rodopi 728x90

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
20:05

Συνεχίζει τον αγώνα το Δομένικο Λάρισας

E-mail Εκτύπωση PDF

alt

Οι απόγονοι των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Δομένικου, που συνέβη την περίοδο της Κατοχής στο χωριό της Ελασσόνας, συνεχίζουν το δικαστικό αγώνα στην Ιταλία για την ιστορική δικαίωση του ζητήματος.

Το Δομένικο Ελασσόνας είναι ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος από την Γερμανική και Ιταλική Κατοχή. Οι απόγονοι των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Δομένικου στις 16 Φεβρουαρίου 1943 από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής ετοιμάζουν αγωγές κατά του ιταλικού κράτους διεκδικώντας δίκαιες και εύλογες αποζημιώσεις που ποτέ δεν δόθηκαν στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο απόγονος θύματος του Ολοκαυτώματος του Δομένικου κ. Στάθης Ψωμιάδης συναντήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 2011 στη Ρώμη με τον Ανώτατο Εισαγγελέα της στρατιωτικής δικαιοσύνης της Ιταλίας Marco De Paolis όπου τον ενημέρωσε για τα στοιχεία που διαθέτει και στη συνέχεια κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στο ειδικό γραφείο εγκλημάτων πολέμου του ιταλικού κράτους.

Στην κατοχή τους οι απόγονοι των θυμάτων έχουν την επίσημη αναφορά του διοικητή της μεραρχίας ''Πινερόλο'' στρατηγού Μπενέλι που ευθύνεται για την σφαγή στο Δομένικο και με θρασύτητα την ομολογεί, προτείνοντας μάλιστα για εύφημο μνεία τον αντισυνταγματάρχη που ήταν επικεφαλής.

Για μας αναφέρει ο κ. Ψωμιάδης: «Η Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί υποχρέωση να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για ένα ακόμη στυγερό έγκλημα πολέμου εναντίον άμαχου πληθυσμού, ζητώντας την τιμωρία τους, συμπληρώνοντας, ΄΄ Οι νεκροί περιμένουν ΄΄ για ν΄ αλαφρώσει το χώμα που τους σκεπάζει».


Το χρονικό του Ολοκαυτώματος

Στις 16 Φεβρουαρίου του 1943, οι πυροβολισμοί που ακούγονται προερχόντουσαν από τη συμπλοκή ανταρτών και Ιταλών κατακτητών. Η μάχη ήταν σφοδρότατη. Συμμετείχαν και δύο βομβαρδιστικά αεροπλάνα που είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Λάρισας. Πετούσαν χαμηλά και βομβάρδιζαν θέσεις των ανταρτών.

Από τη μάχη οι Ιταλοί είχαν 9 νεκρούς και οι αντάρτες ένα βαριά τραυματισμένο. Ορισμένοι κάτοικοι του Δομένικου έφυγαν. Οι περισσότεροι όμως έμειναν. Μετά τη μάχη το χωριό κυκλώθηκε από πυκνές φάλαγγες που πυροβολούσαν όποιον προσπαθούσε να διαφύγει.

Εκατόν δεκαεπτά άνδρες από 14 έως 80 ετών συγκεντρώθηκαν βίαια σε ένα σημείο του χωριού. Επίσης, εκατόν δεκαπέντε σπίτια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν. Οι συλληφθέντες φορτώθηκαν σε φορτηγά και κινήθηκαν προς τα νότια. Στο δρόμο οι Ιταλοί έσπρωχναν πολλούς από αυτούς έξω από τα φορτηγά τους οποίους πυροβολούσαν όσοι ακολουθούσαν.

Στο Χωριό Μυλόγουστα εξετέλεσαν όσους βρήκαν στα κτήματα η κοντά στο δρόμο και πυρπόλησαν 80 σπίτια ( σχεδόν το σύνολο του χωριού).

Βόρεια της Λάρισας, οι κάτοικοι του Δομένικου κατέβηκαν από τα φορτηγά και οδηγήθηκαν στην άκρη του δρόμου. Πλησίαζε σούρουπο και οι Ιταλοί δεν είχαν πάρει ακόμη αποφάσεις. Ίσως περίμεναν την έγκριση του στρατηγού Μπενέλι, διοικητού της μεραρχίας «Πινερόλο» της Λάρισας ή συσκεπτόντουσαν για την εξεύρεση του απανθρωπότερου τρόπου εκτέλεσης. Ο μοτοσικλετιστής, που έφθασε εκείνη την ώρα, μετέφερε στον Ιταλό επικεφαλή μήνυμα του Μπενέλι.

Στις 12 τα μεσάνυχτα άρχισαν οι εκτελέσεις με ριπές πολυβόλων. Όμως ο τρόπος των εκτελέσεων δεν ικανοποιούσε του μελανοχίτωνες Ιταλούς. Συνέχισαν τις εκτελέσεις καρφώνοντας τα κεφάλια των αιχμαλώτων με στιλέτο. Μετά την εκτέλεση οι Ιταλοί κατευθυνόμενοι προς τον Τύρναβο εκτελούσαν αδιακρίτως όποιον συναντούσαν και στους 117 προστέθηκαν άλλοι 50. Τα πτώματα των θυμάτων παρέμειναν άταφα για 3-4 ημέρες.

 

 

 

 

bregovic-video-overlay

markovic-video-overlay

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336