REX 728X90 1

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017
12:30

Έχτισαν βρεφονηπιακό σε ρέμα

E-mail Εκτύπωση PDF

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού και Πνευματικού Κέντρου από πλευράς της Μητρόπολης Δημητριάδος, μέσα σε ρέμα στην περιοχή Άγιων Αποστόλων Αγριάς αναδεικνύει με έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Μαγνησία».

Με αφορμή την τραγωδία που έζησε η χώρα τις προηγούμενες ημέρες θρηνώντας για τους δεκαέξι νεκρούς εξαιτίας της κακοκαιρίας αλλά και των εγκληματικών επεμβάσεων του ανθρώπου εκεί όπου η φύση αντιδρούσε, η «Μαγνησία» δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα αναφορικά με ρέματα τα οποία είναι επικίνδυνα, καθώς είναι ακαθάριστα και που ελλοχεύουν κινδύνους για τους περιοίκους των περιοχών στις οποίες βρίσκονται. Η αρχή της έρευνας έγινε από την Αγριά, όπου κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία τους για τους κινδύνους, αλλά και για την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων να καθαρίσουν τις κοίτες των ρεμάτων και χειμάρρων ώστε να αποτραπούν καταστροφικά φαινόμενα στη Μαγνησία αντίστοιχα με όσα συνέβησαν προχθές στην Αττική.

Όπως προκύπτει από συνομιλίες με δεκάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και από το αναλυτικό φωτορεπορτάζ, η Αγριά αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο από μία πιθανή νεροποντή που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, κάτι άλλωστε που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας προκάλεσε έκπληξη για τον τρόπο που σχεδιάστηκε και χωροθετήθηκε ένα έργο που αφορά σε παιδιά, είναι η κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος παραπλεύρως της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, όπου ένα ρέμα στοχεύει κατευθείαν στη μία γωνία του κτιρίου. Όπως ανέφεραν στη «Μαγνησία» κάτοικοι παρακείμενων κατοικιών «κάθε φορά που βρέχει προσευχόμαστε να μην πλημμυρίσουμε. Την τελευταία φορά που είχαμε πλημμυρίσει και είχαμε υποστεί ζημιές ήταν περίπου πριν από μερικά χρόνια, όταν το ρέμα είχε φουσκώσει και δημιούργησε μια λίμνη στο διπλανό οικόπεδο, απ' όπου βρίσκεται ο σταθμός. Ζημιές είχε υποστεί και το κτίριο του της Μητρόπολης, το υπόγειο του οποίου είχε πλημμυρίσει καθώς η είσοδός του βρίσκεται ακριβώς εκεί που περνάει το ρέμα. Ως προσωρινό μέτρο προστασίας ο εργολάβος κατασκεύασε ένα τοιχίο από τούβλα ύψους μισού μέτρου στην είσοδο που οδηγεί στο υπόγειο του κτιρίου το οποίο ωστόσο δεν επαρκεί σε περίπτωση που ξεσπάσει μια δυνατή νεροποντή. Είσοδος η οποία βέβαια βρίσκεται στον αέρα, μιας και έχει φαγωθεί από κάτω το χώμα πάνω στο οποίο κατασκευάστηκε. Μάλιστα από την ορμή του νερού στην τελευταία πλημμύρα ο δρόμος που οδηγεί στο κτίριο είχε κοπεί στη μέση από τη ροή των υδάτων, ζημιά που στη συνέχεια χρειάστηκε να αποκαταστήσουν μόνοι τους καθώς ο Δήμος δεν ανταποκρινόταν.

Ο βρεφονηπιακός σταθμός και το Πνευματικό Κέντρο που κατασκευάζει η Μητρόπολη Δημητριάδος χρειάζονται άμεσα αντιπλημμυρικά έργα για να μην υπάρξει κίνδυνος στο μέλλον.

Οι κάτοικοι πέριξ των Αγίων Αποστόλων, μας μετέφεραν την αγωνία τους καθώς βλέπουν ότι αν και τα έργα κατασκευής του κεντρικού κτιρίου προχωρούν κανονικά, δεν γνωρίζουν αν υπάρχει πρόθεση για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων της ευρύτερης περιοχής και όχι για την προστασία μόνο του κτιρίου της Μητρόπολης. Το μόνο που έχει γίνει είναι μία υποτυπώδης οριοθέτηση του ρέματος με κορδέλα (!) προκειμένου προφανώς να γίνουν ορισμένες διαμορφώσεις, στο οποίο ωστόσο έχει γίνει ρίψη μπάζων από τις εργασίες στο κτίριο.

Η θεμελίωση του βρεφονηπιακού σταθμού δίπλα στην εκκλησία των Αγ.Αποστόλων έγινε επί του Μακαριστού Χριστόδουλου ωστόσο οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και η καθυστέρηση στην έκδοση των απαραίτητων αδειών οδήγησε σε τέλμα. Τα τελευταία χρόνια όμως οι εργασίες προχωρούν και έχουν φθάσει σε τελικό στάδιο. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα όμως αν η Μητρόπολη Δημητριάδος προτίθεται να λειτουργήσει το κτίριο βάζοντας μέσα δεκάδες παιδιά, πριν να προβεί στην κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα σε μια πιθανή κακοκαιρία.

Μπλοκαρισμένη η εκβολή του ρέματος στην Παιδόπολη

Σε συνέχεια της έρευνάς μας στα ρέματα της Αγριάς διαπιστώνουμε ότι το ρέμα που βρίσκεται πίσω από την Παιδόπολη είναι ακαθάριστο και η εκβολή μπλοκαρισμένη από πέτρες και χώματα. Εξαιτίας της μακροχρόνιας αδιαφορίας των αρμοδίων οι φερτές ύλες έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο που εκβάλει στην θάλασσα, δημιουργώντας μια επέκταση του δρόμου. Σύμφωνα με τον κάτοικο της περιοχής «Αστέρια» κ. Κώστα Θεοδοσόπουλο «το ρέμα της Παιδόπολης είναι ένα μόνιμο πρόβλημα για την περιοχή, για το οποίο έχουμε κάνει πολλές ενέργειες». Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Θεοδοσόπουλος, το ρέμα έχει μπαζωθεί από ιδιώτη με αποτέλεσμα την αλλαγή ροής των υδάτων και τον κίνδυνο πλημμύρας για κατοικίες, οικόπεδα και την Παιδόπολη. Στην περίπτωση της Παιδόπολης ωστόσο έχουν ληφθεί, αν και πρόχειρα, ορισμένα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου έχουν τοποθετηθεί στην ανατολική πλευρά μεγάλες πέτρες και τσιμέντο ωστόσο είναι αμφίβολο το αν είναι επαρκή σε περίπτωση μιας μεγάλης νεροποντής. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος βέβαια είναι να κοπεί στα δύο ο δρόμος Βόλου-Τσαγκαράδας καθώς και να παρασυρθούν οχήματα εξαιτίας των υδάτων. Το ρέμα της Παιδόπολης τέμνει κάθετα την Εθνική οδό και στο παρελθόν έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω έντονης βροχόπτωσης. Αυτό που απαιτείται είναι ο καθαρισμός του στο σημείο που καταλήγει, καθώς αν η ποσότητα του νερού είναι μεγάλη θα περάσει από το δρόμο.

Απαντώντας στην από 22/6/2015 επιστολή του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δημοσίων Υπαλλήλων «Αστέρια» Αγριάς, η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου ανέφερε πως «για το εν λόγω ρέμα έχει συνταχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη, μελέτη οριοθέτησης-διευθέτησης από συγκεκριμένη εταιρία, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, με σκοπό τον καθορισμό των οριογραμμών του ρέματος». Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και αν ελήφθησαν και τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.

* Στις φωτογραφίες ο βρεφονηπιακός και το πίσω μέρος του που ακουμπάει στο ρέμα

magnesanews.gr


 

banner olimpos

afigrantires

thessalia economy

bnb 300

radio-300x250


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336