rodopi 728x90

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
12:16

Σενάρια και υποψήφιοι δήμαρχοι

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο «Κλεισθένης» ανοίγει διάπλατα το παράθυρο των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου και όλα πλέον άρχισαν να κινούνται σε κλίμα προεκλογικής περιόδου.

Η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί στον Δήμο Βόλου, όπου δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της πλειοψηφίας της ΝΔ δηλώνουν ότι «προτάσσουν την αξιοπρέπεια της πόλης, πέρα από κόμματα» και θα επιδιώξουν «να επιστρέψει ο Δήμος στη δημοκρατική κανονικότητα, μετά από μια πεντάχρονη εκτροπή που πήγε τον Βόλο πολλά χρόνια πίσω».

Για πρώτη φορά στον Βόλο μετά τη μεταπολίτευση η πλειοψηφία των υποψηφίων δημάρχων δεν προτάσσει τα κομματικά χρίσματα, τα οποία άλλοτε αποτελούσαν το αντικείμενο του πόθου σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ενώ φαίνεται να επενδύει σε σημαντικό βαθμό και σε... ποδοσφαιρικές στηρίξεις. Πρόκειται για μια ακόμη ιδιαιτερότητα του Βόλου στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς ο τοπικός δημόσιος βίος έχει σε μεγάλο βαθμό ποδοσφαιροποιηθεί, με τη Δημοτική Αρχή να πρωτοστατεί στην εμπλοκή του ποδοσφαίρου στην τοπική πολιτική ζωή και στις συγκρούσεις, με τη δημιουργία νέας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Τα ονόματα που κυριαρχούν στις υποψηφιότητες είναι αυτά του γιατρού Χρήστου Βενέτη, που αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τον Σεπτέμβριο, της προέδρου του ΤΕΕ Νάνσυς Καπούλα, που επίσης θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο, και του Απόστολου Παπαδούλη.

Ο Χρήστος Βενέτης

Στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις θα συζητηθούν με τη δημοτική ομάδα «Μαζί για τον Βόλο», αλλά το «κλίμα» που υποστηρίζεται και από τον βουλευτή κ. Μεϊκόπουλο είναι να υπάρξει άμεσα απόφαση στήριξης σε μη κομματικό υποψήφιο, ακόμα και από τον φιλελεύθερο χώρο, ο οποίος θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους. Πρόκειται και για θέση η οποία εξετάζεται και μέσα στη δημοτική ομάδα και την οποία «πριμοδοτεί» ο εντεταλμένος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία κ. Μ. Σαρρής.

Το πρόσωπο που μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει τα χαρακτηριστικά που θέτει μεγάλη μερίδα του κόμματος, με δεδομένο και το γεγονός ότι έχει εκδηλώσει το καταρχήν ενδιαφέρον του, είναι ο γυναικολόγος κ. Χ. Βενέτης, με ισχυρά ερείσματα και στη Νίκη Βόλου καθώς ο αδελφός του Βασίλης είναι ο εκ των «ισχυρών» της ομάδας. Εάν ο κ. Βενέτης ανακοινώσει υποψηφιότητα τον Σεπτέμβριο, «θα απευθυνθεί στην κοινωνία χωρίς χρίσμα από κόμματα», όπως δηλώνει. Ο ίδιος φέρεται να συζητά και με πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ενώ αν τελικά ληφθεί απόφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε η στήριξη του κόμματος θα εκφραστεί με τη μη κάθοδο υποψηφίου από τον δικό του χώρο στις εκλογές.

Η «σκληρή» ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει σύμπραξη με κανένα κόμμα αλλά αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές για να «μετρήσει» δυνάμεις, κάτι που είναι αντίθετο στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, διαρρέει πως πρέπει ο βουλευτής κ. Μπαλλής να τεθεί επικεφαλής συνδυασμού που θα εκφράζει το κόμμα. Ο κ. Μάκης Μπαλλής δεν έχει ωστόσο εκδηλώσει ενδιαφέρον και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για κάθοδό του μόνο εάν υπάρξει αδιέξοδο.

Η ίδια ομάδα εναλλακτικά συζητά ακόμα και προτείνει πρόσωπο από τη νεολαία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο πλαίσιο συνεργασιών, γεγονός ωστόσο που «βάζει απέναντι» τη δημοτική ομάδα, η οποία διαμηνύει πως εάν τελικά αποφασιστεί αυτόνομη κάθοδος, το πρόσωπο που έχει τις περισσότερες προϋποθέσεις να ηγηθεί είναι ο κ. Ιάσονας Αποστολάκης.

Στη Νέα Δημοκρατία τη στήριξη του κόμματος θα λάβει, σύμφωνα με στελέχη της Νομαρχιακής, η πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Νάνσυ Καπούλα, η οποία θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της τον Σεπτέμβριο και ήδη έχει συγκροτήσει μεγάλο μέρος του ψηφοδελτίου, με πρόσωπα από την αυτοδιοίκηση, τη ΝΔ, αλλά έχει στήριξη και από πρόσωπα από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Η συνεπής στάση της απέναντι στη Δημοτική Αρχή και τον Α. Μπέο και η πολιτική συμμαχιών που ακολουθεί στο ΤΕΕ της επιτρέπει να έχει αποδοχή και από δυνάμεις πέραν της ΝΔ, γεγονός που μπορεί να αποβεί κρίσιμο στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η ίδια έχει ισχυρά ερείσματα στον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το ότι η διοίκηση της ομάδας διοργάνωσε κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα του ΤΕΕ, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά.

Από τη Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρον να ηγηθεί ψηφοδελτίου στον Δήμο Βόλου έχει δείξει και ο Α. Κοπάνας, που έχει ζητήσει στήριξη από τα κεντρικά της ΝΔ σε πολλές συναντήσεις, ωστόσο όλα δείχνουν πως για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η υποψηφιότητα της κ. Καπούλα έχει «κλειδώσει». Πάντως αναμένεται ο Α. Κοπάνας να παίξει ρόλο στην αυτοδιοίκηση. Η ίδια η κ. Καπούλα θα αναλάβει το «βάρος» να συσπειρώσει τον κατακερματισμένο χώρο της ΝΔ, αφού απέναντί της έχει πολιτευτές του κόμματος που μέχρι τώρα συντάσσονται και στηρίζουν τον Α. Μπέο, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους της ομάδας Μπέου που προέρχονται κυρίως από τη ΝΔ. Μέχρι τώρα στηρίζουν ανοιχτά και δημόσια τον Α. Μπέο, η Ζέττα Μακρή, η Έλενα Αντωνοπούλου και ο Σ. Κοκκίνης, αλλά εάν δοθεί επίσημη στήριξη από τον πρόεδρο του κόμματος στην κ. Καπούλα ή σε άλλο κομματικό στέλεχος τα δεδομένα θα αλλάξουν.

Από τον ευρύτερο χώρο του ΚΙΝΑΛ το πρόσωπο που κυρίως έχει δείξει ενδιαφέρον είναι αυτό του οικονομολόγου Α. Παπαδούλη, ενώ υπό προϋποθέσεις συζητά αυτό το ενδεχόμενο και ο δημοσιογράφος Γιάννης Αναστασίου. Το ενδιαφέρον του δεν κρύβει και ο επιχειρηματίας Ά. Αγραφιώτης. Ανεπίσημες αλλά καταγεγραμμένες συζητήσεις έχουν γίνει σε επίπεδο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Παπαδούλη, ο οποίος είχε συναντήσεις και με κεντρικά στελέχη της ΝΔ στην Αθήνα πριν από έναν χρόνο. Το ΚΙΝΑΛ, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του Βόλου, επιθυμεί να βρεθεί κοινή συνισταμένη και κοινός τόπος με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, με στόχο να ηγηθεί ψηφοδελτίου μια προσωπικότητα κοινής αποδοχής, ώστε ο Βόλος να αλλάξει πορεία, ενώ κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις παίζει η δημοτική παράταξη «Επιλογή Ευθύνης». Με δικό του ψηφοδέλτιο στις εκλογές θα «κατέβει» το ΚΚΕ. Όσο για τη Χρυσή Αυγή, αναζητά και αυτή υποψήφιο να εκτεθεί.

Κατερίνα Τασσοπούλου (Θεσσαλία)


 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336