Σε εξηγήσεις για την κίνηση λογαριασμών καλούνται εκατοντάδες φορολογούμενοι από τον Βόλο και τη Μαγνησία. Από το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αποστείλει «βροχή» προσκλήσεων για δικαιολόγηση καταθέσεων μεγάλων χρηματικών ποσών.

Πρόκειται για φορολογικές υποθέσεις που είχαν «παγώσει» λόγω του κλεισίματος του πρώην ΣΔΟΕ και της μεταβολής του σε Υπηρεσία Εδικών Ελέγχων (ΥΕΔΕ) την τριετία 2014-2017.Οι επίμαχες υποθέσεις εστάλησαν στις κατά τόπους Εφορίες οι οποίες τώρα ειδοποιούν τους φορολογούμενους για ενημέρωση για όσες περισσότερες χρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι καλούνται να δικαιολογήσουν την κίνηση των λογαριασμών τους είτε στις κατά τόπους Εφορίες στη Μαγνησία, είτε στην ΥΕΔΕ Θεσσαλονίκης στην 5η υποδιεύθυνση Λάρισας – Τμήμα Προληπτικού Ελέγχου. Οι έλεγχοι «πόθεν έσχες» αφορούν κατά κύριο λόγο στην οικονομική χρήση του 2012, καθώς εάν εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2018 και δεν έχουν κινηθεί οι απαραίτητες ενέργειες, τότε τα ενδεχόμενα αδικήματα που έχουν τελεστεί κινδυνεύουν με παραγραφή σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θέτει πενταετές όριο ελέγχου.

Παράλληλα, προσκλήσεις για «πόθεν έσχες» γίνονται και για τις οικονομικές χρήσεις του 2013, 2014 και 2015 με τη ΑΑΔΕ να κινεί τους ελέγχους μετά από εντολές της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Οι έλεγχοι του «πόθεν έσχες» αφορούν σε καταθέσεις χρηματικών ποσών από 100.000 ευρώ και πάνω. Οι προσκλήσεις απευθύνονται λοιπόν σε φορολογούμενους που καλούνται να δικαιολογήσουν μεγάλες καταθέσεις χρημάτων που φαίνεται ότι δεν δικαιολογούνται από τις οικονομικές χρήσεις των ετών στις οποίες πραγματοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή η ΑΑΔΕ ελέγχει κινήσεις λογαριασμών στη Μαγνησία που μπορεί να φτάνουν και το 1,5 εκατ. ευρώ. Πάντως, αρκετές από τις καταθέσεις δικαιολογούνται και αποδεικνύεται ότι αφορούσαν σε χρηματικά ποσά που είχαν προέλθει από νόμιμη δραστηριότητα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας Δημήτρης Παππάς επισήμανε ότι οι φορολογούμενοι που μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

Ο ίδιος ερωτηθείς για την ένταση των ελέγχων είπε ότι «από το καλοκαίρι και μετά είναι πολύ μεγάλη όχι μόνο στον Βόλο και τη Μαγνησία, αλλά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Όλοι οι συνάδελφοι έχουμε αντίστοιχες περιπτώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Kατερίνα Μαρούγκα (taxydromos.gr)