Στα σχολεία τρώνε καθημερινά 1.650 μαθητές μέσα από το πρόγραμμα σίτισης που υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας για τρίτη χρονιά σε 19 δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας και εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα.
Η υλοποίηση του προγράμματος άρχισε πριν περίπου δέκα μέρες και εντάσσεται στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού αλλά και τη μύηση των παιδιών στην υγιεινή διατροφή.
Η ανταπόκριση των μαθητών να τρώνε στο σχολείο είναι «θερμή» και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία σιτίζεται καθημερινά το 50% των φοιτούντων σε αυτές τις σχολικές μονάδες.
Ο υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Αντώνης Αντωνίου μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση www.e-thessalia.gr δήλωσε πως «Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας στα δημοτικά σχολεία με στόχο αφενός την αντιμετώπιση του υποσιτισμού αφετέρου τη διείσδυση της μεσογειακής κουζίνας στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών αλλά και την εντονότερη κοινωνικοποίησή τους».
Τα σχολεία που επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας, είναι στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου τα εξής: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 8ο, 9ο, 10ο, 11ο Νέας Ιωνίας, 5ο, 9ο 14ο 15ο, 17ο 18ο, 19ο, 24ο, 29ο Βόλου.
Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» υλοποιείται ως εξής: Οι μαθητές που συμμετέχουν, μεταβαίνουν στις οριζόμενες από τον Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες σίτισης. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» διαρκεί ώς τις 13.45 για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο. Για τους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» λήγει, όπως προβλέπεται από το ισχύον πρόγραμμα του Ολοημέρου, στις 14.00.
Σε κάθε σχολική μονάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», είναι απαραίτητη η σύσταση τριμελούς Επιτροπής Παραλαβής των γευμάτων. Πρόεδρος της Επιτροπής αναλαμβάνει ο διευθυντής/προϊστάμενος της σχολικής μονάδας, ενώ τις άλλες δυο θέσεις καταλαμβάνουν ο υποδιευθυντής της σχολικής μονάδας, όπου προβλέπεται η θέση ευθύνης και ένας εκπαιδευτικός.
Η Επιτροπή κάθε σχολικής μονάδας παραλαμβάνει καθημερινά τα σχολικά γεύματα, φροντίζοντας για τον ποσοτικό (αριθμό πακέτων) και ποιοτικό έλεγχό τους.
Το ενθαρρυντικό είναι πως σταδιακά βελτιώθηκαν και οι υποδομές που σιτίζονται οι μαθητές μέσα από τη συνεχή προσπάθεια των εκπαιδευτικών. Άλλωστε δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στους χώρους που κάνουν μάθημα, να πρέπει να σιτιστούν.

e-thessalia.gr