rodopi 728x90

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
04:04

Με σκληρή δουλειά θα βγούμε από την κρίση

E-mail Εκτύπωση PDF

Μια συνέντευξη με αρκετό ενδιαφέρον με τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων και προέδρου της γαλακτοβιομηχανίας ΤΥΡΑΣ, Τάκη Σαράντη, δημοσιεύει το Τρικαλινό περιοδικό ΙΔΕΕΣ.

Η συνέντευξη που πήρε ο δημοσιογράφος Χρήστος Ζαραμπούκας έχει ως ακολούθως:

«Μια συζήτηση με έναν από τους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες και μάλιστα Τρικαλινό έχει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που λόγω της κρίσης, οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα τους. Ο λόγος για τον κ. Δημήτρη Σαράντη, ένα παράδειγμα αυτοδημιούργητου επιχειρηματία που δούλεψε σκληρά και κατάφερε να γιγαντώσει έναν όμιλο στην Ελλάδα και παράλληλα να κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ευρώπη. Μας μίλησε με σιγουριά και σταθερότητα. Είναι κοφτός στις φράσεις του και η λέξη που χρησιμοποιεί περισσότερο από κάθε άλλη είναι η... «δουλειά». «Και μόνο με πολλή δουλειά η Ελλάδα θα βγει από την κρίση». Θεωρεί αναγκαίες και τις ρυθμίσεις και τα μνημόνια, τα οποία παρομοιάζει με... σκάλες ενώ αναφέρεται για τις επιχειρήσεις του, την πολιτική, τους γιους του και το μέλλον της χώρας. Αναλυτικά:

Πως αντιμετωπίζετε ως επιχείρηση τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται στην ελληνική αγορά και τι θα συμβουλεύατε σε φίλους σας;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να κοιτάξουν, τα του οίκου τους, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους και ανάλογα με το αντικείμενο εργασίας που έχει η κάθε μια, στο μέτρο του δυνατού, να μειώσει τις εισαγωγές. Είναι σημαντικό να υπάρξει μια ισορροπία και να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι ώστε να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Εγώ θα σας πω ότι τη δεκαετία του ΄80 θα μπορούσαμε όπως έκαναν οι φίλοι μας να διοριστούμε στο δημόσιο, αλλά προτιμήσαμε την ελεύθερη αγορά... Σφίξαμε την ψυχή μας και κάναμε δουλίτσα...Παροτρύναμε για ιδιωτική πρωτοβουλία, ακόμη και όταν εμπλακήκαμε στα επιμελητήρια, λέγαμε «ότι πρέπει να σταματήσετε τα πολλά πολλά με τον δημόσιο τομέα». Διαφωνήσαμε ακόμη και για διορισμούς στον δήμο ...αλλά τώρα ήρθε ο λογαριασμός. Μόνο εδώ απέναντι από το γραφείο μου (δείχνει την περιοχή του καραβόπορου) χάθηκαν 300 θέσεις εργασίας. Ο ιδιωτικός τομέας στήθηκε λάθος, εξυπηρετώντας μόνο την κατανάλωση. Οι πηγές ήταν δοτές ετερόφωτες δεν ήταν αυτόφωτες. Εταιρίες αυτοκίνητων, καταναλωτικών προϊόντων, επίπλων, οικοδομικές, όσες δηλαδή βρέθηκαν στο μεταίχμιο και είχαν υπερβολικές απαιτήσεις όπως υψηλά ενοίκια, ωράρια εργασίας κτλ. Ακόμη και τα μεγάλα καταστήματα στην πόλη δεν τα ήθελαν. Δεν γίνεται η αγορά να λειτουργεί μόνο με μικροσυμφέροντα του εμπορικού συλλόγου ...να ανοίγουν τα μαγαζιά να ψωνίζει ο κόσμος και να κλείνουν στο ωράριο τους ..

Διοικείτε μια επιχείρηση με παγκόσμιο πλέον βεληνεκές και πιθανόν να σκέφτεστε και την διατήρηση της βιωσιμότητας της σε ένα άλλο οικονομικό καθεστώς. Εάν κριθεί αναγκαίο θα μεταφέρατε την έδρα κάπου αλλού ή υπάρχουν ακόμη για εσάς και πατριωτικά ζητήματα που κάνουν απαγορευτικές τέτοιες σκέψεις;

Κοιτάξτε να δείτε, ορισμένες φορές γινόμαστε υπερβολικοί και άδικοι. Δεν τίθεται θέμα πατριωτισμού και ούτε για την COCA COLA, ούτε για την ΦΑΓΕ με την οποία είμαι ανταγωνιστής. Δεν είναι σωστό αυτό που βγήκε στην αγορά ότι δηλαδή η ΦΑΓΕ έφυγε, δεν είναι έτσι. Όλα τα προϊόντα γίνονται από τα εργοστάσια της Ελλάδας. Μερικές φορές- κι αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό απ' τον καθένα- η αλλαγή της έδρας είναι επιβεβλημένη. Οι εταιρίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι «νεκρό» και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Άρα είναι κίνηση καθαρά επιχειρηματική και αποβλέπει σε τρία πράγματα: α) Πρόσβαση σε αρκετό και φθηνότερο χρήμα β) Λειτουργία σε χώρα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και γ): Οι φόροι μεταβίβασης ανωνύμων εταιριών που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Ας σκεφτούμε τις επιχειρήσεις που έφυγαν από την Ελλάδα και για ποιό λόγο έφυγαν, γιατί αυτοί που τις έδιωξαν έκλεισαν παράλληλα και θέσεις εργασίας ενώ πούλησαν πατριωτισμό... Για αυτές τις εταιρίες που έδιωξαν οι συνδικαλιστές δεν μιλάει κανένας, ενώ για την ΦΑΓΕ που είναι νομικό θέμα χύθηκε ένας τόνος μελάνι.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο πρωτογενής τομέας και ότι αυτό συνεπάγεται θα αποτελέσει το αναπτυξιακό μέλλον της Ελλάδας. Είναι όντως έτσι; Θεωρείτε ότι αυτό που κάνατε εσείς εδώ και δεκαετίες θα είναι η ανάσα της αγοράς;

Ο πρωτογενής τομέας σήμερα είναι μια άμεση διέξοδος για τον περισσότερο κόσμο. Υπάρχει και η μεταποίηση του πρωτογενούς τομέα που εδώ έχουμε υποδομές, έχουμε τον τουριστικό τομέα που είναι σε καλή βάση με προοπτικές βελτίωσης και τη ναυτιλία. Από εκεί και πέρα όλα καλοδεχούμενα είναι να φτιαχτεί κάτι διαφορετικό σε εργοστάσιο, όπως καλοδεχούμενο είναι να ξαναγυρίσει μια PIRELLI ή ακόμη και η GOODYEAR...

Τι θα πρέπει να περιμένουν από εδώ και πέρα οι ελληνικές επιχειρήσεις από την πρόσφατη απόφαση του Εurogrοup και τα δισεκατομμύρια της δόσης; Αρκούν για να εξασφαλίσουν ρευστότητα στην αγορά;

Ασφαλώς και υπάρχει ικανοποίηση από την απόφαση η οποία βοηθάει να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες συντεταγμένα. Κοιτάξτε να δείτε. Τα Μνημόνια θα μπορούσαν να τα περιγράψουμε ως μια... σκάλα. Κατεβήκαμε από τον 5ο όροφο διαβίωσης που ζούσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια, στο 2ο υπόγειο. Δεν πηδάς από τον 5ο όροφο γιατί έτσι δεν θα μείνει κανένας ζωντανός, αλλά κατεβαίνεις με σκάλα εξωτερική... ασφαλείας. Είναι μια διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο δυσκολότερο επίπεδο διαβίωσης και δουλειάς. Τα δανεικά έχουν τελειώσει και όσοι πιστεύουν ότι θα ξαναγυρίσουμε στο παλιό καθεστώς πλανώνται.

Θεωρείτε πως οι μνημονικές απαιτήσεις και οι μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο θα είναι καθοριστικές για τον Έλληνα επιχειρηματία;

Το μέλλον θα είναι δύσκολο και όσο αναφορά την ρευστότητα θα μιλάμε με ...σεντσάκια με λεπτά. Τα κέρματα θα είναι ο κανόνας, χαρτονόμισμα σε ευρώ θα έχουν λίγοι όταν θα βγαίνουν έξω ... Πολλά πράγματα θα τα αγοράζουμε μέχρι την αξία του κέρματος, δεν χρειάζεται να γίνουν χαρτονομίσματα. Θα τα εκτιμήσουμε, καθώς θα γίνουν πιο δύσκολα από πριν που δίναμε 5 € πουρμπουάρ στον παρκαδόρο.

Η αναστροφή της χώρας θα επέλθει όταν κλείσει το ισοζύγιο εμπορικών πληρωμών. Τότε μόνο θα πρέπει να μιλάμε για καλύτερες ημέρες μέχρι τότε όμως θα πρέπει να δουλεύουμε όπως δουλεύαμε προ 30ετιας. Τότε ζούσαμε με αυτά που βγάζαμε και με 10 -15 δις ετησίως τα οποίο ήταν το αλατοπίπερο στο ΑΕΠ μας.

Θεωρείτε ότι η αγορά πρέπει να απελευθερωθεί;

Ασφαλώς και πρέπει να γίνει αφού είκοσι χρόνια το συζητάμε ... Ο Μητσοτάκης το εξήγγειλε πρώτος, ο Σημίτης έκανε κάτι, όχι όμως αρκετά, ο Καραμανλής δεν έκανε τίποτα, ο Παπανδρέου δεν πρόλαβε γιατί έγιναν αυτά που έγιναν και ευτυχώς που ήρθε η τρόικα... Πάντως δεν φταίει το σύστημα, που φωνάζουν οι επαγγελματίες των κλάδων, ότι δεν έχουν δουλειά ... Δεν γίνεται πλέον να υπάρχει μαύρη αγορά. Ακόμα και στο φορολογικό νομοσχέδιο μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά ,ανάλογα με την προέλευση του χρήματος φορολογούνται όλα από το πρώτο ευρώ ...Και αυτό είναι το σωστό.

Το όνομά σας περνά στην ιστορία ως ένας από τους πλέον πετυχημένους προέδρους του Επιμελητηρίου Τρικάλων. Υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής σας ή ενασχόλησης με την πολιτική:

Δεν θα επιστρέψω ξανά. Είναι όμως κομμάτι της ζωής μου, την επαφή ποτέ δεν την έκοψα. Προσπάθησα να βοηθήσω την αγορά με δικά μας μέσα. Δυστυχώς θυμώνω για τις ώρες που διέθεσα στο να γράφουμε υπομνήματα προς τους πολιτικούς και τίποτα δεν έγινε ...Έχω καλή ανάμνηση από σεμινάρια και από συμβούλους που έφερα στα Τρίκαλα με μάρκετινγκ. Βοηθηθήκαν πολλές Τρικαλινές επιχειρήσεις... δυστυχώς η κλίκα των λογιστών στα Τρίκαλα θέλει να ελέγχει τους αμαθείς η ημιμαθείς επαγγελματίες. Για την πολιτική δεν υπάρχει θέμα ενασχόλησής μου.

Τα παιδιάς σας είναι σε μια κρίσιμη ηλικία πιστεύετε ότι όπως προδιαγράφεται η κατάσταση θα υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα για τους νέους και τα ευφυή μυαλά;

Για τους διαδόχους η αβεβαιότητα μετριάζεται καθώς τελειώνουν τις σπουδές και πιθανόν να επιστρέψουν στην εταιρία μας. Φυσικά και του Μιχάλη καθώς είμαστε μια αδιαίρετη οικογένεια και λειτουργούμε ως επιχειρηματική ομάδα.

Απώτερος σκοπός της εταιρίας σήμερα είναι με κινήσεις προσεγμένες και τακτικής να ξεπεράσουμε τον κάβο της κρίσης καθώς το 13 και το 14 θα είναι ιδιαίτερα σκληρά και θα πρέπει να ξεπεραστούν προβλήματα ρευστότητας, υποκατανάλωσης, φερεγγυότητας από πλευράς πελατών, όταν θα παρουσιαστούν. Από την πλευρά μας έχουμε στελεχώσει με Τρικαλινό ανθρώπινο δυναμικό (στελέχη υψηλού επιπέδου) την ομάδα εξαγωγών, με σκοπό οι πωλήσεις στο εξωτερικό να ξεπεράσουν τις πωλήσεις εσωτερικού φτάνοντας σε ένα ποσοστό τις τάξεως του 30%. Μόνο με τις εξαγωγές και τη μείωση των εισαγωγών θα βρει η χώρα μας αλφάδι. Τα δάνεια είναι για να διαχειριστούμε μόνο τις επείγουσες καταστάσεις και εμείς θα αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη η οποία δεν γίνεται από τους πολιτικούς αλλά μόνο από εμάς με πολλές ώρες δουλειάς.

 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336