rodopi 728x90

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
23:01

ΣΥΡΙΖΑ: Προβλήματα στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

E-mail Εκτύπωση PDF

gelalis-dimitrisΠαρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για στήριξη των παραγωγών που στρέφονται στη βιολογική γεωργία με 191 εκατ. € καθώς και τη γενικότερη στροφή της χώρας στην «ποιοτική γεωργία» έχει παρατηρηθεί απόρριψη στις αιτήσεις των παραγωγών για ένταξη στο πρόγραμμα έως και 90% (!!).

Η ένταξη των παραγωγών στο μέτρο 214 Βιολογική Γεωργία αποδεικνύεται επικοινωνιακό πυροτέχνημα αφού προβληματικές και ελλείψεις του προγράμματος έχουν καταδειχθεί εδώ και καιρό από αρμόδιους φορείς και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, κατέθεσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό τόσο ως προς τα προβλήματα του συγκεκριμένου προγράμματος όσο και για παλιότερα προγράμματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους.

Το κείμενο της ερώτησης:meikopoylos alexis 23

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τις ημέρες αυτές ανακοινώνονται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής οι καταστάσεις με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αιτήσεων των παραγωγών για ένταξη στο μέτρο 214 Βιολογική Γεωργία.

Τα αποτελέσματα σε όλη τη χώρα, παρά τις δηλώσεις του Υπουργού ότι «είναι δικιά μας προτεραιότητα να κάνουμε μία μεγάλη στροφή στη λεγόμενη "ποιοτική γεωργία"» και ότι «βρήκαμε 191 εκατ. € για να υποστηρίξουμε όλους αυτούς τους γεωργούς να στραφούν στη βιολογική γεωργία», είναι απογοητευτικά. Σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων φτάνει το 90 %!

Τα προβλήματα του προγράμματος τα γνώριζε το Υπουργείο πολλούς μήνες πριν, αφού τόσο οι φωνές φορέων και υπηρεσιών της περιφέρειας όσο και οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις –να θυμίσουμε τη σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτυχία του προγράμματος.

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται ακόμα και για προγράμματα παλαιότερων ετών. Υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις που δικαιούνται από το 2009 κυρίως εξαιτίας ατελειών και προβλημάτων που παρουσίασε το ΟΣΔΕ, μετά την ψηφιοποίηση του 2009, και τα οποία έως σήμερα δεν έχουν επιλυθεί. Τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτή η δυσλειτουργία του ΟΣΔΕ έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σε εκκρεμότητα οφειλές παλαιότερων ετών προς παραγωγούς και, τέλος, να μην μπορούν να τρέξουν ομαλά τα προγράμματα. Βέβαια, σχετικά με το ΟΣΔΕ, με αφορμή και τα πολλαπλά προβλήματα που παρατηρούνται, οφείλουμε να επαναλάβουμε την πλήρη αντίθεσή μας στον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται, μέσω ανάθεσης σε ιδιώτες, με σοβαρό κόστος για το δημόσιο και απαξιώνοντας το Τμήμα Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην ένταξη κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας που σχετίζονται με τα προβλήματα στη διαδικασία αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, ζήτημα για το οποίο το Υπουργείο έχει δεχτεί πολλές διαμαρτυρίες και προτάσεις.

Επειδή η παραγωγή βιολογικών προϊόντων θα μπορούσε να είναι σπουδαίος αναπτυξιακός μοχλός με τεράστια οφέλη τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την εθνική οικονομία,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλα ποσοστά απόρριψης στο μέτρο 214. για τη Βιολογική Γεωργία;

2. Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ξεσηκώσει τους βιοκαλλιεργητές σε όλη τη χώρα;

3. Τι πρόκειται να κάνει για την οριστική επίλυση των προβλημάτων του ΟΣΔΕ και την ομαλοποίηση των τεράστιων προβλημάτων που αυτό δημιουργεί ώστε να μπορέσουν άμεσα να πληρωθούν βιοκαλλιεργητές που από το 2009 αντιμετωπίζουν προβλήματα και να τρέξει όσο το δυνατό γρηγορότερα η εξατομίκευση για το 2010;

4. Τι προτίθεται να κάνει σχετικά με την απλοποίηση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γελαλής Δημήτριος

Δριτσέλη Παναγιώτα

Μιχαλάκης Νικόλαος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 

 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336