Εληξε χθες η ισχύς του Νόμου Κατσέλη και δεκάδες υπερχρεωμένων νοικοκυριών έσπευσαν προχθές στο Ειρηνοδικείο Βόλου για να αιτηθούν ένταξή τους και να επωφεληθούν των ευεργετικών ρυθμίσεων καθώς το νέο καθεστώς είναι στη λογική του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και βάζει ως ανώτατο όριο αποπληρωμής χρεών τις 130.000 ευρώ.
Οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Βόλου εργάζονταν έως τις 7 το απόγευμα προκειμένου να εξυπηρετήσουν το σύνολο των πολιτών και δέχτηκαν μέσα σε μία μέρα 100 αιτήσεις όταν από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα το σύνολο των αιτήσεων είναι 208.
Επισημαίνεται ότι από την αρχή εφαρμογής του Νόμου Κατσέλη μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί στο Ειρηνοδικείο Βόλου περί τις 4.538 αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το ενδιαφέρον για νέες αιτήσεις παρέμενε ζωηρό. Το 50% των αιτήσεων εξάλλου ικανοποιήθηκαν με γενναίο κούρεμα των οφειλών στις περιπτώσεις που πληρούνταν οι όροι και οι προϋποθέσεις.
Ωστόσο ορισμένες από τις αιτήσεις αφορούσαν και σε ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές ακόμη και 2 εκατομμυρίων ευρώ που προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους καθυστερώντας τις διαδικασίες των πλειστηριασμών. Από το Ειρηνοδικείο Βόλου αναμένεται ακόμη η έκδοση συνολικά 2.091 αποφάσεων, ενώ οι τελευταίες αιτήσεις προσδιορίζονται για να συζητηθούν από τον Ιούνιο του 2020 και μετά.
Tο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πρόβλεψη και για τους παλιούς αιτούντες του νόμου Κατσέλη. Όσοι από αυτούς δεν έχουν λάβει δικάσιμο θα επανεξετάζονται με τα παλιά κριτήρια του νόμου Κατσέλη για το αν είναι επιλέξιμοι. Αν είναι θα συνεχίζουν να απολαμβάνουν της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στο Ειρηνοδικείο Βόλοι οι ατελείς υποθέσεις αυτή τη στιγμή είναι 30.
Όσοι δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τις ρυθμίσεις και βγήκαν εκτός του Νόμου Κατσέλη θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αιτηθούν ένταξη μόνο στο νέο καθεστώς. Για την διεκπεραίωση των αιτήσεων το Ειρηνοδικείο αναγκάστηκε να αυξήσει τις συνεδριάσεις της ειδικής διαδικασίας σε δύο προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών και τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει το αρχικό όριο ως προς το υπόλοιπο δανείου για ένταξη στη νέα ρύθμιση θα είναι στις 130 χιλιάδες ευρώ. Επίσης η εξωδικαστική ρύθμιση θα αφορά σε σπίτια με αντικειμενική αξία έως 250 χιλιάδες ευρώ.
Αναφορικά με το εισόδημα που πρέπει να έχει κάποιος είναι τα 12.500 ευρώ για τον άγαμο και έως 21.000 ευρώ για έγγαμους με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και έως 36.000 «ταβάνι». Η ρύθμιση θα διαρκέσει ένα έτος και πιθανότατα πέντε για ανάπηρους ή άνεργους.

Κατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)