Πολύπλοκες επεμβάσεις που στο παρελθόν αποτελούσαν ένα επικίνδυνο εγχείρημα για τον ασθενή, πλέον αποτελούν πολύ εύκολη υπόθεση όσο για τον χειρουργό όσο και για την ανάρρωση του ασθενούς όσο γίνεται πιο ανώδυνα και πιο αναίμακτα.
Η λαπαροσκόπηση στην γυναικολογία εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις που η γυναίκα παρουσιάσει πρόβλημα στην μήτρα, στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες κ.α.
Το αισθητικό αποτέλεσμα επιπλέον είναι πολύ καλό και οι συμφύσεις είναι λιγότερες σε σύγκριση με το ανοιχτό χειρουργείο.
Στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, μπορεί να γίνει επισκόπηση σε κάθε ανατομική δομή. Ο χειρουργός μπορεί να εστιάσει στον βαθμό που είναι απαραίτητος στο σημείο. Επιπλέον μειώνεται η ποσότητα αίματος που θα υπήρχε κανονικά σε ανοιχτό χειρουργείο.
Αλληλένδετα πλεονεκτήματα είναι η μείωση του πόνου, αποφεύγεται σημαντικά το ενδεχόμενο σοβαρών επιπλοκών και τέλος η νοσηλεία είναι μικρή. Η γυναίκα μπορεί να γυρίσει στις κανονικές της δραστηριότητες σε λιγότερο χρόνο απ’ ότι συνήθως.
Η υστεροσκόπηση είναι μία διαγνωστική και θεραπευτική μαζί εξέταση, στην οποία ελέγχεται όλη η κοιλότητα της μήτρας, του ενδοτραχήλου και τα σαλπιγγικά στόμια. Συνήθως με τοπική αναισθησία μπαίνει το υστεροσκόπιο μέσα στην μήτρα και από εκεί εντοπίζονται όλες οι βλάβες που μπορεί να υπάρχουν. Είναι μία εξέταση και θεραπευτική μέθοδος που μπορεί να συνδυαστεί άριστα με την λαπαροσκόπηση.
Ο γυναικολόγος θα προτείνει την εξέταση όταν διαπιστώσει πολύποδες στην μήτρα, ινομυώματα, διαταραχές του κύκλου της γυναίκας που την έχουν αποσυντονίσει από την καθημερινότητά της κ.α.
Είναι πολύ σημαντικό ότι με την υστεροσκόπηση και την έγκαιρη διάγνωση, αποφεύγεται η περίπτωση υστερεκτομής και μετά την διαδικασία αποφεύγονται τα περισσότερα αναλγητικά που θα έπαιρνε η γυναίκα σε άλλη περίπτωση.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Γιάννης Περιστέρης

peristeris.gr