rodopi 728x90

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
14:46

«Η απόφασή μου πάρθηκε στη Θεσσαλία»

E-mail Εκτύπωση PDF

alt

Αναμφισβήτητα ο Θάνος Τζήμερος είναι ένα από τα πρόσωπα που αναδείχθηκαν στην πολιτική σκηνή της χώρας, μέσα στην περιπετειώδη πορεία των τελευταίων μηνών.

Σ’ αυτό συντελούν τόσο η εκλογική επίδοση του κόμματός του την 6η Μαΐου με το 2,15% των ψήφων που έλαβε, αλλά και οι εκτιμήσεις ότι είναι πιθανή η είσοδος της «Δημιουργίας, Ξανά» στην επόμενη Βουλή σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων την περίοδο που επιτρέπονταν η δημοσιοποίησή τους. Ο επικεφαλής του Συνασπισμού «Δημιουργία, Ξανά» αναπτύσσει τις απόψεις του στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Thessalianews.gr» και μιλάει για όλα… Πως αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, τι απαντάει για το πολιτικό στίγμα της «Δημιουργίας, Ξανά», ενώ θέτει το πλαίσιο της μετεκλογικής συνεργασίας με όσες δυνάμεις είναι φιλοευρωπαϊκές. Παράλληλα, αναφέρεται στη Θεσσαλία, από την οποία κατάγεται, αλλά και στα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του επικεφαλής του Συνασπισμού «Δημιουργία, Ξανά» κ. Θάνου Τζήμερου στο «Thessalianews.gr» και στον συντάκτη Γιάννη Ανδρεάκη έχει ως εξής:


ΕΡ: Πως αποφάσισε ένας άνθρωπος της Αγοράς, καταξιωμένος στον επαγγελματικό του χώρο, να ασχοληθεί με την Πολιτική και μάλιστα σε αυτήν τη χρονική συγκυρία;
ΑΠ: Μα, είναι η πολιτική έκφραση αυτή της χρονικής συγκυρίας, αυτός ο πολιτικός παραλογισμός, που ωθεί σε δράση – σε δράση και αντίδραση.  Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή αποφάσισα να πω δημόσια, τα πράγματα με το όνομά τους. Με καθαρή συνείδηση και καθαρό λόγο. Δίπλα σε αυτό το λόγο ένωσαν τις φωνές τους 135.000 άνθρωποι – εθελοντές, συνεργάτες, ψηφοφόροι. Η «δημιουργία, ξανά» εκπροσωπεί αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία, που μιλά καθαρά, αντιδρά στον παραλογισμό και αποτελείται από ανθρώπους που δουλεύουν και δημιουργούν χωρίς κομματικά δεκανίκια. Ανθρώπους που θέλουν μία νέα πολιτική δύναμη συνεργασίας, πίεσης, ελέγχου και διαπραγμάτευσης στη Βουλή. 


ΕΡ: Σε ότι αφορά το ιδεολογικό σας στίγμα, είσαστε τόσο «νεοφιλελεύθερος» όσο σας …κατηγορούν; Ποιες είναι οι απόψεις σας για θέματα όπως Απολύσεις στο Δημόσιο, Κοινωνικό Κράτος και Μεταναστευτικό;
ΑΠ: Οι ταμπέλες χρησιμοποιούνται από εκείνους που επενδύουν στην πόλωση. Η «δημιουργία, ξανά» επενδύει στη δέσμευση και τη συνεργασία. Είμαστε μία ανεξάρτητη πρωτοβουλία ανένταχτων κομματικά πολιτών. Ανήκουμε στο χώρο του κέντρου. Διεκδικούμε και σχεδιάζουμε μία νέα αξιόπιστη πολιτική πρόταση εντός του Ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λέμε όχι, στην οπισθοδρόμηση που μας έχουν οδηγήσει τα κόμματα της μεταπολιτευτικής περιόδου – τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Όχι, στις ιδεοληψίες, τα δόγματα και τη δαιμονοποίηση της καινοτομίας και του επιχειρείν. Ναι, στον έλεγχο. Η λειτουργία της αγοράς δεν μπορεί να είναι ασύδοτη, δεν μπορεί όμως, να παρεμποδίζεται από τη γραφειοκρατία και τον συντεχνιακό συνδικαλισμό που εν τέλει ζημιώνουν το σύνολο της κοινωνίας. 

Η «δημιουργία, ξανά» πρεσβεύει το Αυτονόητο που ο πολιτικός παραλογισμός της χώρας έχει μεταμορφώσει σε Αδύνατο. Αυτό δεν έχει ταμπέλα.

Σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Διοίκηση πιστεύουμε και θα αγωνιστούμε για ένα υγιές πλαίσιο λειτουργίας. Θέλουμε αξιολόγηση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων, μείωση των δαπανών και μικρότερο, πιο ευέλικτο και φιλικό κράτος για τον πολίτη. Αυτό είναι αλληλένδετο με το Κοινωνικό Κράτος διότι δεν μπορείς να κρατάς κλειστά ορισμένα επαγγέλματα και να υπόσχεσαι δουλειές στους ανέργους, δεν μπορείς να συντηρείς χρυσούς μισθούς στις ΔΕΚΟ και ταυτόχρονα, να διαθέτεις φάρμακα στους καρκινοπαθείς. Τα λεφτά είναι μετρημένα και οι προτεραιότητες πρέπει να είναι σαφώς υπέρ της κοινωνίας.

Για το πολύπλοκο και δυσεπίλυτο ζήτημα του μεταναστευτικού, αποτελεί προτεραιότητά μας η κατάργηση του απαράδεκτου Δουβλίνου ΙΙ, ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι η αποθήκη μεταναστών της Ευρώπης. Επιπλέον, θα πιέσουμε ώστε η χώρα μας να απορροφήσει όλα τα κονδύλια που διαθέτει η ΕΕ για τη διαχείριση αυτού του τεράστιου προβλήματος. Δυστυχώς, από το 2009 έως τον Αύγουστο του 2011 από τα 170 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν μόλις, 95.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας, για την καταγραφή του αριθμού των ανθρώπων που έχουν μπει παράνομα - όσοι δεν καλύπτονται από τις διεθνείς συνθήκες πρέπει να απελαθούν – για τη διαμόρφωση αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας και την υλοποίηση ενός ορθολογιστικού σχεδίου διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι μετανάστες ζουν σε άθλιες συνθήκες και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από μαφίες που δρουν στο κέντρο των μεγάλων αστικών κέντρων και ειδικά της Αθήνας.

ΕΡ: Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου και με ποια κόμματα θα ήσασταν διατεθειμένοι να συνεργαστείτε;
ΑΠ: Για να προκύψει κυβέρνηση πρέπει τα κόμματα που θα εκλεγούν να συνεργαστούν –αυτό ήταν το μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όσες δυνάμεις είναι φιλοευρωπαϊκές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα ταυτιστούμε μαζί τους ή ότι θα κάνουμε υποχωρήσεις. Αντιθέτως θα λειτουργήσουμε ρυθμιστικά και συγκρουσιακά για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό ήδη σε συνεργασία με τον κ. Μάνο στείλαμε μια επιστολή στους αρχηγούς των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) που τους ζητάμε να πάρουν επιτέλους θέση για τα σημαντικά ζητήματα που κατά τη γνώμη μας χρήζουν άμεσης εφαρμογής. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν αρκούν οι απλές διακηρύξεις, αλλά χρειάζεται η ανάληψη συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών. Αρκετά ασχολήθηκαν όλοι με την μικροπολιτική. Καιρός να ασχοληθούμε με την πολιτική. Γι’ αυτό κι εμείς ζητάμε να δεσμευτούν στα εξής:

- Απλό, σαφή, σταθερό για τέσσερα χρόνια, φορολογικό νόμο με ενιαίο συντελεστή για όλες τις δραστηριότητες.

- Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Πλήρη μηχανοργάνωση του Δημοσίου. 

- Άτεγκτη εφαρμογή του νόμου σε περίπτωση που κομματικοί «ακτιβιστές» διαπράττουν παράνομες πράξεις (κλείσιμο δρόμων ή λιμανιών, απαγόρευση απόπλου πλοίων, αποκλεισμός χώρων εργασίας κ.λ.π.).

- Άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων.

Απλοποίηση της σύστασης εταιρίας με τη συμπλήρωση μιας Υπεύθυνης Δήλωσης από τον πολίτη ότι τήρησε τις προδιαγραφές που οι νόμοι ορίζουν.

- Ασυμβίβαστο Υπουργού – Βουλευτή.

- Ετήσιο οικονομικό έλεγχο από ορκωτούς λογιστές σε όλα τα κόμματα.

- Απαγόρευση δανεισμού των κομμάτων με άλλες εγγυήσεις πέραν της περιουσίας των μελών τους. 

- Κατάργηση κάθε σύνταξης που δίδεται λόγω εκλογής σε αιρετό αξίωμα.

- Κατάργηση της αμοιβής βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.

- Μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων στο ύψος του μέσου Ευρωπαϊκού όρου.

- Επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Τουρισμού.

- Επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.


ΕΡ: Πως σχολιάζετε το υπαρκτό ενδεχόμενο την επόμενη ημέρα των εκλογών να υπάρχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς με βασικό κορμό της τον ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠ: Δε θα σχολιάσω την προεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή θα αξιολογηθεί από το εκλογικό σώμα την Κυριακή στις 17 Ιουνίου.  Δύο όμως είναι τα ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι το τρομακτικό σενάριο του «ατυχήματος» της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το δεύτερο είναι η τραγική πραγματικότητα της οπισθοδρόμησης. Η επιχειρηματικότητα θα εξακολουθήσει να διώκεται, τα συντεχνιακά συμφέροντα θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν, η διαπλοκή ανάμεσα στις κομματικές παρατάξεις και τον συνδικαλισμό ή την Παιδεία θα εξακολουθήσει να παράγει καρπούς αμορφωσιάς και διχασμού. Δυστυχώς θα χάσουμε την ιστορική ευκαιρία να αλλάξουμε. 


ΕΡ: Το κεντρικό μήνυμα που στέλνετε από την εκκίνηση της πολιτική σας παρουσίας είναι το… «Πολιτική χωρίς Πολιτικούς». Πώς το παραπάνω μήνυμα βρίσκει ανταπόκριση, όταν συνεργάζεστε με ένα κεντρικό πολιτικό στέλεχος όπως ο κ. Στέφανος Μάνος; 

ΑΠ: Στέλνουμε το μήνυμα για μια πολιτική χωρίς πολιτικούς της παρακμής. Ο κ. Μάνος είναι  ένας πολιτικός εξαίρεση στον κακό κανόνα των τελευταίων δεκαετιών. Δεν συμμετείχε σε παίγνια πολιτικά και διαπλοκές. Δε συμβιβάζεται και το έχει αποδείξει, όχι μόνο απέχοντας από τη διακυβέρνηση της χώρας για 19 σχεδόν, χρόνια, αλλά και αποτυπώνοντας ανάγλυφα και με επιτυχία τις θέσεις του στο υπουργικό του έργο. Ο κ. Μάνος είναι αυτός που εισηγήθηκε τη δημιουργία του πρώτου υπουργείου περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ξεκίνησε την πρώτη μεγάλη εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής, είχε από τις πιο επιτυχημένες θητείες στο υπουργείο οικονομικών, μειώνοντας τον πληθωρισμό και δημιουργώντας πρωτογενή πλεονάσματα και τέλος, διαγράφηκε από τη ΝΔ, γιατί επέμεινε στην άποψη πως δεν μπορούμε να μην υποστηρίζουμε το σωστό, επειδή το υποστηρίζει το αντίπαλο κόμμα.

Εμείς σε τέτοιες προσωπικότητες δεν κλείνουμε την πόρτα – αντίθετα, είμαστε ανοιχτοί σε όσους πρεσβεύουν τις αξίες μας για αξιοπιστία, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, ευθύτητα, επαγγελματισμό.


ΕΡ: Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι είστε Θεσσαλός, γεννηθήκατε και ζήσατε τα μαθητικά σας χρόνια στο Βόλο, ποιες είναι οι σχέσεις σας με την περιοχή;

ΑΠ: Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για όλα αυτά που αγαπώ στη Θεσσαλία, για όλα εκείνα στα οποία οφείλω την ταυτότητά μου και τη στάση μου απέναντι στη ζωή.

Θα προτιμήσω όμως, να σας πω ότι η απόφασή μου να δράσω πολιτικά ξεκίνησε από εδώ, τον Αύγουστο του 2011, όταν όλα εκείνα που θαυμάζω στην περιοχή – η φύση, ο ντόπιος πολιτισμός, οι άνθρωποι - δεν μπορούσαν να μου δώσουν πια, χαρά, ελπίδα, ανακούφιση. Τα όσα γίνονται στη χώρα είχαν καταλάβει το μυαλό μου και έβαλαν κατά της πίστης μου ότι αυτός ο τόπος μπορεί να τα καταφέρει. Η Θεσσαλία είναι ευλογημένη και όπως συχνά γίνεται στην Ελλάδα, αδικημένη. Αυτό το καθεστώς αδικίας πρέπει να σταματήσει.   


ΕΡ: Στον χώρο της Πολιτικής ήρθατε για να μείνετε ή για εσάς αυτή η ενασχόληση έχει κοντινή ημερομηνία λήξης;

ΑΠ: Στο χώρο της Πολιτικής θα μείνω όσο ο κόσμος καταθέτει την εμπιστοσύνη του σε αυτά που πιστεύω και παλεύω. Μέχρι να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που θέλουμε και μας αξίζει. Μέχρι η Ελλάδα να ξαναγίνει χώρα παραγωγής αγαθών, ιδεών πολιτισμού και αξιοπρέπειας. 

 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336