rodopi 728x90

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
04:45

Υπογράφηκε η μελέτη για το Μουσείο Αργούς

E-mail Εκτύπωση PDF

Υπογράφηκε την Τετάρτη στο Δημαρχείο, από τον Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο και τους εκπροσώπους της εταιρείας «Κίζης Αρχιτέκτονες» η σύμβαση για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης κτιριακών έργων για τη δημιουργία Μουσείου αξιοποίησης της Αργούς, συνολικού ύψους 121.875 ευρώ και η οποία προβλέπεται να παραδοθεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τη δημοτική αρχή Βόλου, «το Μουσείο, που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην περιοχή του Πεδίου Άρεως, αναβαθμίζοντας και εξωραΐζοντας ακόμη περισσότερο μια εγκαταλελειμμένη, μέχρι πρόσφατα, περιοχή, έρχεται να καλύψει μια ιστορική ανάγκη της πόλης, αφού η ΑΡΓΩ είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό της λαμπρής ιστορίας και παράδοσης του τόπου, συμβάλλοντας παράλληλα αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας, ενισχύοντας τις επιλογές επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από ολόκληρο τον κόσμο για να επισκεφτούν την πόλη μας».

«Δεν αποτελεί προτεραιότητα» έλεγε ο Αχ. Μπέος

Μπορεί ωστόσο σήμερα να υπογράφηκε κάτι για το οποίο πάλεψε ιδιαίτερα η προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ βάσεις για το μέλλον είχαν βάλει και προγενέστερες δημοτικές αρχές, ο κ. Μπέος, στην αρχή της θητείας του, ακόμη και δημόσια, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ανέφερε ότι το «Μουσείο της Αργούς» δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Δημοτική Αρχή.

Μάλιστα υπήρχαν και αντιπαλότητες, καθώς το γεγονός ότι «το Μουσείο της Αργούς είναι μια υποδομή που θα αλλάξει ριζικά την προοπτική της πόλης και θα σημαδέψει το Βόλο για τα επόμενα πολλά χρόνια», επισήμαινε η δημοτική παράταξη «Επιλογή Ευθύνης» τον Δεκέμβριο του 2014, και ζητούσε μάλιστα από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να φέρουν σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού προσχεδίων.

Ως γνωστόν, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2014 με πολύ μεγάλη συμμετοχή αρχιτεκτονικών γραφείων, αλλά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, σεβόμενη αίτημα της τότε νεοεκλεγείσας, μετέθεσε για τη νέα δημοτική περίοδο την έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής.

Μάλιστα, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν εκείνη που δρομολόγησε, τη δημιουργία του Μουσείου της Αργούς, και το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, τότε, υιοθέτησε την πρόταση του τέως Δημάρχου, Πάνου Σκοτινιώτη, και αποφάσισε να αξιοποιήσει τα χρήματα της τεχνικής βοήθειας που ο Δήμος εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ, για τη διεξαγωγή Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού προσχεδίων του Μουσείου. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2014 με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού κατατέθηκαν μελέτες από 68 αρχιτεκτονικά γραφεία. Ο κ. Μπέος, ανέφερε, όταν ανέλαβε τις τύχες της πόλης στα χέρια του, ότι το Μουσείο της Αργούς δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Δημοτική Αρχή, μη φέρνοντας αρχικά στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής του διαγωνισμού.

Τελικά, η τριμελής ομάδα μελετητών Ιωάν. Κίζη, Κων. Κίζη και Ευθ. Δούγκα , αρχιτέκτονες μηχανικοί, είχαν λάβει το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό προσχεδίων για το Μουσείο Αργούς, που είχε κατακυρώσει τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο το 2015.

Πρόσφατη διένεξη

Για τις ενέργειες που έκανε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού mythessaly.gr μίλησε πρόσφατα στον Βόλο σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Γ. Αναστασίου, ο Κ. Αγοραστός ο οποίος μίλησε και για τις δυνατότητες ανάδειξης της «Αργούς» μέσω ενός ψηφιακού Μουσείου, για να προκαλέσει την αντίδραση του πρώην δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη που ήταν παρών, ο οποίος σε έντονο ύφος του είπε ότι υπάρχει έτοιμη πρόταση για την κατασκευή Μουσείου της Αργούς η οποία παραμένει στο συρτάρι εδώ και τέσσερα χρόνια για να μην αναδειχθεί η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. «Φοβάστε να πείτε την αλήθεια;» αναρωτήθηκε ο πρώην δήμαρχος.

Θεματικό Πάρκο Αργούς

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί, το γεγονός, που επισημάνθηκε και το 2015 στη Διημερίδα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που οργάνωσε ο Όμιλος Καρεκλίδη και στην ενότητα τουρισμός και προοπτικές για το Ν. Μαγνησίας, την οποία και παρουσίασε ο Θανάσης Αργυρίου σύμβουλος επενδύσεων και πρόεδρος Planning Κεντρικής Ελλάδος, τονίζοντας ότι είναι εφικτή η δημιουργία θεματικού πάρκου Αργούς στον Βόλο, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της τότε Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Βόλου (ΔΗΤΕΒ). Στην εισήγησή του με θέμα ανάδειξη της Αργούς και δημιουργία θεματικού πάρκου, ο κ. Αργυρίου τόνισε τότε, ότι έγινε διερεύνηση της αγοράς, οικονομοτεχνική ανάλυση της δημιουργίας θεματικού πάρκου σε στρατηγικό επίπεδο, ενώ το έργο θα αποτελείται από την κατασκευή νεώσοικου και Μουσείου.

magnesianews.gr


 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336