Με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συναντήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έφθασε νωρίς χθες το απόγευμα στον Βόλο για την ομιλία του.

Η συνάντηση έγινε στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλου και Κατερίνας Παπανάτσιου, ενώ παρών ήταν και ο πρώην πρύτανης του Π.Θ. Γ. Πετράκος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις για τις μεγάλες παρεμβάσεις του Πανεπιστημίου, που δρομολογήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Βαμβακουργία, Κίτρινη Αποθήκη, επέκταση Πολυτεχνικής Σχολής), ενώ συζητήθηκαν επίσης γενικότερα ζητήματα του τομέα της παιδείας, με αιχμή τα οικονομικά των ΑΕΙ. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερή διοχέτευση πόρων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη συνέχιση της έρευνας, αν και παραδέχθηκε ότι το μεγάλο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ. «Κάποτε πρέπει αυτή η κοινωνία να αποφασίσει πόσο θέλει να ξοδέψει στην παιδεία» είπε και θυμήθηκε ότι, όταν ήταν φοιτητής και αγωνιζόταν για τα θέματα της παιδείας, είχε ένα μπλουζάκι που έγραφε «Αν θεωρείτε ότι η εκπαίδευση είναι ακριβή, δοκιμάστε την άγνοια».

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε λάθος την απόφαση του Υπουργείου να σταματήσουν τα διετή προγράμματα σπουδών για τους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων, λέγοντας ότι δεν πείθει το επιχείρημα πώς τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν ήταν έτοιμα να λειτουργήσουν.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης ενημέρωσε τον κ. Τσακαλώτο για την πορεία συνένωσης του ακαδημαϊκού ιδρύματος με τα δυο πρώην ΤΕΙ, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις υποδομές του Πανεπιστημίου. «Θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα των υποδομών που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 5 χρόνια και θα ήταν κρίμα να διακοπεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρύτανης.

Υπόψη του κ. Τσακαλώτου τέθηκε επίσης το πρόβλημα έλλειψης χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των δυο επιπλέον κάμπους που απέκτησε το Πανεπιστήμιο στη Λαμία και τη Λάρισα, το θέμα της προκήρυξης θέσεων μελών ΔΕΠ που έχει καθυστερήσει, αλλά και η ανάγκη προκήρυξης νέων θέσεων διοικητικού προσωπικού.

Θεσσαλία