rodopi 728x90

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
21:37

Ζητά αναγνώριση της βλάχικης γλώσσας

E-mail Εκτύπωση PDF

Στο θέμα της βλάχικης γλώσσας για την οποία ζητά την επίσημη αναγνώρισή της από την Ελληνική πολιτεία, αναφέρεται ο πρώην υποψήφιος του ΠαΣοΚ και του ΚΙΔΗΣΟ Σωτήρης Μπλέτσας, μιλώντας στην εφημερίδα των Τρικάλων "Ενεργός Πολίτης".

Το σχετικό απόσπασμα του δημοσιεύματος αναφέρει:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Γαρδίκι από κτηνοτρόφους γονείς, μέσα στα πρόβατα που λένε, σε ένα χωριό όπου ο κόσμος μιλούσε αποκλειστικά Βλάχικα εκείνη την εποχή, μεγάλωσα στο μεταίχμιο του περάσματος από τα Βλάχικα στα Ελληνικά. Η γιαγιά μου που πέθανε το 1996 ήξερε μονάχα τις Ελληνικές λέξεις που είχαν επισέλθει με την δικιά τους ιδιαίτερη εκφορά στην Βλαχική.

Αυτές είναι οι ρίζες μου!

Πως είναι δυνατόν να τις απαρνηθώ και για ποιόν λόγο θα έπρεπε να το κάνω; Η θέση μου είναι σταθερή και απαράλλαχτη: η διαφορετικότητα είναι στοιχεία πλούτου και όχι πηγή προβλημάτων! Στην προσωπική μου ανέλιξη τα Βλάχικα μου ήταν πολύ χρήσιμα, γνωρίζοντας τις Λατινικές ρίζες της μητρικής μου γλώσσας γρήγορα και εύκολα απέκτησα πρόσβαση στα Ιταλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Ρουμανικά. Να λοιπόν που αυτό που στα παιδικά μου χρόνια μού ήταν πρόβλημα και εμπόδιο (έμεινα στην πρώτη δημοτικού γιατί δεν ήξερα Ελληνικά) στη συνέχεια με βοήθησε να αναπτυχθώ σαν άνθρωπος και επαγγελματίας. Αυτό ισχύει σε προσωπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Δεν νομίζω ότι οι χώρες που αναγνωρίζουν και προστατεύουν τις περιφερειακές τους γλώσσες και πολιτισμούς αντιμετωπίσανε ή αντιμετωπίζουν προβλήματα, γιατί λοιπόν αυτό πρέπει να συμβαίνει στην Πατρίδα μας; Αντιθέτως οι χώρες αυτές είναι χώρες υψηλού επιπέδου (Ελβετία, Σουηδία, Φινλανδία κλπ) σε αντίθεση με το αντίθετο στρατόπεδο (Τουρκία, Ιράν, Ιράκ)! Είναι αλήθεια ότι κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της, μα είναι επίσης αλήθεια ότι ο φόβος και ο εγκλεισμός στους εαυτούς μας δεν δίνουν ποτέ καλά αποτελέσματα. Για αυτές τις θέσεις μου δέχτηκα σοβαρές και αναίτιες επιθέσεις και διώξεις, απειλές και εκβιασμούς ακόμα και παρακολουθήσεις στην προσωπική μου ζωή, φανταστείτε που πηγαίνανε τα μυστικά κονδύλια ! Στην Κέρκυρα ο Μπλέτσας, στην Κέρκυρα και κάποιοι να τον παρακολουθούν για το πως ......! Έλεος πια! Την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι με καλούσαν να μιλήσω στην Φινλαδική Βουλή και με δεξιονόντουσαν στο Υπουργείο εξωτερικών της Φινλανδίας! Είπατε τίποτα; Οι μη κρατικές γλωσσικές κοινότητες, όπως η βλάχικη, θα παρήγαγαν περισσότερο πλούτο στην Ελλάδα, αν είχαν αναγνωριστεί επίσημα ως γλώσσα, αυτό μας δείχνουν οι πρακτικές των αναπτυγμένων κρατών της Δύσης. Σας ευχαριστώ λοιπόν που μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά τις σκέψεις μου και τις ιδέες μου σχετικά με αυτό το τόσο σημαντικό για μένα θέμα !


 

 

bregovic-video-overlay

markovic-video-overlay

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336