«Κακέπτυπα ακτιβιστών με ιδιοτελή συμφέροντα» χαρακτήρισε τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών ο Κώστας Αγοραστός, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει- αν και ρωτήθηκε -ποια είναι τα ιδιοτελή συμφέροντα των διαμαρτυρομένων.
Μίλησε «για λάσπη που έρχεται από βρώμικα χέρια αλλά και για δυσφήμιση του Βόλου» από τις διαμαρτυρίες που χαρακτηρίζουν την πόλη θάλαμο αερίων.  Σε συνέντευξη τύπου, που δεν ήταν προγραμματισμένη, ο κ. Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη μίλησαν για συνεχείς ελέγχους στην τσιμεντοβιομηχανία αλλά και εντατικούς ελέγχους την τελευταία εβδομάδα προσπαθώντας να εντοπίσουν την πηγή της μυρωδιάς που υπάρχει στον Βόλο.
«Έχουμε μια καθαρή και ξεκάθαρη θέση με τους πολίτες του Βόλου που βασίζεται στην ειλικρίνεια και στην αλήθεια.  Ποτέ δεν κοροϊδέψαμε ή παραπλανήσαμε κανένα και έχουμε στο μυαλό μας ότι η αλήθεια είναι η μοναδική κόρη του χρόνου» δήλωσε ο κ.Αγοραστός.
Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η υπηρεσία δεν καθοδηγείται για τις απαντήσεις που θα δώσει.  «Πήγαμε να δούμε τη διαδικασία στο εργοστάσιο και  αυτό που είδαμε ήταν ότι τα δέματα του rdf ήταν πολύ καλά συσκευασμένα ενώ ο ταινιόδρομος δεν δημιουργούσε πρόβλημα.  Δεν μένουν τα δεμάτια πάνω από τρία λεπτά στην αποβάθρα.  Εμείς επειδή θέλαμε να είναι όλα στην εντέλεια, θέλαμε ο διάδρομος να γίνει πιο κλειστός και διακόψαμε την εκφόρτωση». Πρόσθεσε ότι οι μετρήσεις στην ΑΓΕΤ  διεξάγονται και πως σύμφωνα με τα όρια των δεικτών που έχει ορίσει το υπουργείο, δεν υπάρχουν προβλήματα.
«Αν πρέπει να αλλάξουν τα όρια ή αν θα πρέπει να έχει άλλους κανόνες η λειτουργία του εργοστασίου, είναι θέμα του υπουργείου» επισήμανε .
Κατά τη συνέντευξη τύπου ο κ. Αγοραστός είπε χαρακτηριστικά:
«Όποιος ρίχνει λάσπη έχει βρώμικα χέρια. Γιατί όλη αυτή η κινδυνολογία ότι ο Βόλος είναι θάλαμος αερίων; Θέλουν να απαξιώσουν τον Βόλο; Έχουμε κάνει τόσα έργα ζωής, περιβάλλοντος, βιολογικών καθαρισμών, σχολεία, την Κάρλα, λιμάνια, εκδηλώσεις. Γιατί αυτή η λάσπη; Κάτι δεν πάει καλά. Γιατί διαμαρτύρονται στο σπίτι τους που είναι η Περιφέρεια που είμαστε η μοναδική που τους ακούμε; Είμαστε οι μοναδικοί που προβληματιστήκαμε; Γιατί δεν πάνε στα υπουργεία; Γιατί βγαίνουν ανακοινώσεις τύπου κλείστε την ΑΓΕΤ; Άλλα λένε εντός και άλλα εκτός; Εκτός και αν έχουν πάθει παροδική σφαιρική αμνησία, ή έχουν  την ασθένεια του συνδρόμου του καθρέπτη».
Τόνισε πως η Περιφέρεια έχει καθαρή συνείδηση και ότι κάνει παντού ελέγχους παρόλο που δεν έχει πολύ προσωπικό.
«Η Δωροθέα έχει κάνει μεγάλο έργο. Εμείς ουδέποτε γνωμοδοτήσαμε για rdf το 2013. Οι επιπλέον κωδικοί εναλλακτικών καυσίμων μπήκαν μέσα στην ΑΕΠΟ από τον υφυπουργό Σ. Φάμελλο χωρίς να ενημερώσει κανέναν».
Μάλιστα σημείωσε ότι στις  3 Ιουλίου του 2019 υπεγράφη από τον κ. Φάμελλο ειδική συμφωνία συνεργασίας για την αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων για την τσιμεντοβιομηχανία, στο πλαίσιο της βιομηχανικής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας.
«Εμείς είμαστε έξω από το κάδρο και κάποιοι προσπαθούν να μας βάλουν μέσα.  Ποιο περιφερειακό συμβούλιο έχει πάρει απόφαση όπως εμείς; Και σήμερα μας λένε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι τίποτα. Τότε γιατί τη ζήτησαν;  Να ξέρουν πότε λένε την αλήθεια και να αναγνωρίζουν το είδωλό τους».
Σημείωσε ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο να τοποθετηθούν περισσότεροι σταθμοί μέτρησης αλλά την βασική αρμοδιότητα όλων των σταθμών ελέγχου την έχει το Υπουργείο.
«Σεβόμαστε τον ακτιβισμό γιατί πολλές φορές τον έχουμε χρησιμοποιήσει στην πολιτική για να πετύχουμε προς όφελος των πολιτών. Αλλά όχι τα κακέκτυπα ακτιβισμού, τον ακτιβισμό με ιδιοτελή συμφέροντα που θέλει να δημιουργήσει κοινωνική σύγχυση, στρέφοντας τον άνθρωπο απέναντι στον άνθρωπο».
Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε πως γίνονται παντού έλεγχοι και ο κόσμος ρωτάει τί είναι αυτό που μυρίζει καμένο πλαστικό. «Είμαστε αυτή τη βδομάδα κάθε βράδυ έξω και προσπαθούμε να το βρούμε.  Κάνουμε ελέγχους, κάναμε συστάσεις.  Δεν είναι εύκολο να αποδείξεις.  Εύκολο είναι να το πεις στο καφενείο αλλά δύσκολο να το υπογράψεις. Οι άνθρωποι, οι υπάλληλοι,  κάνουν με μεγάλη δυσκολία τη δουλειά τους. Σηκώνονται στις 3 το βράδυ και κάνουν ελέγχους στα εργοστάσια. Εμείς θα συνεχίσουμε τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους».
Ο περιφερειάρχης συνέχισε λέγοντας ότι «ακτιβισμός είναι να πας στον υπουργό όχι να σπας τη δημόσια περιουσία δίνοντας παραδείγματα ανομίας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δυσφημίσει τον Βόλο χωρίς στοιχεία,  να απαξιώνει το έργο όλων των ανθρώπων που προσπαθούν να σηκώσουν τον Βόλο ψηλά. Αν έχουν σοβαρά στοιχεία, να τα καταθέσουν με σοβαρότητα και όχι με βαρβαρότητα. Θέλουν να απαξιώσουν ανθρώπους που προσφέρουν γιατί ίσως έχουν μάθει σε άλλους μοτίβο ζωής και προσφοράς».
Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη υπογράμμισε ότι κανένας δεν θεωρείται περισσότερο οικολόγος ή περιβαλλοντολόγος από τους υπόλοιπους .
« Δυσαρεστήθηκα από κάποιες ερμηνείες, που δικαιολογούν τη νόηση κάποιων ανθρώπων για την μήνυσή μου, ως αντίδραση στο σπάσιμο της πόρτας. Όπως συμβολικά κατελήφθη ο χώρος που δεν είναι παιδική χαρά, αλλά προσφέρεται  για την εξυπηρέτηση των πολιτών, και σπάστηκε η πόρτα, έτσι έπρεπε να καταγγελθεί ως πράξη τραμπουκισμού» είπε.
Η κ. Κολυνδρίνη δήλωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα είναι ένας χώρος που δεν είχε ποτέ κλειστές πόρτες και είναι πάντα ανοιχτός για τους πολίτες όπως ήταν και για τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών.
«Με ένα κοινό στόχο που νόμιζα ότι είχαμε μέχρι πρότινος, την άρση της καύσης του rdf.  Έγιναν έλεγχοι πέρα από όσα προβλέπει το νομικό πλαίσιο, μετρήσεις, δεσμεύσεις 100.000 για να ξεκινήσουν η καταγραφή και οι μετρήσεις αέριων ρύπων, ξεκίνησε η διαδικασία της δέσμευσης 60.000 ευρώ για τη μέτρηση του εδάφους, ατέλειωτοι έλεγχοι από το ΚΕΠΕ και τις υπηρεσίες μας. Δεν υπήρξε τίποτα εν κρυπτώ».
Η αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι κάθε φορά που έρχεται καράβι με rdf, που κακώς έρχεται γιατί υπάρχουν δύο αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που ζητούν την άρση καύσης, το κλιμάκιο του ΚΕΠΕ βρίσκεται εκεί και κάνει λήψεις δειγμάτων.
«Έχουν γίνει πάνω από όσα προβλέπονται με στόχο να προστατεύσουμε  τη δημόσια υγεία. Επειδή διατηρούμε τις αμφιβολίες μας λέμε όχι στην καύση rdf. Οι αντιπερισπαστικές κινήσεις αποδυναμώνουν τον στόχο μας και εκεί υπάρχει κόκκινη γραμμή» δήλωσε η ίδια..
Ακόμη πρόσθεσε: «Δεν είμαι ούτε δικαστής να καταδικάζω ή να αφήνω  κάποιον ελεύθερο, ούτε ιερέας να δίνω άφεση αμαρτιών. Όλα θα γίνονται όπως προβλέπει ο νόμος.  Ο χώρος δεν είναι χώρος βεβήλωσης.  Πρόκειται για μία ανομοιογενή ομάδα η οποία τελικά δεν ξέρει τί θέλει».
Είπε ακόμη πως πριν ένα μήνα έστειλε επιστολή στον κ. Χατζηδάκη ενημερώνοντάς τον για το θέμα και του ζήτησε να τροποποιήσει την ΑΕΠΟ για να είναι σύμφωνη με τις δύο αποφάσεις που έλαβε το περιφερειακό συμβούλιο. «Δεν το επικοινώνησα γιατί θεωρώ ότι ο χώρος δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια.  Η ουσία είναι να σταματήσει το εργοστάσιο να καίει rdf» πρόσθεσε
Σημείωσε ακόμη ότι είναι φυσικό στο γραφείο της να υπάρχουν δημόσια έγγραφα και πως υπάρχει εμπιστευτικό πρωτόκολλο, όπως επίσης ενδέχεται να υπάρχουν και επιταγές εκατομμυρίων όταν παίρνουν άδεια οι υπηρεσίες.

e-thessalia.gr