προκαλεί ανησυχία και στο πρωθυπουργικό γραφείο σταθμίζουν τα δεδομένα.

«Είμαστε σε δύσκολη περίοδο. Δεν έχουμε άμεση συμμετοχή. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιβαρυνόμαστε» τονίζουν στο iefimerida διπλωματικές πηγές, επιμένοντας ότι χρειάζεται εγρήγορση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Από τη στιγμή που στην παρούσα φάση δοκιμάζονται σε μεγάλο βαθμό και οι σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αναμένεται αύριο να βρεθεί στο Καστελόριζο (στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σφνεδρίου στο Αιγαίο) απ' όπου και αναμένεται να στείλει μηνύματα. Σημειωτέον, ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετη στις πολεμικές επιχειρήσεις και υπέρ του διπλωματικού διαλόγου.

Σκεπτικισμός - «Οχι» σε πρόωρα συμπεράσματα

Με τα έως τώρα δεδομένα, από το Μαξίμου προχωρούν σε μια πρώτη χαρτογράφηση της κατάστασης και με σκεπτικισμό λένε ότι « είναι νωρίς να πούμε κάτι ασφαλές».

Με φόντο το σφυροκόπημα ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία η εκτίμηση ορισμένων στελεχών είναι μάλλον ότι επρόκειτο για μια «ελεγχόμενη κίνηση» ώστε και να αποσυμπιεστεί η κατάσταση και να δώσει ο Τραμπ το μήνυμα ότι δεν αναδιπλώθηκε όπως ο Ομπάμα το 2013, όταν είχε εγκαταλείψει τη Γαλλία που ετοιμαζόταν να στείλει αεροπλάνα να βομβαρδίσουν τον Άσαντ.

Οι παράγοντες που συνυπολογίζει η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αφορούν σε τρεις παράλληλες κρίσεις: Πρώτον, στη σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας που μένει να φανεί αν θα ελεγχθεί και αν Τραμπ-Πούτιν θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. Δεύτερον, στις σχέσεις Τουρκίας-Κούρδων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και τρίτον στην πιο ανεξέλεγκτη και δύσκολη σύγκρουση. Αυτή των Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, εναντίον του Ιράν, για την οποία ουδείς μπορεί να προχώρησε σε καμία πρόβλεψη.

«Κλειδί» οι σχέσεις με την Τουρκία για το νέο κύμα προσφύγων

Το σκηνικό της έντασης στην περιοχή μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των προσφυγικών ροών. Πρόκειται για ένα φόβο της Αθήνας, την ώρα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόση θα είναι η κίνηση των πληθυσμών.

Αυτό που είναι βέβαιον είναι πως αν η Τουρκία το αποφάσιζε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα μεταναστευτική κρίση την Ελλάδα. Εξ' αυτού του λόγου, από την κυβέρνηση σχολιάζουν στο iefimerida ότι «χρειάζεται εγρήγορση. Διάλογος και συνεργασία με τους Τούρκους» με άλλα πηγές να τάσσονται υπέρ της στήριξης των Τουρκικών αιτημάτων για το μεταναστευτικό, και κυρίως ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων.

Τέλος, το τηλεφώνημα Γιλντιρίμ στον Αλέξη Τσίπρα κρίνεται ως κίνηση προκειμένου- με την ανοχή του Σουλτάνου- να ανοίξει ένα παράθυρο αποκλιμάκωσης. Ωστόσο, όπως λένε από το Μαξίμου «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο Ερντογάν δεν θα ξανασφίξει το χαλινάρι».!

Στέλλα Καντώνα iefimerida.gr


 

 

PamePazari-timeline 1

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336