Σοβαρές πιθανότητες να υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά φαρμάκων το επόμενο διάστημα λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, εκτιμά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Ο κλάδος με αφορμή έρευνα που παρουσιάσθηκε για τη «Συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην ελληνική οικονομία» η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα έρθει το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν όλο και περισσότερες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback και rebate) στο κράτος, με αποτέλεσμα πολλά φάρμακα να είναι πιθανό να αποσυρθούν αφού η διάθεσή τους δε θα θεωρείται συμφέρουσα.
Η εικόνα για τον φαρμακευτικό κλάδο δεν μοιάζει πάντως να είναι θετική για το μέλλον, καθώς οι εταιρείες θα συνεχίζουν να πληρώνουν υποχρεωτικές επιστροφές και αφού η λεγόμενη κλειστή φαρμακευτική δαπάνη έχει επεκταθεί νομοθετική μέχρι το 2022.
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό των εταιριών του κλάδου για την χρονιά που διανύουμε αναφέροντας: «Και ενώ μέχρι τώρα οι δυσβάστακτες υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας προς το κράτος (για τα έτη 2012-2018 πληρώσαμε σε υποχρεωτικές επιστροφές κι εκπτώσεις € 5,3 δισ.!) δεν φαίνεται να επηρέασαν την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους, κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο να συνεχιστεί στο μέλλον, αφού οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά, αλλά και για τις επόμενες, φαντάζουν εξαιρετικά δυσοίωνες.
Ήδη για το πρώτο δίμηνο (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2019) το clawback του ΕΟΠΥΥ είναι αυξημένο κατά 16% συγκριτικά με το πρώτο δίμηνο του 2018! Η είσοδος νέων καινοτόμων θεραπειών στη χώρα καθίσταται προβληματική, ενώ δεν αποκλείεται να κινδυνεύσουν να λείψουν από την αγορά και καθιερωμένες θεραπείες που ήδη χρησιμοποιούνται από σημαντικό αριθμό ασθενών».
Η Ελλάδα γερνά
Όλα αυτά όμως την ώρα που η χώρα φαίνεται ότι χρειάζεται όλο και περισσότερο τη φαρμακευτική περίθαλψη, δεδομένου ότι ο πληθυσμός γερνά επικίνδυνα!
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΟΒΕ, το δημογραφικό συνεχίζει να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για την πατρίδα μας, αφού διαχρονικά σημειώνεται μείωση των γεννήσεων (κατά 36 χιλ. άτομα το 2017) και ταυτόχρονη αύξηση του γηραιότερου πληθυσμού (άνω των 65 ετών), από 21,9% του συνολικού πληθυσμού το 2017 στο 36,5% το 2050.
Φάρμακα με συμμετοχές για ασθενείς και «κουρέματα» για τις εταιρείες
Τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια φαίνεται πάντως ότι εξαντλούν ασθενείς και εταιρείες, αφού και οι πάσχοντες πληρώνουν μεγάλες συμμετοχές για τα φάρμακά τους και οι εταιρείες από την πλευρά τους μεγάλα ποσά υποχρεωτικά ως εκπτώσεις.
Είναι ενδεικτικό σχετικά με τη φαρμακευτική κάλυψη, ότι από τα €3,6 δισ. το 2018 της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, μόνο το €1,945 εκατ. ευρώ δόθηκε από τα κρατικά ταμεία. Όλο το βάρος φαίνεται ότι μετατοπίστηκε στους ασθενείς που πλήρωσαν συμμετοχές κοντά στο 28% σύμφωνα και με παραδοχή του υπουργού Υγείας αλλά και στον ιδιωτικό τομέα με το μεγαλύτερο μέρος να το επωμίζεται ο φαρμακευτικός κλάδος, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback & rebates) που καταβάλει.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με την παρούσα κατάσταση καθίσταται ανύπαρκτη κάθε δυνατότητα μελλοντικού σχεδιασμού και απομακρύνεται το τρένο της ανάπτυξης. Βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά όχι από την κρίση».

ethnos.gr