REX 728X90 1

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
02:38
[22:29] Μια αγροτική γιατρός στις επάλξεις…[21:59] Ξεκουράστε τα μάτια σας με απλές κινήσεις[21:31] Σχοινοβασία στους ιερούς βράχους[21:00] Αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή[20:31] Στις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε.[20:00] Νέα προπτυχιακά-μεταπτυχιακά προγράμματα[19:30] Πέντε προσλήψεις στο Νοσοκομείο Καρδίτσας[19:00] Χτύπησαν σε τροχαίο Κολιδά-Ιωαννίδης[18:30] Θρήνος στα Τρίκαλα από τον θάνατο 30χρονου[18:00] OAEΔ: Δώρο Πάσχα & επίδομα ανεργίας[22:29] Μια αγροτική γιατρός στις επάλξεις…[21:59] Ξεκουράστε τα μάτια σας με απλές κινήσεις[21:31] Σχοινοβασία στους ιερούς βράχους[21:00] Αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή[20:31] Στις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε.[20:00] Νέα προπτυχιακά-μεταπτυχιακά προγράμματα[19:30] Πέντε προσλήψεις στο Νοσοκομείο Καρδίτσας[19:00] Χτύπησαν σε τροχαίο Κολιδά-Ιωαννίδης[18:30] Θρήνος στα Τρίκαλα από τον θάνατο 30χρονου[18:00] OAEΔ: Δώρο Πάσχα & επίδομα ανεργίας

Σύγχυση με τα μπλοκάκια

E-mail Εκτύπωση PDF

Με ασφαλιστικές και διοικητικές εκκρεμότητες, ελλείμματα που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και προίκα τις παθογένειες και τα προβλήματα του παρελθόντος ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ως το μοναδικό ταμείο κύριας ασφάλισης για 4,2 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κάποια από τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως η καθυστέρηση στην έκδοση καθοριστικών εγκυκλίων που αφορούν για παράδειγμα τις εισφορές των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως 2 εργοδότες, θα αντιμετωπιστούν εντός των επόμενων ημερών. Αλλα, όπως η ολοκλήρωση του οργανογράμματος του νέου Ταμείου ή η έκδοση του αναγκαίου προεδρικού διατάγματος για τον ενιαίο κανονισμό παροχών, φαίνεται πως θα καθυστερήσουν περισσότερο. Μέχρι τότε, θα λειτουργούν όλα τα υποκαταστήματα των καταργούμενων φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και Δημόσιο) υπό την ταμπέλα του νέου ΕΦΚΑ.

Τόσο η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου όσο και ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησαν ότι έως το τέλος του 2017 θα έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις των προηγούμενων ετών και η χορήγηση των νέων θα πραγματοποιείται εντός 3 μηνών. Κατά το ίδιο διάστημα βέβαια, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο επανυπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων, προκειμένου να καταγραφεί η «προσωπική διαφορά», για την οποία ο υφυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα κοπεί. Παραδέχθηκε βέβαια ότι η αύξηση των νέων συντάξεων θα αργήσει, όπως θα καθυστερήσει και η υπουργική απόφαση για την ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου φορέα, ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύθηκε ότι κανείς από το προσωπικό δεν περισσεύει και δήλωσε πως περίπου 1.000 άτομα θα στελεχώσουν τα 11 Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), προκειμένου να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι. Με δεδομένο μάλιστα το ενδεχόμενο εκτόξευσης της εισφοροδιαφυγής, εξαιτίας των υπέρογκων ασφαλιστικών αλλά και φορολογικών βαρών που καλούνται να πληρώσουν κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθούν τα πρώτα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Οι πληρωμές Ιανουαρίου θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος Φεβρουαρίου, με την κ. Αχτσιόγλου να ξεκαθαρίζει ότι, πλέον, οι ασφαλισμένοι μπορούν να καταβάλλουν μέρος και όχι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για τις εισφορές που θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες θα υπολογίζονται επί του υπολειπόμενου κάθε φορά ποσού.

Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί, όταν ανοίξει το σύστημα, με τους κωδικούς TAXIS να διαπιστώνει το ύψος των εισφορών που αντιστοιχούν σε κάθε μήνα.

Μεγάλη παραμένει η σύγχυση για το θέμα των εισφορών εργαζομένων σε έως δύο εργοδότες, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι ακόμη και αν εκδοθεί εντός των ημερών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πετρόπουλος, δεν πρόκειται να ρίξει φως σε μια σειρά από γκρίζα σημεία. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, πώς θα μπορεί ο εργαζόμενος να πείσει τον εργοδότη του να αναλάβει την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς χωρίς τα δύο μέρη να καταλήξουν είτε στη λήξη της συνεργασίας τους είτε στη δικαστική επίλυση των διαφορών τους, πώς θα διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερους εργοδότες αλλά και πότε υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας και πότε πρόκειται για «διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών», όπως αναφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα πάντως με τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας αναγγελίας τέτοιων συμβάσεων, για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο επιμερισμός των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζομένους.

Πρώτος διοικητής του ΕΦΚΑ θα είναι ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης.

Καθημερινή (Ρούλα Σαλούρου)


 

 

banner carmex

LITROKAPIS 28 3 2017

thessalia economy

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

bnb 300

ski report 01


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336