rodopi 728x90

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
15:30

Το 80% πιστεύει ότι θα συνεχιστεί η λιτότητα

E-mail Εκτύπωση PDF

Την άποψη ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν παρά το τέλος των μνημονίων, λόγω των υφιστάμενων συμφωνιών, εξέφρασε το 89% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, αν και η γενικότερη αίσθηση για την πορεία της χώρας παραμένει αρνητική, με το 67% να θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, εντούτοις διαφαίνεται μια μικρή «χαραμάδα» αισιοδοξίας, καθώς το ποσοστό όσων θεωρούν ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση (27%) είναι για πρώτη φορά ανοδικό, σε σχέση με το 20-21% που βρισκόταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Metron Αnalysis, Στράτο Φαναρά, έγινε τηλεφωνικά σε 1.003 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Διεξήχθη από 28 έως 30 Αυγούστου και το δείγμα σταθμίσθηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Πιο θετικοί για την πορεία της χώρας εμφανίζονται, με βάση την απασχόληση, σε ποσοστό 40%, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και πιο αρνητικοί οι αγρότες (74%).

Η ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου θεωρείται από το 30% των ερωτώμενων ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις. Το 41% λέει ότι δεν θα έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις κι ένα 25% θεωρεί ότι θα έχει αρνητικές. Σημαντικότερη παράμετρος που διαφοροποιεί τις απόψεις είναι η απασχόληση, με τους δημοσίους υπαλλήλους να έχουν τις θετικότερες εκτιμήσεις.

«Στην ουσία μιλάμε για δύο κόσμους δύο ταχυτήτων, κάτι που θέτει το ευρύτερο ζήτημα στις προτεραιότητες του συνδικαλιστικού κινήματος» σχολίασε ο κ. Φαναράς.

Σχετικά με την αγορά εργασίας, πάνω από τους 7 στους 10 θα ήθελαν ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται μετά από συνεργασία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών. Επιπλέον, το 83% θα ήθελε να συναντάται ο Πρωθυπουργός με εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών, για να ανταλλάσσουν απόψεις και να συνεργάζονται για τα θέματα της αγοράς εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική πλειοψηφία των ερωτωμένων θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους (24%), δεν είναι αρμοδιότητά του (17%), είναι αδιάφορος (11%) ή δεν του επιτρέπουν οι εταίροι (6%).

Τη μαντινάδα «καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις» επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. «Υποψιάζομαι ότι τον Πρωθυπουργό, όχι μόνο δεν θα τον χαιρετούν οι πεζοί, αλλά θα του γυρνάνε και την πλάτη» είπε. Αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα έχει καμία αξία αν μειωθεί από το 2019 το αφορολόγητο.

Ως το «πιο εντυπωσιακά αποτυχημένο οικονομικό πείραμα δημοσιονομικής προσαρμογής» χαρακτήρισε το ελληνικό πρόγραμμα ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, προσθέτοντας ότι δομικά χαρακτηριστικά της οικονομίας, όπως «το υψηλό δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η υψηλή ανεργία και η φτώχεια», δεν έχουν αντιμετωπιστεί και παραμένουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336