Επικοινωνιακή διαχείριση της πυρκαγιάς

Τετάρτη, 16 Αύγουστος 2017 16:00 διαχειριστής
Εκτύπωση

Επιχείρηση επικοινωνιακής διαχείρισης της τεράστιας καταστροφής που σημειώθηκε από την πυρκαγιά που κατέκαψε για τέσσερις ημέρες της Ανατολική Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση.

Παρότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών γεννούν πλήθος ερωτημάτων που αφορούν την πρόληψη, την επάρκεια, τον κυβερνητικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών και τον κεντρικό συντονισμό των επιχειρήσεων -ερωτημάτων που θα πρέπει αργά ή γρήγορα να απαντηθούν- ο πρωθυπουργός με ένα... άλμα στο παρελθόν, συνέκρινε την έκταση των καταστροφών με εκείνες που σημειώθηκαν στις φωτιές του 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή. Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή ήταν «περιορισμένη».

«Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη, γύρω στα 15.000 στρέμματα περίπου, για να δώσουμε ένα αντίστοιχο συγκριτικό μέγεθος η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα - 10 φορές περισσότερη έκταση» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Επιπρόσθετα, όπως διαρρέουν στελέχη από την κυβέρνηση, μέχρι στιγμής φέτος το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές στη χώρα δεν ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα, νούμερο το οποίο είναι το μικρότερο τα τελευταία 15 χρόνια.

Αρκεί πάντως κανείς να ρίξει μια ματιά στα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των ειδικών για να διαπιστώσει ότι το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που έχει προκληθεί δεν ενδείκνυται για τέτοιου είδους αναφορές. Σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου (protothema.gr), με βάση τις δορυφορικές εικόνες που έχουν δει στην περιφέρεια, τουλάχιστον 18.500 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη «γιατί εδώ η περιοχή είχε πολύ πεύκο». Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί τονίζουν ότι θα απαιτηθούν έως και τρεις δεκαετίες για να αποκατασταθεί το τραύμα που άφησαν στις καμένες περιοχές οι πυρκαγιές.


Επιχείρηση «ωραιοποίησης» της κατάστασης από την κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της ανωτέρω επικοινωνιακής διαχείρισης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η σύσκεψη πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικων Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τοσκα, του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουραρη, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππα και του κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακοπουλου καθώς και του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής τα τελευταία χρόνια βαίνει διαρκώς αυξανόμενος, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών και η ταχύτητα αντίδρασης της Πυροσβεστικής εμφανίζουν σαφέστατη βελτίωση σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm.

«Το 2013 o προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής ήταν 305 εκατομμύρια περίπου, το 2014 ήταν 346 εκατομμύρια και αυτή τη στιγμή, το 2017, βρισκόμαστε στα 380 εκατομμύρια και προσανατολιζόμαστε το 2018 να φτάσει τα 395 εκατομμύρια», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εχει δοθεί βάρος στην οικονομική στήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος τόσο με επίγειες δυνάμεις όσο και με εναέρια μέσα και θα υπάρξει συγκροτημένο, όπως και υπάρχει, σχέδιο έτσι ώστε να μπορέσουμε και τα υπάρχοντα μέσα να συντηρηθούν όπως πρέπει και να έχουμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, αλλά και να έχουμε νέα στη βάση ενός προγραμματισμένου σχεδίου».

Νωρίτερα, μετά τις δηλώσεις περί... οργανωμένου σχεδίου, κυβερνητικά στελέχη έκαναν επίθεση σε αντιπολίτευση και ΜΜΕ, για τη στάση τους στο θέμα των πυρκαγιών. «Εκείνο το οποίο είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι δεν χρειάζεται λαϊκισμός, ούτε μια επιχείρηση πολιτικής κερδοσκοπίας» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά φαίνεται ότι αυτό δεν το υιοθέτησε η αντιπολίτευση. Πολύ δε περισσότερο δεν το υιοθέτησαν και εκείνα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που τη συνδράμουν τα τελευταία χρόνια. Εδώ είδαμε ρεπορτάζ τα οποία λες και ήταν έτοιμα από καιρό, τα οποία διαψεύδονταν από την ίδια την πραγματικότητα. Έβγαλαν υπουργούς να είναι εκτός Αθηνών, ενώ σε λίγα λεπτά είχαν παρουσία και στο κέντρο των επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά είδατε ρεπορτάζ τα οποία ήταν έτοιμα, σχόλια τα οποία οτιδήποτε και να γίνεται έβρισκαν πάντοτε κάτι αρνητικό να πουν. Πρόκειται για μια ανευθυνότητα χωρίς προηγούμενο και, εν πάση περιπτώσει, ορισμένα πράγματα καταντούν αστεία και είναι και επικίνδυνα. Και φοβάμαι πάρα πολύ ότι ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται από υπερβολική δόση ενός επικίνδυνου λαϊκισμού και μιας επικίνδυνης ανευθυνότητας».


Βολές από τη ΝΔ

Την ίδια στιγμή, πάντως, σοβαρές αιχμές για την απουσία των κυβερνητικών στελεχών τις προηγούμενες ημέρες άφησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για... «άφαντους». Σύμφωνα με όσα καταγγέλουν μάλιστα στην Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει χθες με τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος και είχαν κανονίσει ότι σήμερα στις 10.30 θα επισκέπτονταν το συντονιστικό της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Στη συνέχεια, ωστόσο, πληροφορήθηκαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής θα πετάξουν πάνω από τα καμμένα της Ανατολικής Αττικής, ωστόσο κανείς δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ επισήμως ότι δεν θα είναι παρών ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.

«Αυτή την ώρα δεν θέλω να επεκταθώ σε περαιτέρω κριτική. Εξάλλου, οι πολίτες - και ειδικά όσοι ζουν σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φετινές πυρκαγιές - έχουν εικόνα του αν και κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Για το ποιοι ήταν άφαντοι, ενώ θα έπρεπε να είναι παρόντες. Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν οι πολίτες, είναι ότι οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος μόνο όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σήμερα το πρωί, στις 10:30. Δεν με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια εντυπώσεων και η επικοινωνιακή διαχείριση μιας οικολογικής καταστροφής. Την αφήνω εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς που πολιτεύονται με όρους του χθες και ας θέλουν να εμφανίζονται ότι κομίζουν το «νέο» στην πολιτική. Σε αυτούς που κοιτούν το δάχτυλο (εν προκειμένω την κάμερα) και όχι το δάσος που κάηκε, ενδεχομένως και από δικές τους ευθύνες» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του στο FB ο κ. Μητσοτάκης.


Η απάντηση του Μαξίμου

Άμεση ήταν η απάντηση του Μαξίμου στον πρόεδρο της ΝΔ. «Τέσσερα μερόνυχτα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, βρίσκεται στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών. Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης εγκαλούσε την κυβέρνηση για δήθεν ολιγωρία από παραλία των Χανίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου και προστίθεται: «Σήμερα, αποφάσισε να διακόψει τις διακοπές του για να επισκεφθεί αιφνιδιαστικά το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού. Ακύρωσε όμως όλη την επίσκεψή του μόλις συνειδητοποίησε ότι εκεί βρίσκονταν ήδη από τις πρωινές ώρες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.Η κίνησή του αυτή επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά πως το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι να στήσει ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου. Του συνιστούμε καλή επιστροφή στην ξαπλώστρα του».

thetoc.gr