rodopi 728x90

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
13:45

Με τρία σκυλιά κατά του εγκλήματος

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο Μπρούνο, ο Βολφ και ο Σνόου Φλέικ είναι τρία αξιολάτρευτα τετράποδα, που βρίσκονται στην υπηρεσία της Αστυνομίας στη Μαγνησία, στα χέρια έμπειρων συνοδών τους.

Αφανείς ήρωες οι τρεις σκύλοι έχουν εκπαιδευτεί να ερευνούν άλλο για ναρκωτικά, άλλο για εκρηκτικά ή για περιπολίες, ακόμη και για συλλήψεις...

Οι τρεις αστυνομικοί σκύλοι βρίσκονται χρόνια στην υπηρεσία, καθώς τα δύο είναι ηλικίας οκτώ χρόνων και το ένα επτά.

Ο εντοπισμός ναρκωτικών ουσιών και εκρηκτικών μηχανισμών μοιάζει να αποτελεί πλέον παιχνιδάκι για τους τρεις σκύλους, αφού η εξαιρετική τους όσφρηση σε συνδυασμό με την ειδική τους εκπαίδευση σπανίως απογοητεύουν τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Βόλου.

Οι δύο, που έχουν εκπαιδευτεί στην ανίχνευση εκρηκτικών υλών και μηχανισμών, είναι ράτσας Λαμπραντόρ (Retriever – σκύλος επαναφοράς του θηράματος) και υπηρετούν αυτή την εποχή κυρίως στα αεροδρόμια Ν. Αγχιάλου και Σκιάθου, ενώ ο τρίτος, που είναι ράτσας γερμανικός ποιμενικός ανιχνεύει ναρκωτικές ουσίες και χρησιμοποιείται για περιπολίες, ανεύρεση ατόμων, φύλαξη προσώπων-στόχων, ακόμη και για καταδίωξη ατόμων, που τελούν σε αυτόφωρη διαδικασία.

Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει ακόμη σκύλους ράτσας βέλγικου ποιμενικού (Μαλινουά) και Λαμπραντόρ Golden Retriever.

Πρόκειται για σκύλους που εκπαιδεύονται εύκολα, είναι δεκτικοί σε εντολές και πειθαρχούν στους εκπαιδευτές και τους συνοδούς τους.

Ο Μπρούνο

«Τα παίρνουμε σε ηλικία ενός έτους και τα κρατάμε μέχρι τα 10 ή τα 11 χρόνια τα Λαμπραντόρ», σημειώνει ο Νίκος, αστυνομικός, 33 χρόνια στο Σώμα, συνοδός του Μπρούνο, που αυτή την εποχή ασχολείται κυρίως με την έρευνα εκρηκτικών στις πτήσεις στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου. «Ελέγχουμε όλους τους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων του αεροδρομίου και αν ζητηθεί από την εταιρία, ελέγχουμε και τις αποσκευές επιβατών. Ο σκύλος χρησιμοποιείται ακόμη για την ανεύρεση φυσιγγίων, βομβών σε κτίρια, εκρηκτικών μηχανισμών, ύστερα από κάποιο απειλητικό τηλεφώνημα, ενώ διεξάγει προληπτική έρευνα σε χώρους διαμονής επισήμων ή σε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο σε δημόσιο χώρο», σημειώνει ο συνοδός αστυνομικός.

«Βολφ» ο διώκτης

Μόλις ο Σωτήρης, ο αστυνομικός συνοδός του Βολφ, του γερμανικού ποιμενικού, που ανιχνεύει ναρκωτικά και κάνει περιπολίες, άνοιξε το κλουβί του στο όχημα που τον μετέφερε, ο σκύλος έδειξε αμέσως τις διαθέσεις του. Άνοιξε το τρομερό του στόμα και γαύγισε, αλλά αμέσως ο συνοδός του τοποθέτησε το «σαμάρι» και το τετράποδο ετοιμάστηκε να αναλάβει εργασία...

«Έχει διπλή ειδικότητα ο Βολφ. Ανιχνεύει ναρκωτικά, αλλά κάνει και περιπολίες, βρίσκει εξαφανισμένα άτομα, συνοδεύει κρατούμενους βαρυποινίτες, καταδιώκει άτομα, που τελούν σε αυτόφωρη διαδικασία, τα ακινητοποιεί και τα συλλαμβάνουμε», αναφέρει ο Σωτήρης, με 18 χρόνια στο Σώμα.

Ο Βολφ

Από το 1986, που συστάθηκε στην Αθήνα η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων μέχρι σήμερα, πέρασαν 32 χρόνια και τα τετράποδα που είναι πλέον κατανεμημένα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ανέρχονται σε 200 περίπου.

Στον Βόλο δύο σκύλους διαθέτει και το Λιμεναρχείο, έναν για την ανίχνευση ναρκωτικών και έναν για εκρηκτικά.

Τα ζώα αυτά ανήκουν στις Ειδικές Υπηρεσίες της Ασφάλειας. Οι περισσότεροι σκύλοι εξ αυτών δόθηκαν ως δώρο στις αστυνομικές δυνάμεις, είτε από ιδιώτες, είτε από συνοδούς. Άλλοι, παραδόθηκαν από τα χέρια προμηθευτών.

Οι συνοδοί και τα τετράποδα εκπαιδεύονται στην Ελλάδα, από Έλληνες εκπαιδευτές πλέον. Η βασική εκπαίδευση διαρκεί περίπου τρεις μήνες για ένα νέο συνοδό και έξι εβδομάδες σε περίπτωση αλλαγής σκύλου.

Τόσο η επιλογή, όσο και η εκπαίδευση ενός αστυνομικού σκύλου αποτελούν υπόθεση σύνθετη. Κι αυτό διότι ένα ζώο δεν θεωρείται κατάλληλο, για να αποτελέσει μέλος μιας ομάδας, απλά και μόνο επειδή ανήκει σε συγκεκριμένη ράτσα. Τα σωματικά χαρακτηριστικά του, αλλά και η συμπεριφορά του αποτελούν παράγοντες προς αξιολόγηση. Μια διαδικασία που απαιτεί πολλή προσοχή, αλλά και χρόνο.

Το φύλο επίσης δεν παίζει κανέναν ρόλο. Οι εκπαιδευτές είναι σε θέση να καταλάβουν σε τι μπορεί να αποδειχθεί καλύτερος ένας αστυνομικός σκύλος, εντάσσοντάς τον τελικά σε ομάδα με συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, το τετράποδο έρχεται σε επαφή και με τον συνοδό, που θα αναλάβει τη φροντίδα του.

Ο Σνόου Φλέικ

«Ένα παιδί μέσα στην οικογένεια»

Οι συνοδοί των αστυνομικών σκύλων είναι, από τη στιγμή που θα τους αναλάβουν, οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη φροντίδα, την άσκηση και την εκπαίδευσή τους. Δεν μιλάμε, φυσικά, για μία απλή «επαγγελματική» σχέση, μα για κάτι πολύ πιο ουσιαστικό. Κάτι που μόνο ένας συνοδός μπορεί να καταλάβει. «Είναι ένα ακόμη παιδί μέσα στην οικογένεια. Έχω τέσσερα παιδιά και τον Μπρούνο και σ' αυτό συμπυκνώνεται όλη η φιλοσοφία της χρήσης του», τονίζει ο Νίκος.

«Δεν δίνουμε ναρκωτικά ή εκρηκτικά στους σκύλους, για να τους εκπαιδεύσουμε. Η εκπαίδευση γίνεται με το παιχνίδι και με το φαγητό, τη λιχουδιά», συμπληρώνει ο Σωτήρης. «Χρειάζεται πολύ υπομονή και επαναλήψεις, συνεχής εκπαίδευση».

Η επικοινωνία με τον Κώστα, τον συνοδό του Σνόου Φλέικ, έγινε τηλεφωνικά, καθώς ο συνοδός του Λαμπραντόρ βρίσκεται με τον σκύλο στη Σκιάθο, στο αεροδρόμιο «Αλ. Παπαδιαμάντης».

«Κάθε χρόνο έρχομαι στο νησί, στο αεροδρόμιο. Ερευνάμε όμως και στις υπόλοιπες Σποράδες για εκρηκτικά. Οι έρευνες έχουν προληπτικό χαρακτήρα», καταλήγει ο Κώστας, ο παλαιότερος στο Σώμα. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί σκύλοι φέρουν το λογότυπο Κ 9.

Σταύρος Δημόπουλος Θεσσαλία


 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336