rodopi 728x90

ΤΡΙΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
12:02

Οι Θεσσαλοί του κόσμου αντάμωσαν στην Πύλη

E-mail Εκτύπωση PDF

Για τρεις μέρες η καρδιά των Απανταχού Θεσσαλών χτύπησε στο Δήμο Πύλης. Στα Ριζά της Πίνδου, ανάμεσα στα βουνά Ίταμος και Κόζιακας, στην είσοδο ενός μεγαλόπρεπου φαραγγιού, οι Θεσσαλοί όπου γης συναντήθηκαν στο καθιερωμένο πια ετήσιο Παγκόσμιο Αντάμωμά τους.

Μετά το επιτυχημένο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τέτοια εποχή στο Δήμο Βόλου η σκυτάλη δόθηκε στο Δήμο Πύλης τηρώντας την υπόσχεση για διατήρηση στέρεων γεφυρών φιλίας και συνεργασίας.

Ο στόχος διττός και επετεύχθη στο έπακρον, αφού οι απόδημοι Θεσσαλοί θα γυρίσουν στη χώρα που διαμένουν με τις βαλίτσες τους γεμάτες αναμνήσεις από μια πατρίδα που έχασαν και φέτος ξαναβρήκαν μέσα από την αναβίωση ηθών, εθίμων και παιχνιδιών. «Φέτος συναντιέται το έμψυχο δυναμικό της Θεσσαλίας μας και μέσα από το κοινό βίωμα γεφυρώνουμε τις χιλιομετρικές αποστάσεις που μας χωρίζουν» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος.

«Στοίχημά μας είναι να αποτινάξουμε από τα χείλη των ξενιτεμένων αδελφών μας το... ξένος στα ξένα, ξένος και στην πατρίδα...» είπε η Γεν. Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη. «Μέσα από αυτά τα ανταμώματα θέλουμε να τους περιμένει πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά και να τα βιώνουμε όλοι σα μια μεγάλη γιορτή» πρόσθεσε.

Το Σάββατο το πρωί στο Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο στην Πύλη έγινε η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου. Μετά το τέλος των ομιλιών, έγινε συμβολική φύτευση ελιάς.

Στη συνέχεια στο Τοξωτό γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα της Πύλης πραγματοποιήθηκαν παραδοσιακά παιχνίδια προσανατολισμού για όλες τις ηλικίες με παρούσα τη νεολαία και εθελοντές γυμναστές στο συντονισμό τους αλλά και με φαγητό και χορό στη φύση. Το συμβολικό ποσό δόθηκε φέτος στο ίδρυμα ΣΤΕΓΗ, ενώ στη συνέχεια απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε Θεσσαλούς για το έργο τους.

Ακόμα απονεμήθηκαν μετάλλια και έπαινοι σε όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αλλά και στους ξένους επισκέπτες. Την ίδια μέρα το βράδυ, μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους εκατοντάδες Θεσσαλούς που συνέρρεαν από νωρίς στο Δάσος του Δροσερού, τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλης, αφού με τη χρήση των νέων τεχνολογιών κατάφεραν να συγχρονιστούν οι Θεσσαλοί από τις πέντε ηπείρους και να συν-διασκεδάσουν. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η λιτάνευση της Θαυματουργής εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έγινε από τους ίδιους τους ομογενείς που καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης συμμετείχαν ενεργά στην -αναβίωση ηθών και εθίμων, όπως η παρασκευή τραχανά και ξινόγαλου.

«Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να βρίσκουμε όταν ερχόμαστε στην πατρίδα!» είπε με δάκρυα στα μάτια ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», Γ. Πορνάρας, ο οποίος έχει ζήσει μισό αιώνα στο Τορόντο του Καναδά.

Την Κυριακή , με το πέρας του εκκλησιασμού πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών της Συνομοσπονδίας στο Δημαρχείο της Πύλης, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του βιωματικού-συνεδρίου ανταμώματος.

* H φωτογραφία είναι από την ιστοσελία www.elliniki-gnomi.eu

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336