Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Αττική

Τρίτη, 15 Αύγουστος 2017 17:00 διαχειριστής
Εκτύπωση

Αδύνατον στέκεται μέχρι στιγμής να τεθεί υπό έλεγχο η καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, καθώς η φωτιά, μετά το καταστροφικό πέρασμά της από τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι, υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί προς Πολυδένδρι και Μαλακάσα, ενώ οι δυνατοί άνεμοι προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Κοντά στον οικισμό Σαλαμίδι, στην περιοχή του Καπανδριτίου, η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και εκκένωση ορισμένων κατοικιών.Κατόπιν εντολής της Τροχαίας και για λόγους ασφαλείας, δόθηκε εντολή να δια η κυκλοφορία σε συγκεκριμένους οδικούς κόμβους. Συγκεκριμένα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από την περιοχή του Πολυδενδρίου προς Λαμία και από τον κόμβο Μαρκοπούλου προς Αθήνα.

«Η φωτιά κινείται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα με μεγάλη ταχύτητα» δήλωσε ο Πέτρος Φιλίππου, αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Κάλεσε δε τους οδηγούς να μην κατευθύνονται προς το συγκεκριμένο σημείο. «Καίγεται τεράστια δασική έκταση, η φωτιά κινείται πολύ γρήγορα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Για τη χειρότερη μέρα από πλευράς καιρικών συνθηκών έκανε λόγο ο Θωμάς Ρούσης, δήμαρχος Ωρωπού, σημειώνοντας ότι τα αεροπλάνα δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις μπροστά στη φωτιά, ενώ ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις.

«Πολύ δύσκολη η πυρκαγιά»

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά την λεωφόρο Καλάμου προς το Πολυδένδρι, κάτι που το καταφέρνουν μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι τη νύχτα «πέρασε» για λίγο, αλλά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, όπως είπε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη. Σημειώνεται ότι, ήδη, από την Αστυνομία έχει διακοπεί από το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων και στην πλατεία Καπανδριτίου προς τη λεωφόρο Καλάμου.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για τον λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, τρία αεροσκάφη CANADAIR και έξι ελικόπτερα.
naftemporiki.gr