rodopi 728x90

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
05:08

Ανεξέλεγκτα τα «βαλιτσάκια»

E-mail Εκτύπωση PDF

Τρεις κρατικές υπηρεσίες, που έχουν τη δυνατότητα παρακολουθήσεων, αλλά κανέναν ιδιώτη που ενδεχομένως διαθέτει τέτοιον μηχανισμό, έχει το δικαίωμα να ελέγχει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ανέφερε χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της Αρχής Χρ. Ζαμπίρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ΑΔΑΕ χρήζει στήριξης από την πολιτεία, προκειμένου η δουλειά της να γίνει καλύτερη και σε μεγαλύτερο εύρος.

«Ενώ έχουμε κάνει προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, των νόμων και των Προεδρικών Διαταγμάτων με βάση τα οποία λειτουργεί η ΑΔΑΕ, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κατορθωτό να υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ακριβώς, και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ Μιχ. Σακκάς υπογράμμισε: «Δύο χρόνια που είμαι στην Αρχή έχω την αίσθηση, αυτό που δημιουργείται και σας το λέω από καρδιάς, ότι κάποιες δυνάμεις –όχι εξωγήινοι– δεν θέλουν να λειτουργήσει πλήρως η Αρχή. Η παράκληση είναι να μπορέσετε εσείς, ως νομοθετική εξουσία, να παρέμβετε στις εκτελεστικές κατά καιρούς, γιατί είναι χρόνια αυτή η ιστορία, να ενισχυθεί η ΑΔΑΕ με πρόσωπα και χρήμα, αλλιώς δεν θα έχουμε αυτό που επιθυμούμε, μιλάω έξω από τα δόντια».

Ελλειψη προσωπικού

Ο κ. Ζαμπίρας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε ελλείψεις προσωπικού της ΑΔΑΕ, καθώς και στην ανάγκη για αύξηση των οικονομικών πόρων στον προϋπολογισμό της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ως προς το εύρος των αρμοδιοτήτων της, παράλληλα, σημείωσε: «Η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να ελέγξει, μέσα στην ελληνική επικράτεια, ιδιωτικά δίκτυα. Δεν προβλέπεται από τον νόμο. Η νομοθετική πρόβλεψη για την ΑΔΑΕ είναι να ελέγχει την ΕΥΠ και τις δύο αρχές της αστυνομίας, την Αντιτρομοκρατική και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες έχουν συστήματα νόμιμων συνακροάσεων».

Προτάσεις

Σε ερώτηση (του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου) σχετικά με τους μηχανισμούς παρακολούθησης –γνωστά και ως «βαλιτσάκια»–, ο κ. Ζαμπίρας είπε: «Απ' ό,τι μας έχει δηλωθεί σε εμάς, γιατί εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε άλλου είδους έρευνα, από ένα "βαλιτσάκι" έχουν η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική, και η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Εμείς γνωρίζουμε τρία "βαλιτσάκια" και τρία ελέγχουμε, όταν πηγαίνουμε να κάνουμε έλεγχο σε αυτές τις υπηρεσίες. Επίσης, υπάρχουν, απ' ό,τι λέγεται, "βαλιτσάκια", τα οποία υπάρχουν και σε ιδιώτες. Αυτά η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να τα ελέγξει. Εμείς ως ΑΔΑΕ έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις νομοθετικής παρέμβασης για τα θέματα του ελέγχου, όσο μπορεί να γίνει αυτό, αυτών των "βαλιτσακίων", αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ευδοκιμήσει κάποια νομοθετική ρύθμιση. Επομένως, αυτά ουσιαστικά κυκλοφορούν, αν κυκλοφορούν και όπως κυκλοφορούν, ανέλεγκτα».

Γιώργος Μπουρδάρας (Καθημερινή)


 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336