rodopi 728x90

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
23:27

Για τον Δήμο Αγιάς υπάρχει ελπίδα!

E-mail Εκτύπωση PDF

gountaras

Συνέντευξη στο πανθεσσαλικό ένθετο «ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ», που κυκλοφόρησε από την εφημερίδα «Κόσμος», της Λάρισαςπαραχώρησε ο Δήμαχος της Αγιάς Λάρισας, Αντώνης Γκουντάρας.

Αναλυτικά:

Κύριε δήμαρχε είστε επικεφαλής ενός δήμου που μαζί με τα φυσικά κάλλη των όμορων καποδιστριακών Δήμων που τον απαρτίζουν κληρονόμησε και τα χρέη τους. Μάλιστα, κάποια στιγμή, εσείς ο ίδιος, είχατε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ακόμα και για λουκέτο. Σήμερα πως είναι τα πράγματα;

Είναι αλήθεια πως σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα μπορεί κάποιος να βρει όλη την Ελλάδα! Το δέλτα του Πηνειού και τους υγροβιότοπους, απέραντες κοσμοπολίτικες αλλά και μικρές γραφικές παραλίες, τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι, την παρακάρλια περιοχή, το Δώτιο Πεδίο, Ιαματικές πηγές Κόκκινου Νερού, τις Ευρυμενές, την Ομόλη, την Λακέρια και τη Μελίβοια.

Δυναμικές και ποιοτικές παραγωγές: Μήλα, κάστανα, ακτινίδια, κεράσια, ελιές και λάδι, αχλάδια. Όμως αυτός ο προικισμένος δήμος αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα κυρίως από τις μη καταγεγραμμένες οφειλές. Ή αν θέλετε από απαιτήσεις που ποτέ δεν έγιναν γνωστές και διεκδικούνται από εργολάβους και προμηθευτές, χωρίς παραστατικά, στα Ελληνικά δικαστήρια. Αυτό το γεγονός μας έφτασε πολλές φορές ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Ευτυχώς μεσολάβησε το καλοκαίρι – σταματούν τη λειτουργιά τους τα δικαστήρια- και παράλληλα αποφασίστηκε, μετά από συντονισμένες και συνεχής πιέσεις μας, από το Υπουργείο τα χρήματα που δόθηκαν για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών τελικά να είναι επιχορήγηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, 4 εκ. ευρώ περίπου που μπήκαν στο ταμείο του Δήμου και αποπληρώθηκαν τιμολογημένες οφειλές, να μην επιστραφούν. Ο κίνδυνος όμως παραμένει, αφού μέχρι σήμερα οι δεσμεύσεις του λογαριασμού μας ξεπερνούν τις 500χιλ. € οι εκκρεμείς αγωγές τις 600χιλ € και δυστυχώς δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Παρόλα αυτά, με τις τεράστιες στερήσεις των Δημοτών μας, το 2012 έκλεισε με πλεόνασμα – έστω και μικρό – το ίδιο μας δείχνουν και τα στοιχεία του 2013, ενώ εάν εκτελέσουμε με ακρίβεια τον προϋπολογισμό του 2014 ο Δήμος μας δεν θα χρωστάει σε κανέναν!

Ξεκινήσατε μια προσπάθεια «ομογενοποίησης» των και εκσυγχρονισμού των τουριστικών περιοχών του Δήμου Αγιάς. Ποιο είναι το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή;

Ο τουρισμός αποτελεί για την ευρύτερη περιοχή της Αγιάς μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες. Στόχος μας είναι ο θεματικός τουρισμός και οι δράσεις που υλοποιούμε είναι τέτοιες έτσι ώστε να δώσουμε στον επισκέπτη περισσότερες επιλογές για να αξιοποιήσει δημιουργικά τον χρόνο του, γνωρίζοντας την περιοχή και απολαμβάνοντας τις ομορφιές της. Ταυτόχρονα προσπαθούμε σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς να συνδέσουμε τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα, κάτι αντίστοιχο βέβαια κάνουμε με, τα δίκτυα Τουρισμού και Ιστορίας, τους πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες στον τομέα του Πολιτισμού και τις πλούσιας Ιστορίας μας. Ο νέος Δήμος μετά και την "αποκατάσταση της Ιστορικής αλήθειας" αποτελεί τη φυσική συνέχεια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με πλήθος ευρημάτων, μυστικών μονοπατιών και μύθων, που σκιαγραφούν ένα φανταστικό περιβάλλον γεμάτο μυστήριο και γρίφους. Με τον τρόπο αυτό επιθυμούμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Πιστεύεται ότι ο Καλλικράτης χρήζει βελτιώσεων στα μέρη σας;

Ο Καλλικράτης είναι μια μεγάλη θεσμική αλλαγή που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε. Από τη μία η αλλαγή αυτή δεν προχώρησε στο Κράτος και από την άλλη δεν στηρίχθηκε η Αυτοδιοίκηση στο βαθμό που απαιτείται για να προχωρήσει ομαλά αυτή η τεράστια αλλαγή. Πάντα ένα νέο εγχείρημα παρουσιάζει στην πράξη αδυναμίες και χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις. Στον Καλλικράτης πρέπει να εστιάσουμε σε θεσμικές βελτιώσεις που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των Πολιτών μας.

Είστε υπέρ της αλλαγής του νόμου στις δημοτικές εκλογές;

Κανένας, νομίζω, δεν μπορεί άκριτα να απορρίψει ένα νόμο που δίνει μεγαλύτερες επιλογές στους Πολίτες. Πρέπει όμως με προσοχή να εμβαθύνουμε σε κάθε παράμετρο του, με σοβαρότητα και ευθύνη και βεβαίως με την άνεση του χρόνου που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Αυτή τη χρονική περίοδο λοιπόν, λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, δεν μπορεί να τεθεί σοβαρά αυτό το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να προχωρήσει με τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται στον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.

Το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον Δήμο Αγιάς, η νέα χρονιά προβλέπεται εξίσου δύσκολη; Τί μήνυμα στέλνετε στους δημότες σας;

Οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούσαν να μείνουν έξω από την γενικότερη άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Χώρα μας. Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε, χωρίς βέβαια σε καμία περίπτωση να μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος των μη εγγεγραμμένων οφειλών, και αναπτύξαμε σχέδιο το οποίο υλοποιούμε με απόλυτη ευλάβεια. Πρέπει όμως να πούμε πως έγιναν ελάχιστα έργα από ιδίους πόρους και σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρέχουμε τις υπηρεσίες που θα θέλαμε και που άξιζαν οι Συμπολίτες και ο Τόπος μας. Η λεγόμενη καθημερινότητα μας δυσκόλεψε αφάνταστα και δεν θα τα καταφέρναμε εάν δεν υπήρχε ο άοκνος συνεχείς αγώνας των συνεργατών μου και κυρίως η υπομονή και ανοχή των Πολιτών μας. Τους ευχαριστώ θερμά!

Το 2014 θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά, και αυτό κυρίως γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις δικαστικές αποφάσεις για τις οφειλές χωρίς παραστατικά. Τις άλλες οφειλές μας τις έχουμε ρυθμίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Λέω λοιπόν στους συμπολίτες μου πως πρέπει να είναι αισιόδοξοι και να έχουν εμπιστοσύνη στη Δημοτική τους Αρχή. Δείξαμε πως ξέρουμε να σχεδιάζουμε, να συνεργαζόμαστε και να πετυχαίνουμε στόχους. Πρέπει εδώ ν΄ αναφέρω τις συνεργασίες μας με την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη, τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, Τα Δασαρχεία, τους Υπουργούς και Βουλευτές, τους Επαγγελματικούς, Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και όλους όσους συνέδραμαν στο να υλοποιήσουμε και να εντάξουμε έργα και δράσεις που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ!

Αυτά τα επιτεύγματα είναι απόρροια της σκληρής δουλειάς, της ομαδικότητας και της συνέργειας!

Για τον Δήμο Αγιάς Υπάρχει Ελπίδα!


 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336