«Τσιμπημένες» σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι οι τιμές των οπωροκηπευτικών που διατίθενται στα καταστήματα που συνεχίζουν, εν μέσω κορονοϊού, να λειτουργούν στη Μαγνησία. Από τις τιμοληψίες της Διεύθυνσης Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας δεν προκύπτουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ωστόσο οι λιανικές τιμές είναι αυξημένες.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, «υπάρχουν όντως διαφορές προς τα πάνω, των τιμών των οπωροκηπευτικών, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε το περιθώριο κέρδους. Το περιθώριο κέρδους παραμένει το ίδιο. Αυτό που διαφοροποιείται είναι το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί εν μέσω υγειονομικής κρίσης και η έλλειψη ανταγωνισμού που θα συμπιέσει το κέρδος προς τα κάτω».
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το αγγούρι πωλούνταν τον περσινό Απρίλιο προς 0,58 ευρώ και φέτος προς 0,70 ευρώ, τα αχλάδια αντίστοιχα πωλούνταν προς 1,86 ευρώ το κιλό και φέτος προς 2,78, τα καρότα από 1,08 ευρώ το κιλό προς 1,40 ευρώ το κιλό, τα κολοκύθια από 3,33 ευρώ το κιλό προς 3,70 ευρώ το κιλό, το κουνουπίδι από 1,58 πέρυσι προς 2,65 φέτος, τα χλωρά κρεμμύδια από 2,14 προς 3,10 ευρώ, τα λεμόνια από 1,27 προς 2,06 ευρώ το κιλό, το μαρούλι από 1,64 προς 2,11 ευρώ το κιλό, οι μελιτζάνες από 2,12 προς 2,49 ευρώ, το μπρόκολο από 3,57 προς 4,90 ευρώ το κιλό, το πράσο από 2,20 πέρυσι προς 1,65 φέτος, το σπανάκι από 1,69 πέρυσι προς 2,03 ευρώ φέτος και τα χόρτα από 1,65 ευρώ πέρυσι προς 1,93 ευρώ φέτος.
Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, οι έλεγχοι είναι εντατικοί από κλιμάκια της Περιφέρειας Θεσσαλίας και γίνονται τόσο σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας όσο και ενόψει των γιορτών του Πάσχα.
Καθημερινά κτηνίατροι βρίσκονται στα Σφαγεία και εποπτεύουν τις σφαγές, ενώ η ίδια υπηρεσία προβαίνει και σε ελέγχους στα κρεοπωλεία και την ίδια στιγμή κλιμάκια της Διεύθυνσης Εμπορίου και της Διεύθυνσης Υγείας πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους σε υπεραγορές, μανάβικα, φαρμακεία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει βεβαιωθεί ούτε ένα πρόστιμο. «Παρατηρούμε απόλυτη συμμόρφωση τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό», σχολίασε η κ. Κολυνδρίνη.

taxydromos.gr