rodopi 728x90

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
03:24

Ελάχιστες οι νέες οικοδομικές άδειες στον Βόλο

E-mail Εκτύπωση PDF

Μειωμένες είναι σε σύγκριση με τις εποχές προ κρίσης οι οικοδομικές άδειες που εκδίδονται, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 151 από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία της διεύθυνσης Πολεοδομίας Δήμου Βόλου.

Σε αντίθεση με τις χρυσές εποχές της οικοδομικής δραστηριότητας, και τις χιλιάδες άδειες που εκδίδονταν σε ετήσια βάση, περί τις 3.000 έως 4.000 περίπου, σύμφωνα με μαρτυρίες μηχανικών, η σημερινή εικόνα είναι μάλλον αποκαρδιωτική και μεταφράζεται σε κατακόρυφη πτώση, που αγγίζει το 80%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, το 2017 εκδόθηκαν 201 οικοδομικές άδειες και το 2016, αντίστοιχα, 220 άδειες σε ετήσια βάση από την ίδια υπηρεσία.

Η μείωση των οικοδομικών εργασιών είναι προφανής στα χρόνια της κρίσης και αποδίδεται στην γενικότερη ύφεση που έχει περιορίσει σημαντικά τα εισοδήματα του κόσμου.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, «η οικοδομική δραστηριότητα ακολουθεί την στάσιμη πορεία της ανάπτυξης στην χώρα, γιατί είναι μια ενδογενής διαδικασία που ανακυκλώνει ουσιαστικά το εισόδημα εσωτερικά. Αρα δεν μπορούμε να έχουμε ιδιαίτερη ανάκαμψη στην οικοδομή από την στιγμή που δεν αναπτύσσουμε ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία». Κατά συνέπεια, «είναι προφανές ότι είναι λογική η πτώση, όταν δεν υπάρχει ρυθμός ανάπτυξης στην χώρα» επισημαίνει η ίδια.

Ο όγκος των οικοδομικός εργασιών είναι μειωμένος σε σύγκριση με τις παλιές, καλές εποχές, και περιορίζονται σε μονοκατοικίες, όχι πολυκατοικίες ή συγκροτήματα, τα οποία δεν χτίζονται πλέον στο Πήλιο. «Πρόκειται για εργασίες μικρής κλίμακας είτε μικρές προσθήκες, που πραγματοποιούν ιδιώτες» αναφέρει από την πλευρά του ο αρχιτέκτων μηχανικός Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων και αντιπρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Η γενική εικόνα που παρουσιάζει η οικοδομική δραστηριότητα στην Μαγνησία, παραπέμπει σε επισκευές και συντηρήσεις, κατά κύριο λόγο, παλαιών ακινήτων, τα οποία οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να αξιοποιήσουν, είτε για να τα διαθέσουν προς ενοικίαση, είτε για να κατοικήσουν οι ίδιοι.

«Κάποιοι φεύγουν από το ενοίκιο και πάνε στην ιδιοκατοίκηση σε παλιά διαμερίσματα ή παλιά σπίτια των γονιών τους, τα οποία πιθανόν να ήταν παρατημένα ή τα νοίκιαζαν με πολύ χαμηλό ενοίκιο. Τα ανακατασκευάζουν για να μείνουν οι ίδιοι και γενικώς είναι πολύ μειωμένη η οικοδομική δραστηριότητα. Ειδικά για τα καινούργια είναι αμελητέα σε σχέση με το παρελθόν» επισημαίνει ο ίδιος.

Παράλληλα ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει ότι «τα τετραγωνικά μέτρα που χτίζονταν πριν από την κρίση, ήταν πολύ παραπάνω απ’ ότι τώρα. Μπορεί τώρα να εκδώσουμε μια άδεια οικοδομής για μια περίφραξη, ενώ παλιότερα ουσιαστικά δεν βγάζαμε τέτοιες άδειες, γιατί η περίφραξη ήταν μαζί με μια οικοδομή πάντα».

Η οικοδομική δραστηριότητα της Μαγνησίας στο σύνολό της, δεν παρουσιάζει αυξητική εικόνα, είναι περιορισμένη και γενικά ο Ιούλιος ήταν «νεκρός μήνας» όπως σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος προσθέτει ότι «σε περιόδους που έχει φορολογικές υποχρεώσεις ο κόσμος, γενικά επηρεάζεται αρκετά η κτηματαγορά».

Πηγή: Ταχυδρόμος - ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336