rodopi 728x90

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
19:40

Ρομποτικές παρουσίες σε διαγωνισμό

E-mail Εκτύπωση PDF

Αποδίδει «καρπούς» η προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων για ενίσχυση των δράσεων στα σχολεία.

Με 4 ομάδες τα Τρίκαλα εκπροσωπήθηκαν στον διαγωνισμό CrowdHackathon 2018 που διοργάνωσε και φέτος η ΚΕΔΕ. Οι ομάδες προέκυψαν από διαγωνισμό (CityLab) που πραγματοποιήθηκε στον μύλο Ματσόπουλου και οι οποίες μετείχαν στους διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν από 30 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου στο Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η δωρεάν επίδοση σχεδόν 200 κιτ ρομποτικής στα σχολεία του Δήμου Τρικκαίων από τα έσοδα της διοργάνωσης του Μύλου των Ξωτικών, ανέβασε επίπεδο στον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό τομέα. Ετσι, «γεννήθηκαν» και υλοποιήθηκαν πρωτότυπες ιδέες και δράσεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία του Δήμου.

Για τον λόγο αυτόν ο Δήμαρχος Τρικκαίων συνεχάρη τους μετέχοντες στον διαγωνισμό και όσους ειδικότερα εκπροσώπησαν τον Δήμο στην κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα. Τόνισε, μάλιστα, ότι το έργο των εκπαιδευτικών που καθοδηγούν τους μαθητές δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν και την προοπτική για ενίσχυση του ρόλου από τον Δήμο Τρικκαίων . Και τόνισε: Η ισχυρή παρουσία των Τρικάλων στον διαγωνισμό αποτελεί επιβράβευση της πρωτοβουλίας που είχαμε ως Δήμος, για δημιουργία ευκαιριών στα δημόσια σχολεία του Δήμου μας».

Οι ομάδες που μετείχαν στον «Μαραθώνιο» της Αθήνας ήταν:
1. Εκπαιδευτήρια Σακκά - «Τα δέντρα μας μιλούν»
Ομάδα: Ανθοπούλου Ζωή, Καμέα Χρύσα, Κρομμύδας Ευάγγελος, Μπολομύτης Παναγιώτης, Οικονόμου Χρήστος, Πλιάτσικας Απόστολος
Επικεφαλής: Δημοσθένης Σακκάς
Η ιδέα εστίαζε στο πρόβλημα της ανάγκης για πράσινο (δέντρα) στις πόλεις, που όμως έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πόρους και κόστος, όπως και στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων στη υγεία τους, πυρκαγιάς ή στην ανάγκη για συντήρηση (κλάδεμα). Επίσης, εστιάζει στην ανάγκη για καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθησίας των πολιτών.

Η λύση που προτάθηκε ήταν η τοποθέτηση αισθητήρα στα δέντρα, που μετρά την υγεία τους, θα περιέχει πληροφορίες για την ταυτότητά τους και θα καταγράφει το ιστορικό της συντήρησής τους.
Υλοποιήθηκε ένα πρωτότυπο ρομπότ βασισμένο σε Arduino και αισθητήρες υγρασίας, θερμοκρασίας, περιβαλλοντικής πίεσης και φωτιάς, που αλληλεπιδρά με Dashboard παρέχοντας πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους. Σε πλήρη ανάπτυξη, θα επιτρέπει σε πολίτες να αλληλεπιδρούν με τα δέντρα. Το πρωτότυπο συμμετείχε στον τελικό του Μαραθωνίου και παρουσιάστηκε από την ομάδα των μαθητών την Κυριακή 1/7/2018.
2. 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων: «A Smart School in A Smart City: Πρόληψη Καπνίσματος και Ατυχημάτων στα Σχολεία»
Ομάδα Μαθητών: Γούλα Μαρία, Κεφάλας Γεώργιος, Δέσποινα Τσιουμάνη, Λαμπρινή Χύτα, Χαρίλαος Ντιντής
Ομάδα Καθηγητών: Φανή Σμιξιώτη, Ευαγγελία Ζαφείρη, Βασίλης Παρδάλης, Παναγιώτα Βακουφτσή
Επικεφαλής: Ευαγγελία Ζαφείρη
Η ιδέα εστιάζει σε δύο ανάγκες:
1. στην ανάγκη για την ανίχνευση φαινομένων καπνίσματος στα σχολεία, την ενημέρωση των διδασκόντων και της διοίκησης του σχολείου, ώστε να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται, αλλά και κυρίως να αποθαρρύνονται οι μαθητές.
2. Στην ανάγκη ορθής διαχείρισης φωτεινών σηματοδοτών έξω από τα σχολεία για την αποφυγή ατυχημάτων.
Ως λύση για το πρώτο πρόβλημα προτάθηκε η εγκατάσταση αισθητήρων καπνού στους χώρους που συνήθως καπνίζουν οι μαθητές (πχ. τουαλέτες).
Υλοποιήθηκε ένα πρωτότυπο ρομπότ βασισμένο σε Arduino και αισθητήρες καπνού, που ενεργοποιούσε σειρήνα.
Ως λύση για το δεύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε η ενεργοποίηση φωτεινού σηματοδότη προστασίας των πεζών όταν πλησιάζει όχημα. Υλοποιήθηκε πρωτότυπο με ρομπότ βασισμένο σε Lego Mindstorms EV3 συνδυασμένο με Arduino.
Το πρωτότυπο συμμετείχε στο μαθητικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μαραθωνίου και παρουσιάστηκε από την ομάδα των μαθητών το Σάββατο 30/6/2018.
3. Ομάδα ερευνητών, Τμήμα Ξύλου και Επίπλου, ΤΕΙ Θεσσαλίας: «Έξυπνη περιπατική ράβδος»
Ομάδα: Αντώνης Καραγιώργος, Έφη Φωτάκη
Η ιδέα αφορούσε στο πρόβλημα υποβοήθησης της πλοήγησης των ηλικιωμένων στην πόλη. Για παράδειγμα, πως μπορεί να αποτυπώνεται το στίγμα της θέσης του ηλικιωμένου και να παρακολουθείται από συγγενή του (σε περίπτωση που χαθεί), αλλά και ο ίδιος να εντοπίζει γύρω του σημεία ενδιαφέροντος και να πλοηγείται προς αυτά.
Ως λύση προτάθηκε έξυπνη φορητή συσκευή που μπορεί να ενσωματωθεί σε μια γκλίτσα, που συνήθως χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι. Υλοποιήθηκε πρωτότυπο συμμετείχε στον τελικό του Μαραθωνίου.

4. Ανεξάρτητη ομάδα: «διαχείρισης λιμάτων σε αντλιοστάσια»
Ομάδα: Χρήστος Καρακίτσιος, Γεώργιος Λιούλιος
Η ιδέα αφορούσε στην παρακολούθηση, πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων υπερχειλήσεως λιμάτων σε αντλιοστάσια.
Ως λύση προτάθηκε η τοποθέτηση κατάλληλων αισθητήρων στις αντλίες, που ανταλλάσσουν και απεικονίζουν δεδομένα σε dashboard.
Υλοποιήθηκε πρωτότυπος πίνακας με αισθητήρες και διακόπτες, που αλληλεπιδρά με ρομπότ Arduino και κατάλληλος πίνακας ελέγχου (dashboard). Το πρωτότυπο συμμετείχε στον τελικό του Μαραθωνίου και παρουσιάστηκε από την ομάδα την Κυριακή 1/7/2018.

 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336