Μια πρωτοποριακή επέμβαση για τα ελληνικά δεδομένα πραγματοποιήθηκε, δύο φορές μάλιστα (12 και 13 Φεβρουαρίου 2020) από τους επιστήμονες της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που φιλοξενείται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εκτελέστηκε ενδοσκοπικός εξωπεριτοναϊκός παρα-αορτικός λεμφαδενικός καθαρισμός σε δύο ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια επέμβαση στη χώρα μας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι τον Απρίλιο 2019 πραγματοποιήθηκε από την Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική, για πρώτη φορά στην Βόρεια Ελλάδα, η ανίχνευση του λεμφαδένα φρουρού με τη μέθοδο του πράσινου της ινδοκυανίνης, σε ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο. Και σε λιγότερο από ένα χρόνο (Φεβρουάριος 2020), πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πανελλήνια, ο προαναφερθείς ενδοσκοπικός εξωπεριτοναϊκός παρα-αορτικός λεμφαδενικός καθαρισμός σε δύο ασθενείς.
Να σημειωθεί επίσης, ότι στις αρχές του επόμενου μήνα (6-7 Μαρτίου 2020), οι γιατροί της κλινικής θα μεταφέρουν την εμπειρία τους αυτή, μέσω εκπαιδευτικού σεμιναρίου που θα γίνει σε γυναικολόγους με ενδιαφέρον στην ογκολογία.
Η Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική με τη θέληση και το όραμα του διευθυντή της, αν. καθηγητή Κωνσταντίνου Δίνα, την πολυετή εμπειρία του υπεύθυνου ιατρού του τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας της Κλινικής, καθηγητή Αλεξίου Παπανικολάου, αλλά και με και την επιθυμία για πρόοδο των νεότερων γιατρών που έχει στο δυναμικό της, αποτελεί σήμερα το σημείο αναφοράς της Βόρειας Ελλάδας για την αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου.

naftemporiki.gr