rodopi 728x90

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
01:17

Tιμήθηκε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

E-mail Εκτύπωση PDF

Με το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής τιμήθηκε χθες ο διάσημος μουσικοσυνθέτης κ. Βαγγέλης Παπαθανασίου στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του Ιδρύματος.

Το χρυσό μετάλλιο επέδωσε στον κ. Παπαθανασίου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Πετράκος σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία του Παρισιού. Εκατοντάδες παρευρισκόμενοι στην αίθουσα «ERGON SHOWGROUND» event hall του Συγκροτήματος Τσαλαπάτα παρακολούθησαν από τον Βόλο σε ζωντανή σύνδεση.

Ο χώρος της εκδήλωσης πλημμύρισε από κόσμο, καθώς ο B. Παπαθανασίου είναι από τους πιο γνωστούς και αναγνωρισμένους Έλληνες καλλιτέχνες στο διεθνές στερέωμα με πολύχρονη δυναμική παρουσία.

Η χθεσινή ήταν και η κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια από τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ο διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την ανώτατη τιμητική διάκριση που του έκανε και τόνισε μιλώντας από το Παρίσι πως «έχω τέτοια συγκίνηση που δυσκολεύομαι να πω ορισμένα πράγματα. Ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις χάνω τα λόγια μου. Όταν έρχεται μια τέτοια τιμή από τη χώρα μου, είναι πάρα πολύ σημαντική για μένα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «χαίρομαι πολύ που υπάρχει αυτή η προσπάθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όταν ήμουν στον Βόλο πέντε-έξι ετών, δεν υπήρχε το Πανεπιστήμιο. Ελπίζω, όταν θα έρθω στον Βόλο να τα πούμε από κοντά».

Και έκλεισε τον χαιρετισμό του με μια ευχή. «Εύχομαι το σύμπαν να δίνει στον κόσμο, ενέργεια και αρετή» είπε.

Ο πρύτανης κ. Γιώργος Πετράκος αναφερόμενος στον διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη τόνισε πως «είναι ένας παγκοσμίου φήμης και εμβέλειας δημιουργός, ο οποίος με το έργο του συμβάλλει με μοναδικό τρόπο στην τέχνη και την επιστήμη της μουσικής και έχει τιμήσει την πατρίδα του κατακτώντας κορυφαίες θέσεις στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα. Το Π.Θ. γιορτάζοντας τα 30 χρόνια λειτουργίας του έχει ως στόχο τη σύνδεσή του με τη διεθνή κοινότητα των τεχνών και των επιστημών και τη στήριξη της αριστείας σε όλα τα επίπεδα. Για την αναγνώριση των υπηρεσιών του και τη συμβολή του στις τέχνες, ιδιαίτερα στη μουσική, το Π.Θ. τιμά σήμερα τον Βαγγέλη Παπαθανασίου με το χρυσό μετάλλιο της συγκλήτου και του απονέμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα»

Συμπλήρωσε δε απευθυνόμενος στο τιμώμενο πρόσωπο πως «έχω την ιδιαίτερη χαρά και τιμή εκ μέρους της κοινωνίας του Βόλου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να σας καλωσορίσω και να σας απονείμω την ανώτατη αυτή διάκριση».

Η αναπληρώτρια πρύτανη κ. Ιωάννα Λαλιώτου ανέφερε πως «Αναγνωρισμένος ως αυθεντία της ηλεκτρονικής μουσικής ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στην ηλικία των 4 ετών δημιουργούσε μουσική με το οικογενειακό πιάνο, ενώ στην ηλικία των 6 ετών παρουσίαζε τις συνθέσεις του. Το φυσικό χάρισμα προέρχεται από ένα μέρος που ο ίδιος αποκαλεί μνήμη. Από το οποίο όλοι μπορούμε να αντλήσουμε, αν καταφέρουμε να θυμόμαστε. Καλωσορίζουμε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στη δική μας κοινότητα του Π.Θ. μία επιστροφή στον τόπο του, ένα νόστο μία επιστροφή όχι στο παρελθόν αλλά ελπίζοντας στο κοινό μας μέλλον».

Μετά την αναγόρευση του σπουδαίου Βολιώτη μουσικοσυνθέτη σε επίτιμο διδάκτορα ακολούθησε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα-αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το πρόγραμμα της μουσικής εκδήλωσης προς τιμήν του διάσημου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου ήταν ένα μουσικό ψηφιδωτό που διήρκεσε 20 λεπτά και αποτελούταν από ενορχηστρωτικές προσεγγίσεις έργων του συνθέτη, συνδυασμένες με βιντεοσκοπήσεις, video art, φωνητικούς και οργανικούς αυτοσχεδιασμούς, καθώς και γνώριμα ακούσματα από την ελληνική έντεχνη και παραδοσιακή μουσική.

e-thessalia.gr

 

 

BANNERS AGET B 300x250 SELECTION

bregovic-video-overlay

markovic-video-overlay

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336