rodopi 728x90

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
08:38

Εστάλη το σύμφωνο από Κοτζιά

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, πως το ελληνικό σύμφωνο έχει σταλεί εδώ και ημέρες στα Σκόπια.

«Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».

Το σύμφωνο αυτό περιλαμβάνει πέντε προτάσεις για το ονοματολογικό– με επικρατέστερο το Gorna Makedonija -, μια απαράβατη «κόκκινη γραμμή», και πολλές επιφυλάξεις για την τελική στάση της κυβέρνησης Ζάεφ.

Εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι η αποστολή του συμφώνου αυτού ούτε κατεύνασε τα πνεύματα τις προηγούμενες ημέρες, ούτε εμπόδισε τον "μετριοπαθή" Ζόραν Ζάεφ και τον «αδιάλλακτο» Νικολά Ντιμιτροφ από το να εξαπολύουν προκλητικές δηλώσεις με την πρώτη ευκαιρία δεξιά και αριστερά. Γνωρίζοντας πλέον ότι ο σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών είχε στα χέρια του το Σύμφωνο, μπορεί κανείς να προσδώσει άλλη βαρύτητα στις δηλώσεις του περί «παράλογων απαιτήσεων» από την πλευρά της Ελλάδας.

Παρ' όλα αυτά, τίποτα από τα παραπάνω δεν απέτρεψε και τις δύο πλευρές να δηλώνουν αδικαιολόγητα αισιόδοξοι ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια την Πέμπτη. Το ταξίδι Κοτζιά θεωρείται καταλύτης για τις περαιτέρω εξελίξεις στο Μακεδονικό και για το εάν, εν τέλει, είναι όντως δυνατή η επίτευξη συμφωνίας και λύσης. Εκεί πάντως θα έχει συναντήσεις με το Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και πολιτικούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων συγκεκριμένα δηλώνει αισιόδοξος για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αρκεί, όπως σημειώνει, «να είναι αξιοπρεπής και να σέβεται τα θέματα της ταυτότητας». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τόσο η επίσκεψη Κοτζιά, όσο και οι συναντήσεις υπό τον Αμερικανό διπλωμάτη, συνιστούν ευκαιρία να πλησιάσουν οι δύο πλευρές πιο κοντά στην επίλυση του ζητήματος. «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της Μακεδονίας, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας», πρόσθεσε.

Εκτός των άλλων πάντως η Αθήνα ζητά και την εκρίζωση του αλυτρωτισμού από τα σχολικά βιβλία της πΓΔΜ και επιδιώκει συνολική λύση του Σκοπιανού, ενώ οι γείτονες θα ήθελαν μια εύκολη λύση, μία σαν την Ενδιάμεση Συμφωνία, με ένα όνομα δηλαδή για διεθνή χρήση, αλλά στο εσωτερικό και στις διμερείς εξωτερικές τους σχέσεις να συνεχίσουν ως "Μακεδονία".

Νεφέλη Λυγερού (Πρώτο Θέμα)


 

bregovic-video-overlay

markovic-video-overlay

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336