Πρωτοπόρο ως προς την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του μετά τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τη νέα αρχιτεκτονική χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, που βρίσκεται σήμερα στον Βόλο για την ημερίδα με θέμα «Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ισχυρό παρών, δυναμικό μέλλον» που πραγματοποιείται στη Γεωπονική Σχολή.
Ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε πως εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θέλουν να συζητήσουν για το μέλλον του και πως ο ίδιος θέλει να βρεθούν λύσεις για τη διευκόλυνση του εγχειρήματος.
«Είμαστε αρκετούς μήνες μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Πρυτανεία τα πράγματα πάνε εντυπωσιακά καλά για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα ως προς την έκταση και την ουσία του. Πρόκειται για τη νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων με καινούργια τμήματα, συνέργειες με τα ΤΕΙ, πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα και διετή προγράμματα σπουδών».
Μάλιστα πρόσθεσε πως θα παρακολουθήσει την ημερίδα μέχρι το τέλος για να συζητήσει με τους συναδέλφους τί μπορούν να κάνουν με σκοπό να διευκολύνουν αυτό το εγχείρημα.
«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει λύσει πολλά προβλήματα. Όταν είναι εκτεταμένη μια μεταρρύθμιση κανείς δεν γνωρίζει από πριν και πολλά λύνονται στην πράξη, άλλα μένουν για νομοθετικές ρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν από τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν και τα 17 τμήματα του Π.Θ. ο κ. Γαβρόγλου απάντησε ότι ενημερώθηκε από την Πρυτανεία πως έχουν γίνει τα νέα προγράμματα σπουδών ή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης.
«Έχουμε τις πιστώσεις όχι μόνο για του παλιούς καθηγητές αλλά για 407 νέους που θα αναλάβουν τα μαθήματα. Ακαδημαϊκά είμαστε έτοιμοι, όπως και στις υποδομές. Υπάρχουν ορισμένα τμήματα που με απόφαση της Συγκλήτου δεν θα αρχίσει η λειτουργία τους άμεσα αλλά το μηχανογραφικό έχει ανακοινωθεί.
Υπάρχουν τμήματα εντελώς καινούργια που δεν θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο ή άλλα που είναι η συνέχεια παλιών τμημάτων. Η βασική φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών παραμένει η ίδια αλλά γίνεται πανεπιστημιακά. Τα παιδιά είναι σε θέση να ξέρουν, αλλά ενδεχομένως όχι τον ακριβή αριθμό των μαθημάτων και πότε δίνονται. Αυτό θα το ξέρουμε όταν βγουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών.
Αναφορικά με τις εθνικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 7 Ιουλίου και κατά πόσο πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο υπουργός απάντησε πως «σε κάθε εκλογή, το εκλογικό σώμα έχει διαφορετική συμπεριφορά και τα διακυβεύματα είναι διαφορετικά. Οι πολίτες θα συνεκτιμήσουν τα πάντα και θα ψηφίσουν. Η δημοκρατία συνεχίζει να είναι το καλύτερο δυνατό σύστημα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».
Για τις πανελλαδικές εξετάσεις ο κ. Γαβρόφλου ανέφερε ότι συνήθως βγαίνουν στη δημοσιότητα πολεμικές ανακοινώσεις από φροντιστήρια και site ενώ έκανε λόγο για «παιχνίδια» με φόντο τις πανελλήνιες.
«Η κυρίαρχη λέξη είναι «σφαγή». Για τα χθεσινά θέματα δεν είχαμε αυτή τη λέξη. Τα μαθηματικά ήταν απαιτητικά αλλά λίγο πιο εύκολο από προηγούμενες χρονιές, στα αρχαία εφαρμόστηκε ένα νέο σύστημα που δεν βασιζόταν στην αποστήθιση. Γύρω από τις πανελλαδικές παίζονται πολλές φορές και άλλου είδους παιχνίδια»
Σε ερώτηση για τη στήριξη των φτωχών φοιτητών αλλά και για την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση τους ο κ. Γαβρόγλου παραδέχθηκε ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα αλλά ο περιορισμός ήταν απόρροια των δημοσιονομικών περιορισμών. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Θα θέλαμε να είχαμε κάνει πολλά περισσότερα, αλλά δεν το καταφέραμε κυρίως λόγω δημοσιονομικών περιορισμών για τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας. Το αναγνωρίζουμε αλλά έχουμε σχέδιο σε βάθος πενταετίας για να αντιμετωπίσουμε το θέμα.
Οι φοιτητές, που η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι καλή, παίρνουν στεγαστικό επίδομα και αν το εισόδημα της οικογένειας τους είναι πολύ χαμηλό, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μεταγραφή εκεί που είναι η οικογένειά τους ή στο πιο κοντινό μέρος.
Στο θέμα των φοιτητικών εστιών και της σίτισης υπάρχουν παθογένειες. Πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί για το αν θα πρέπει τα παιδιά που έχουν ανάγκη να σιτίζονται ή αν θα πάμε σε μία πολιτική να σιτίζεται ο οποιοσδήποτε. Η σίτιση του οποιουδήποτε δεν είναι κοινωνικά δίκαιη γιατί υπάρχουν παιδιά που μπορούν να ανταποκριθούν».
Για τα κρούσματα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως εκτός από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και στα κτίρια του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη, στα υπόλοιπα πανεπιστήμια υπάρχει μια εξαιρετική καθημερινότητα. «Δεν μπορεί το θέμα να λυθεί με αστυνομία. Πρέπει οι πανεπιστημιακοί να συζητήσουν και να καταλάβουν γιατί αυτοί οι φοιτητές κάνουν ό,τι κάνουν. Ο νόμος είναι σαφέστατος αλλά το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσει η πανεπιστημιακή κοινότητα» είπε χαρακτηριστικά.
O πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόοδο του πανεπιστημιακού ιδρύματος. «Προβλήματα που υπήρξαν μετά το εγχείρημα της συνένωσης αρχίζουν και εκλείπουν. Οι συνάδελφοι των πρώην ΤΕΙ βρίσκονται σε θέσεις που τους βοηθούν να συνεχίσουν την καριέρα τους στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».
Πρόσθεσε ότι τα οικονομικά των τριών ιδρυμάτων ενοποιούνται και αρχίζει η ορθολογική διαχείριση. «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε περίπου 2.800 νέους φοιτητές στα 17 νέα τμήματα που θα αρχίσουν τη λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο. Πλέον είμαστε ένα πανεπιστήμιο που έχει να προσφέρει τα πάντα από γνωστικά αντικείμενα, με 35 τμήματα, 15 ερευνητικά ινστιτούτα και μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι θέλει ένα πανεπιστήμιο που θα βγάζει εργαζόμενους και όχι άνεργους. «Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο που θα συγχρονίζεται με την εποχή του και που δεν θα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, με φοιτητικές εστίες, κοινωνική μέριμνα, με σχεδιασμό και προγραμματισμό τουλάχιστον πενταετίας».
Σημείωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει στηρίξει το Πανεπιστήμιο με έργα υποδομής και τεχνολογικά. Ωστόσο δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο χρειάζεται ενίσχυση και προσανατολισμό που δεν αλλάζει.
«Ευχάριστο που γίνεται ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, αλλά είναι αβέβαιη η χρηματοδότηση παρά τις προσπάθειες των καθηγητών. Χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι κάθε φορά που θα αλλάζει ο υπουργός να φέρνει διαφορετικό σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά.

e-thessalia.gr