Το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής υπηρεσιών προς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εξετάζουν σοβαρά οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί. Αιτία είναι το «πάγωμα» των πληρωμών τους τούς τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης εφαρμογής του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.
Οπως αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί δεν έχουν εκδώσει από τον Αύγουστο του 2019 τιμολόγια παροχής υπηρεσιών «κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης / εντολής της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ». Ως αποτέλεσμα, οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να αμείβονται και χωρίς να γνωρίζουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών.
Η εμπλοκή δημιουργήθηκε λόγω της λήξης της «χαριστικής» πρώτης περιόδου που είχε θεσπίσει το υπουργείο Υγείας, κατά την οποία οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί λάμβαναν από τον ΕΟΠΥΥ πάγια αντιμισθία, αλλά και της αποτυχίας του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που είχε προωθήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και η οποία δεν έπεισε τους πολίτες να εγγραφούν σε οικογενειακούς γιατρούς. Ειδικότερα, η σύμβαση που έχουν υπογράψει οι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ προβλέπει ότι ο κάθε οικογενειακός γιατρός θα πληρώνεται βάσει του αριθμού των εγγεγραμμένων σε αυτόν πολιτών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι θα χρειαζόταν χρόνος για να εγγραφούν αρκετοί πολίτες σε οικογενειακό γιατρό, είχε καθοριστεί μια περίοδος κατά την οποία οι περίπου 700 ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί λάμβαναν από τον ΕΟΠΥΥ πάγια αντιμισθία ύψους 1.800 ευρώ. Σήμερα, η πλειονότητα των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών έχουν από 500 έως 700 εγγεγραμμένους πολίτες ως πληθυσμό ευθύνης τους, έναντι 2.250 στους οποίους στόχευε το σύστημα. Η «χαριστική» αυτή περίοδος έληξε στα τέλη Αυγούστου για μια μερίδα γιατρών και στα τέλη Οκτωβρίου για τους υπολοίπους και αναμένεται να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα ισχύσει από εδώ και πέρα σχετικά με τις αποδοχές τους.
«Οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί παρέχουν, εκτός από τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις, και τον πανάκριβο εξοπλισμό του ιατρείου τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και είναι αναγκαίο να πληρώνονται με συνέπεια», σημειώνει στην επιστολή της η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ και προειδοποιεί: «Σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης, θα επανέλθουμε με τα απαραίτητα νομικά μέτρα, με σοβαρό το ενδεχόμενο της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού».

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)