rodopi 728x90

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
02:44

«Προϊόν ΠΟΠ η φέτα και για τις ΗΠΑ»

E-mail Εκτύπωση PDF

alt

Τη στρατηγική σημασία που έχει το προϊόν της φέτας για την τοπική οικονομία της Ελασσόνας, αλλά και του νομού Λάρισας συνολικά, αναπτύσσει με συνέντευξή του στον «Κ» ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος.

Μάλιστα, η συζήτηση για την φέτα γίνεται στην πλέον επίκαιρη στιγμή, καθώς αύριο ξεκινάει στην Ελασσόνα η 6η Πανελλήνια Γιορτή, με σειρά επιστημονικών και παράλληλων εκδηλώσεων. Ο κ. Πασχόπουλος υπογραμμίζει ότι ένα από τα μέσα προώθησης στο εξωτερικό είναι «να αποκτήσει ονομασία προέλευσης, ως προϊόν ΠΟΠ και σε άλλες χώρες εκτός της ευρωζώνης, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο δήμαρχος Ελασσόνας δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο θέμα της εξόρυξης λιγνίτη υπογραμμίζοντας ότι «δεν συνάδει με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ελασσόνας».

ΕΡ.: Βρισκόμαστε κοντά στην πραγματοποίηση της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας που θα διεξαχθεί στην Ελασσόνα, ποια ακριβώς είναι η συνεισφορά της Φέτας στην τοπική οικονομία;

ΑΠ.: H Φέτα αποτελεί στρατηγικό προϊόν για την περιοχή μας.

Όπως είναι γνωστό η οικονομία της Ελασσόνας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο γεωργικό και στο κτηνοτροφικό εισόδημα.

Εκατοντάδες οικογένειες δραστηριοποιούνται σε όλα τα επίπεδα παραγωγής, εμπορίας, προώθησης, τυποποίησης της Φέτας Ελασσόνας.

Είναι ένας από τους «στυλοβάτες» του αγροτικού εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής μας και θα μπορούσαμε να πούμε ένας από τους βασικούς «πυλώνες» της.

Είναι συνυφασμένη με το όνομα της Ελασσόνας , όχι μόνο για την ποσότητα της παραγωγής, αλλά κυρίως για την άριστη ποιότητά της.

Ο Νομός Λάρισας (και από αυτόν κυρίως η περιοχή Ελασσόνας) παράγει, σύμφωνα με στοιχεία, τα 14 στα 100 κιλά φέτας που παράγονται πανελλήνια , ενώ η χώρα συνεισφέρει στην παγκόσμια παραγωγή πρόβειου γάλακτος ένα ιδιαίτερο σημαντικό μερίδιο 17,6%.

ΕΡ.: Διαπιστώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Φέτα αποτελεί ένα δυναμικό προϊόν για τις ελληνικές εξαγωγές, υπάρχουν δράσεις με τις οποίες θα προωθήσετε την τοπική Φέτα στο εξωτερικό;

ΑΠ.: To Επιμελητήριο Λάρισας με τη συμβολή του Δήμου Ελασσόνας, και το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου, μαζί με τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μπορεί να προχωρήσει σε δράσεις για την οργάνωση των εξαγωγών, όπως έχει κάνει άλλωστε και με άλλα προϊόντα.

Η Φέτα μπορεί να αποκτήσει ονομασία προέλευσης, ως προϊόν ΠΟΠ και σε άλλες χώρες εκτός της ευρωζώνης, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

ΕΡ.: Αναπτύσσεται συζήτηση για τον τρόπο «θωράκισης» της ελληνικής φέτας σε σχέση με άλλα λευκά τυριά που πλασάρονται στην αγορά, εσείς πως μπορείτε να συμβάλλετε στην προστασία του προϊόντος;

ΑΠ.: Η προστασία του προϊόντος επιβάλει πολύ μεγάλη προσοχή στη διατήρηση των ντόπιων φυλών των αιγοπροβάτων.

Επίσης κρίνεται απαραίτητη η οργάνωση της διαεπαγγελματικής, όπου θα συμμετέχουν διάφοροι φορείς (το επιμελητήριο, τυροκόμοι, διακινητές φέτας, έμποροι ) για τον έλεγχο της ποιότητας της Φέτας, που ξεκινάει από το ποιμνιοστάσιο μέχρι τον καταναλωτή.

ΕΡ.: Η περιοχή του Δήμου Ελασσόνας διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο είναι μοναδικό και ακούει στο όνομα «Όλυμπος», ποιους τρόπους επεξεργάζεστε ώστε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής Οικονομίας;

ΑΠ.: Επιθυμία μας είναι το όνομα «Όλυμπος» που είναι παγκόσμια γνωστό να συνδεθεί άρρηκτα και την ονομασία και των τοπικών μας προϊόντων.

Η περιοχή Ελασσόνας και σήμερα, πλέον, ο ενιαίος Δήμος Ελασσόνας έχει την ευτυχία να πλαισιώνεται από ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με αξιόλογο δασικό οικοσύστημα με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, με μοναδικά φυτά και βότανα.

Έχει την τύχη να βρίσκεται στην «αγκαλιά» του Ολύμπου, στο φως και στη σκιά του. Ο Όλυμπος, που ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας», ο Όλυμπος στον οποίο εφαρμόζεται το ειδικό καθεστώς του Εθνικού Δρυμού κυριαρχεί στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας.

Για τους λόγους αυτούς, επίσης, ζητάμε επίμονα από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής.

Ο λιγνίτης δεν συνάδει με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής Ελασσόνας, τις βιολογικές καλλιέργειες, την ποιοτική κτηνοτροφία, την παραγωγή επώνυμων αγνών προϊόντων, αλλά και την ανάπτυξη εναλλακτικών και ήπιων μορφών τουρισμού. Δεν συνάδει με την παραγωγή της Φέτας. Γι' αυτό και η φετινή 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας πραγματοποιείται με το βλέμμα στραμμένο στην προστασία των αγνών προϊόντων μας, όπως είναι η Φέτας Ελασσόνας.

Χρέος μας είναι και εργαζόμαστε σ' αυτή την κατεύθυνση, η δημιουργία υποδομών με μία ευαίσθητη στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και στα οικολογικά προβλήματα, που να εμπεριέχουν τη συνέχεια της ζωής και της διαφύλαξης των φυσικών πόρων. Ήδη, για πρώτη φορά, προετοιμάζεται ολοκληρωμένα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η πρότασή μας και η συνολική στρατηγική μας για ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη στην περιοχή με καταφύγια, Κέντρο Πληροφόρησης, παραδοσιακούς ξενώνες, διαδρομές με στόχευση πάντα την ενιαία παρουσίαση του Ολύμπου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΚΗΣ

 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336